Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer nie uruchamia się po zmianie procesora

kaku6140

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w tytule mam pewien problem, zamówiłem procesor Intel Core 2 Quad Q9400 i chciałem go zamontować do płyty głównej G31T-M2 zamiast mojego starego procesora Intel Celeron E1500. Po wymianie komputer jedyne co potrafi zrobić to wyświetlić ekran startowy Biosu, nic więcej, komputer całkowicie się zawiesza. Resetowałem Bios przez zworke, uruchamiałem komputer z 1 kością ram, zamieniałem zasilacz na inny i dalej nic. Moja aktualna specyfikacja komputera:

Intel Celeron E1500

4gb ram ddr2 2*2 800mhz

NVidia GeForce GT610

Zasilacz: Tracer MGB-400ATX

HDD: 2*80GB + 2*160GB

Mobo: G31T-M2 v1.0

Opublikowano

Prawdopodobnie masz nie zaktualizowany BIOS. Jeżeli włącza ci się bios to sprawdź czy wykrywa procesor. Peawdopodobnie nie i jedt to kwestia brakującego mikrokodu do nowszej generacji procesorów. Wgraj najnowszy bios (na starym procesorze) i wtedy go zmień na nowy.

Wysłane z mojego SM-G7105 przy użyciu Tapatalka

#edit

Jeżeli do twojej płyty nie ma instalki biosu nowszego to musisz samemu dograć microcode, lub poszukać modyfikacji takowej na internecie.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Kiedy uruchamiałem komputer na nowym procesorze zamiast nazwy Intel Core 2 Quad wyświetlało sie jakieś Intel Genuino, coś w tym stylu. I nie mogę właśnie wejść do Biosu ponieważ komputer zamarza na sprawdzeniu pamięci RAM. Mógłbyś mi powiedzieć jak mogę ten Bios zaaktualizować? Są do tego specjalne programy? Dziękuje za odpowiedz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Spróbuj zaktualizować BIOS, i zmodyfikować Procesor, taką naklejkę nakleić bo jak był tam procesor Intel Celeron E1500, to on ma inne kropki, sam zobacz. musi mieć zwarte 2 końcówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...