Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiedźmin 1/2/3- o czym napisać poradnik?

aresorek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie, o czym byście chcieli poradnik w Wiedźminie 1,2 lub 3 części?

Najlepiej, żeby nie były to powtarzalne poradniki, jak np Jak robić mikstury itp, bo jest ich dość dużo na internetach.

Za ciekawe pomysły daję nagrody.

Opublikowano

wiedźmin 3 część, karty do gwinta - osobiście zostało mi tylko zebrać na skellige i kaer morhen więc przyda mi się

Opublikowano

Może coś związanego z redkitem? :)

Z Redkitem niestety nigdy się nie bawiłem. Bardziej chodziło mi pomysły na poradniki związane z grą, a nie modami itp.

wiedźmin 3 część, karty do gwinta - osobiście zostało mi tylko zebrać na skellige i kaer morhen więc przyda mi się

Dużo jest poradników. W ogóle takie trudne to nie jest :D Wystarczy grać z każdym napotkanym, robić zadania związane z gwintem i tyle.

Niżej ci podam co nieco (dużo) informacji o kartach, gdzie możesz zagrać itp.

Karty do kupienia

Poniżej zamieszczam listę wszystkich kart do kupienia, a raczej listę postaci co te karty sprzedają.

Biały Sad

- karczmarka ma w ofercie 5 kart na sprzedaż.

- kupiec przy moście ma te same karty co karczmarka, jest on tylko alternatywą.

Velen

- karczmarz w Karczmie na Rozstajach ma 5 kart na sprzedaż.

- kupiec we wsi Zalipie ma 5 kart do opylenia.

- kwatermistrz w kasztelu Wrońce ma do sprzedania 3 karty.

- kupiec w kasztelu Wrońce ma 4 karty do sprzedania.

- kupiec we wsi Glińsk ma dwie karty do sprzedania. Kupca w tej wiosce trzeba najpierw uwolnić z rąk bandytów znajdziesz go na takiej sporej wyspie po prawej stronie od Kłomnicy.

- kupiec we wsi Podgaje ma do sprzedanie 2 karty.

Novigrad, Oxenfurt i okolice

- Markiza Serenity z burdelu w Novigradie o nazwie Passiflora ma do sprzedania 4 karty.

- karczmarz Oliwier z karczmy w Novigradzie ma do sprzedania 4 karty.

- karczmarz w złocistym jesiotrze również w Novigradzie ma w swojej ofercie 4 kart.

- karczmarz w gęsiej pipie ma 5 kart do sprzedania, jest to karczma niedaleko Novigradu.

- karczmarka w siedmiu kotach ma w ofercie 5 kart.

- Stjepan karczmarz z Oxenfurckiej karczmy ma w ofercie 4 karty.

Wyspy Skellige

- karczmarz Jonas prowadzący karczmę w porcie Kaer Tolde ma do sprzedania 4 karty.

- karczmarz ze wsi Arinbjorn ma w ofercie 4 karty.

- karczmarz z wioski Svarlag ma do sprzedania 4 karty.

- karczmarz se wsi Urialli posiada 4 karty do sprzedania

- karczmarz z wioski Harviken posiada w swojej ofercie 4 karty do sprzedania.

Karty do wygrania

Poniżej zamieszczam listę postaci chętnych do gry w gwinta. Za wygrana otrzymujemy od nich kartę, pamiętaj o częstych sejwach.

Biały Sad

- uczony w karczmie

Wyzima

- nilfgardczyk w ogrodzie (patrz żółty wykrzyknik na mapie)

Velen

Po wygraniu z Krwawym baronem pojawi sie w dzienniku zadanie "Gwint: rozgrywki w Velen" nowi przeciwnicy zostaną zaznaczeni na mapie.

- Krwawy Baron znajdziemy go w Kasztelu Wrońce.

- szkutnik ze wsi Rudnik

- wróżbita ze wsi Benek

- dzieciak imieniem Hadko ze wsi Podgaje

To by było na tyle jeżeli chodzi o rozgrywki w Velen.

Gwint: Partyjki z karczmarzami

- Stjepan karczmarz z Oxenfurdzkiej karczmy.

- Olivier karczmarz z Zimorodka.

- karczmarz z karczmy na rozstajach.

Gwint: Rozgrywki w Novigradzie

Najlepiej zabrać się za to dopiero po ukończeniu zadania głównego "Spis Cudzołożnic"

- Vimme Vivaldi w Novigradzie, w centrum miasta.

- Markiza Serenity znajdziesz ją w burdelu o nazwie Passilfora.

- Sigismunda Dijkstra postać fabularna nie do pominięcia.

- kupiec z komanda wiewiórek niedaleko Novigradu.

Gwint: Starzy znajomi

Najlepiej zabrać się za to dopiero po ukończeniu zadania głównego "Spis Cudzołożnic" gdyż wcześniej nie zagramy z Zoltanem.

- Zoltan Chivay w Novigradzie.

- Vernon Roche znajdziemy go w kryjówce niedaleko Oxenfurtu.

- Lambert możemy z nim zagrać po zakończeniu zadania Po nitce do kłębka, lub potem w Kaer Morhen.

- wykonaj zadanie "Spisek" aby zagrać z Talarem a znajdziesz go w karczmie Siedem Kotów.

Wyspy Skellige

Gwint: Rozgrywki na Skellige

- druid Myszowór zagramy z nim dopiero po wykonaniu misji fabularnej "Echa przeszłości".

- Gremista musimy wykonac zadanie "Egzaminz alchemii".

- Crach an Craite z Kaer Tolde. 

- Lugos Szalony z Kaer Muire.

- krawiec w porcie Kaer Tolde

Zadania związane z kartami

- "Po nitce do kłębka" kartę Nekker zabieramy z trupa Hammonda. Zadanie zaczynamy w Novigradzie, tablica ogłoszeń w centrum miasta.

- "Terapia szokowa" jest to zadanie od druida na Skeelige a nagroda jest karta Iorveth.

- "Niebezpieczna gra" zadanko w Novigradzie od Zoltana na sam koniec zadania wybieramy karty jako nagroda.

- "Kwestia życia i śmierci" na imprezie w rezydencji Vegelbudów można wygrać trzy karty, szukaj na mapie żółtego wykrzyknika.

Novigrad

Zadanie "O wysoką stawkę". Do tego zadania radze zabrać się dopiero po zebraniu solidnej talii.

Turniej odbywa się w burdelu Passilfora, wystarczy zapisać sie na turniej u skryby i wpłacić wejściówkę w wysokości 1000 koron. Po wygraniu tego turnieju zdobędziesz również osiągnięcie "Mistrz Gwinta"

Mamy tutaj 4 przeciwników do pokonania, robienie sejwów przed rozgrywka i po jest jak najbardziej zalecane.

Przeciwnicy w kolejności:

- Bernard Tulle

- Sasza

- Finneas gdy go już pokonasz w gwincie zacznie się stawiać, obij mu mordę w walce na pięści

- hrabia Tybalt

Po pokonaniu Tybalta zdobędziesz osiągnięcie "Mistrz Gwinta"

To oczywiście nie koniec zbierania kart, jest ich jeszcze trochę do zebrania. Przedstawię wam swoją strategie.

W pierwszej kolejności załatwiłem sprawy z Gwintem w Białym Sadzie i w Wyzimie. Następnie kupiłem wszystkie możliwe karty. Moim kolejnym krokiem były rozgrywki w Gwinta w Kolejności Velen, Novigrad, Skellige i na koniec finał w Passilforze. Oczywiście to za mało, gdyż spora ilość kart jest przyznawana losowo, co to znaczy? A no to, że możemy je wygrać od przeróżnych postaci. Chcąc nie chcąc zacząłem wędrować od wioski do wioski i pokonywałem kolejnych kowali, płatnerzy, kupców, karczmarzy. Strategia okazała się dobra, gdyż w końcu zebrałem te karty. Mówiąc prościej zagrałem i wygrałem z każdą postacią w grze xD Strategia może nie jest najszybsza, ale na pewno skuteczna.

Oczywiście czekam ino również na inne pomysły :D

Opublikowano

Spis najlepszych zbroi, mieczy na dany przedział lvlowy.

Byłoby to trochę trudne :D Szczególnie że miecze (i chyba zbroje) mają właśnie generowane statystki losowo, na twój lvl.

Opublikowano

Spis najlepszych zbroi, mieczy na dany przedział lvlowy.

Byłoby to trochę trudne :D Szczególnie że miecze (i chyba zbroje) mają właśnie generowane statystki losowo, na twój lvl.

W trójce, racja. Ale w poprzednie grałem dawno temu i nie przykuwałem do tego zbytniej uwagi. Możliwe, że masz racje.

8940714373749971015090.gif

Opublikowano

Może coś związanego z redkitem? :)

Z Redkitem niestety nigdy się nie bawiłem. Bardziej chodziło mi pomysły na poradniki związane z grą, a nie modami itp.

Dużo jest poradników. W ogóle takie trudne to nie jest :D Wystarczy grać z każdym napotkanym, robić zadania związane z gwintem i tyle.

Niżej ci podam co nieco (dużo) informacji o kartach, gdzie możesz zagrać itp.

Karty do kupienia

Poniżej zamieszczam listę wszystkich kart do kupienia, a raczej listę postaci co te karty sprzedają.

Biały Sad

- karczmarka ma w ofercie 5 kart na sprzedaż.

- kupiec przy moście ma te same karty co karczmarka, jest on tylko alternatywą.

Velen

- karczmarz w Karczmie na Rozstajach ma 5 kart na sprzedaż.

- kupiec we wsi Zalipie ma 5 kart do opylenia.

- kwatermistrz w kasztelu Wrońce ma do sprzedania 3 karty.

- kupiec w kasztelu Wrońce ma 4 karty do sprzedania.

- kupiec we wsi Glińsk ma dwie karty do sprzedania. Kupca w tej wiosce trzeba najpierw uwolnić z rąk bandytów znajdziesz go na takiej sporej wyspie po prawej stronie od Kłomnicy.

- kupiec we wsi Podgaje ma do sprzedanie 2 karty.

- Markiza Serenity z burdelu w Novigradie o nazwie Passiflora ma do sprzedania 4 karty.

- karczmarz Oliwier z karczmy w Novigradzie ma do sprzedania 4 karty.

- karczmarz w złocistym jesiotrze również w Novigradzie ma w swojej ofercie 4 kart.

- karczmarz w gęsiej pipie ma 5 kart do sprzedania, jest to karczma niedaleko Novigradu.

- karczmarka w siedmiu kotach ma w ofercie 5 kart.

- Stjepan karczmarz z Oxenfurckiej karczmy ma w ofercie 4 karty.

Wyspy Skellige

- karczmarz Jonas prowadzący karczmę w porcie Kaer Tolde ma do sprzedania 4 karty.

- karczmarz ze wsi Arinbjorn ma w ofercie 4 karty.

- karczmarz z wioski Svarlag ma do sprzedania 4 karty.

- karczmarz se wsi Urialli posiada 4 karty do sprzedania

- karczmarz z wioski Harviken posiada w swojej ofercie 4 karty do sprzedania.

Karty do wygrania

Poniżej zamieszczam listę postaci chętnych do gry w gwinta. Za wygrana otrzymujemy od nich kartę, pamiętaj o częstych sejwach.

Biały Sad

- uczony w karczmie

Wyzima

- nilfgardczyk w ogrodzie (patrz żółty wykrzyknik na mapie)

Velen

Po wygraniu z Krwawym baronem pojawi sie w dzienniku zadanie "Gwint: rozgrywki w Velen" nowi przeciwnicy zostaną zaznaczeni na mapie.

- Krwawy Baron znajdziemy go w Kasztelu Wrońce.

- szkutnik ze wsi Rudnik

- wróżbita ze wsi Benek

- dzieciak imieniem Hadko ze wsi Podgaje

To by było na tyle jeżeli chodzi o rozgrywki w Velen.

Gwint: Partyjki z karczmarzami

- Stjepan karczmarz z Oxenfurdzkiej karczmy.

- Olivier karczmarz z Zimorodka.

- karczmarz z karczmy na rozstajach.

Gwint: Rozgrywki w Novigradzie

Najlepiej zabrać się za to dopiero po ukończeniu zadania głównego "Spis Cudzołożnic"

- Vimme Vivaldi w Novigradzie, w centrum miasta.

- Markiza Serenity znajdziesz ją w burdelu o nazwie Passilfora.

- Sigismunda Dijkstra postać fabularna nie do pominięcia.

- kupiec z komanda wiewiórek niedaleko Novigradu.

Gwint: Starzy znajomi

Najlepiej zabrać się za to dopiero po ukończeniu zadania głównego "Spis Cudzołożnic" gdyż wcześniej nie zagramy z Zoltanem.

- Zoltan Chivay w Novigradzie.

- Vernon Roche znajdziemy go w kryjówce niedaleko Oxenfurtu.

- Lambert możemy z nim zagrać po zakończeniu zadania Po nitce do kłębka, lub potem w Kaer Morhen.

- wykonaj zadanie "Spisek" aby zagrać z Talarem a znajdziesz go w karczmie Siedem Kotów.

Wyspy Skellige

Gwint: Rozgrywki na Skellige

- druid Myszowór zagramy z nim dopiero po wykonaniu misji fabularnej "Echa przeszłości".

- Gremista musimy wykonac zadanie "Egzaminz alchemii".

- Crach an Craite z Kaer Tolde. 

- Lugos Szalony z Kaer Muire.

- krawiec w porcie Kaer Tolde

Zadania związane z kartami

- "Po nitce do kłębka" kartę Nekker zabieramy z trupa Hammonda. Zadanie zaczynamy w Novigradzie, tablica ogłoszeń w centrum miasta.

- "Terapia szokowa" jest to zadanie od druida na Skeelige a nagroda jest karta Iorveth.

- "Niebezpieczna gra" zadanko w Novigradzie od Zoltana na sam koniec zadania wybieramy karty jako nagroda.

- "Kwestia życia i śmierci" na imprezie w rezydencji Vegelbudów można wygrać trzy karty, szukaj na mapie żółtego wykrzyknika.

Novigrad

Zadanie "O wysoką stawkę". Do tego zadania radze zabrać się dopiero po zebraniu solidnej talii.

Turniej odbywa się w burdelu Passilfora, wystarczy zapisać sie na turniej u skryby i wpłacić wejściówkę w wysokości 1000 koron. Po wygraniu tego turnieju zdobędziesz również osiągnięcie "Mistrz Gwinta"

Mamy tutaj 4 przeciwników do pokonania, robienie sejwów przed rozgrywka i po jest jak najbardziej zalecane.

Przeciwnicy w kolejności:

- Bernard Tulle

- Sasza

- Finneas gdy go już pokonasz w gwincie zacznie się stawiać, obij mu mordę w walce na pięści

- hrabia Tybalt

Po pokonaniu Tybalta zdobędziesz osiągnięcie "Mistrz Gwinta"

To oczywiście nie koniec zbierania kart, jest ich jeszcze trochę do zebrania. Przedstawię wam swoją strategie.

W pierwszej kolejności załatwiłem sprawy z Gwintem w Białym Sadzie i w Wyzimie. Następnie kupiłem wszystkie możliwe karty. Moim kolejnym krokiem były rozgrywki w Gwinta w Kolejności Velen, Novigrad, Skellige i na koniec finał w Passilforze. Oczywiście to za mało, gdyż spora ilość kart jest przyznawana losowo, co to znaczy? A no to, że możemy je wygrać od przeróżnych postaci. Chcąc nie chcąc zacząłem wędrować od wioski do wioski i pokonywałem kolejnych kowali, płatnerzy, kupców, karczmarzy. Strategia okazała się dobra, gdyż w końcu zebrałem te karty. Mówiąc prościej zagrałem i wygrałem z każdą postacią w grze xD Strategia może nie jest najszybsza, ale na pewno skuteczna.

Oczywiście czekam ino również na inne pomysły :D

dalbys zrodlo jak juz cos kopiujesz...

jesli ktos mialby naprawde dobry pomysl na poradnik, to sam by go wykorzystal, nawet jakby raz ukonczyl tylko trzecia czesc, to jednak jest internet 

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...