Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki C++.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Już od dłuższego czasu staram się zacząć pracę nad programowaniem w c++...

Na początku oglądałem poradniki Mirosława Zelenta, gdzie na początku rozumiałem te wszystkie ciny couty, if i pętle, ale później zaczęły się schodki. W nastepnych poradnikach pan Zelent do wytłumaczenia jakieś funkcji używał jakiegoś dziwnego języka- trudnego. Nie mogłem go zrozumieć więć się szybko zniechęciłem do programowania.

I pora na dziś. Chciałem zacząć od nowa wszystko o programistyce.

I mam do was pytanie: czy moglibyście mi polecić jakiś KURS C++, który nie będzie zawierać skomplikowanego słownictwa, którego sami stosowaliście i uważacie, że jest prosty... Tak wiem, że istnieje temat o tym:

http://www.mpcforum.pl/topic/1492023-materia%C5%82y-do-nauki-c/#entry12636361

lecz nie wiem, który z tych poradników wybrać... Który z tych jest najprostszy? Od którego zacząć?

//

Opublikowano

Zelenta jest spoko prosty do zrozumienia, ale porównując wiadomości z książki to widać, że wiele rzeczy pomija, aczkolwiek chyba jedna z lepszych opcji na start.

Opublikowano

Jakość treści jaką przesyła Pan Zelent została już odpowiednio wcześniej omówiona. Pominięcie, niektórych ważnych rzeczy, przestarzała technologia bla, bla, bla. Co do języka to pewnie używał brainfuck'a - który jest zrobiony dla jaj.

Cpp0x jest w miarę dobrym źródłem, ale też wszystkiego tam nie znajdziesz.

Dlatego najlepszym przyjacielem uczącego się programisty jest internet i język angielski.

Jesteś pewien, że to C++ jest Twoim językiem? Jest masa obrazków, wykresów itd. (również na forum) gdzie masz opisane co do czego służy. Z czego w większości zastosowań hobbistycznych lub twórczych znajduje język Python, a biznesowych - Java.

Nie chce nic mówić, ale zapoznanie się z jednym językiem jest co najmniej ignorancją jak nie ślepotą.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Nie chce nic mówić, ale zapoznanie się z jednym językiem jest co najmniej ignorancją jak nie ślepotą.

Ale od jakiegoś języka trzeba zacząć, czyż nie? Aczkolwiek mam wątpliwości, czy c++ jest najlepszym językiem na początek. Możesz się uczyć bardzo długo C++ (jak np ja), i wciąż być w tyle, bo trzeba jeszcze ogarnąć nowe standardy, kilka dość ważnych bibliotek standardowych itd.

Co do tematu, możliwe, że cpp0x.pl jest najlepszy na początek, niestety nie wyczerpuje tematu, zwłaszcza w kwestii nowych standardów i istotnych technik programowania. Jeśli chcesz być naprawdę dobry w programowaniu, to nie licz na to, że wszystko będzie bardzo ładnie i prosto wyjaśnione.

A i nie znięchęcaj się - próbuj zrozumieć, nie wszystko naraz, swoim tempem. A jeśli są jakieś trudne słówka, postaraj się znaleźć ich znaczenie w słownikach.

Miłego programowania :).

P. S. Co to jest "programistyka"? Pierwsze słyszę.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Ugh człowieku xD

aktualnie nie mam żadnego ucznia więc mogę cię uczyć przez steam :P

ale jeśli chodzi o dobrych nauczycieli internetowych... to nie jest to zelent... chyba że dobry poziom uważasz za

stworzenie klikera czy 4 elementowego programu albo aplikacji konsolowej...

Jak zwykle polecany przeze mnie dla nowicjuszy:

https://www.youtube.com/user/ChiliTomatoNoodle

chyba sobie go w końcu dodam do ulubionych bo szukanie go na YT / moich subach jest czasochłonne :D

niby mógłbym ci tez polecić ben-a ale ben niestety jest nieco mniej przyjazny dla nowych ;c

nie do końca wiem z czym ty masz problem.... z funkcjami ?... funkcje są niczym ^_^ w sensie są przydatne

ale to są takie jakby Int Main-y które można wywoływać wiele razy :P łatwo to wytłumaczyć tylko potrzeba czasu...

jeśli chcesz możesz też z korzystać z jakiś książek do Informatyki...

w przypadku moim poleciłbym ci "Informatyka rozszerzona Grażyna Koba"

jest to książka wykorzystywana przez wiele szkół informatyki w polsce

ale poziom tej książki niczym nie odstaje od poziomu ( bardzo niskiego poziomu ) zelenta...

wiem że terminologia której używają ludzie na poradnikach jest nieużyteczna i niepotrzebna więc dlatego jeśli

tylko znasz Angielski ( bo Chilli w takim mówi ) to idź i ucz się Chilliego :)... świetnie tlumaczy...

i nie używa niepotrzebnych głupich trudnych terminów jak Zelent...

który tylko udaje że dobrze robi :P jak dobry polski budowlaniec xD

ale... najlepsze sposoby na nauke to stare sposoby...

kiedyś za górami za lasami za wiekami i dolinami ^_^ 

był sobie tobi i tobi chciał robić epickie rzeczy... postanowił więc niszczyć swój własny komputer :P

aby odkryć jego tajemnice i skrywaną wiedzę pomiędzy obwodami ^_^

warto się uczyć w sposób:

1) pobierasz kod z neta

2) psujesz w nim linijki

3) analizujesz co się zmieniło

4) analizujesz kod

5) tworzysz kod na podstawie kodu zanalizowanego

6) uczysz się

7) jesteś szczęśliwy :)...

ja nie miałem MONDREGO nauczyciela który by mnie nauczył wszystkiego więc w taki sposób musiałem się uczyć...

droga to trudna i długa ale jeśli tylko ją przejdziesz to zyskasz na skillu :)...

własnoręczne analizowanie już istniejącego z ręki innego kodu jest lepsze niż książki / zelenty / szkoła

możesz też napisać do mnie na Steam zrobimy se udostępnianie ekranu i podszkolę cie nieco :)...

już wielu uczniów miałem ( licząc tylko tych internetowych to 6 xDD )

Opublikowano

Ale od jakiegoś języka trzeba zacząć, czyż nie? Aczkolwiek mam wątpliwości, czy c++ jest najlepszym językiem na początek. Możesz się uczyć bardzo długo C++ (jak np ja), i wciąż być w tyle, bo trzeba jeszcze ogarnąć nowe standardy, kilka dość ważnych bibliotek standardowych itd.

Co do tematu, możliwe, że cpp0x.pl jest najlepszy na początek, niestety nie wyczerpuje tematu, zwłaszcza w kwestii nowych standardów i istotnych technik programowania. Jeśli chcesz być naprawdę dobry w programowaniu, to nie licz na to, że wszystko będzie bardzo ładnie i prosto wyjaśnione.

A i nie znięchęcaj się - próbuj zrozumieć, nie wszystko naraz, swoim tempem. A jeśli są jakieś trudne słówka, postaraj się znaleźć ich znaczenie w słownikach.

Miłego programowania :).

P. S. Co to jest "programistyka"? Pierwsze słyszę.

Nauka C/C++ uczy nisko poziomowego zarządzania pamięcią. Pewne konstrukcje w tych językach są bezpośrednio wymuszone działaniem procesora, pamięci. 

W mojej opinii jest to język który każdy programista powinien znać. Czy jest najlepszy na początek to nie wiem natomiast jest wiele dobrych książek akurat o c++ 

a lepiej jest się uczyć jednak z dobrej książki niż z głupiego opracowania w internecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...