Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto przeczytać książki przed zagraniem w Wiedźmina?

XenZ.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jakieś pół roku temu kupiłem Wiedźmina 3, ale jakoś ta fabuła mi nie siadała. Dowiedziałem się, że powinienem przeczytać książki, przejść Wiedźmina 1 i 2 a dopiero potem 3.

Policzyłem ilość stron wszystkich książek i opowiadań o Wiedźminie i wyszło mi 1950 stron. Fanem czytania nie jestem, więc jak dla mnie to bardzo dużo. Teraz pytanie - czy warto przeczytać wszystko? W kolejności jak tutaj: LINK. I dopiero potem przejść 1 i 2 i na koniec 3 wraz z DLC.

Czy może w Wiedźminie 1 jest streszczenie tego, co działo się przedtem tak, bym rozumiał wszystkie nawiązania w grze?

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Jak ja przechodziłem Wiedźmina 3 to dobrze się bawiłem bez znajomości książek. Gra to gra. Gra to nie streszczenie.

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Wiedźmin 3 jest zrobiony,  by był dość łatwy do zrozumienia, nawet jak nie czytałeś książek. Oczywiście jest w nim sporo nawiązań, bardzo dużo, ale nie trzeba wiedzieć, że one właśnie są z książki.

Sam czytałem, jak podali na tej stronie co podałeś. Takich krótkich opowiadań jak "Droga, z której się nie wraca" tak naprawdę nie musisz czytać, można je brać za większe ciekawostki. Tylko chodzi mi o krótkie opowiadania, nie takie jak "Mniejsze zło", czy "Ostatnie życzenie".

Ja sam przeczytałem wszystko, dość dawno i musiałbym sobie poczytać ponownie. Wszystkie mi się bardzo podobały i polecam.

Co do grania w kolejności Wiedźmin 1--> 2--> 3 to jeżeli możesz i chcesz to polecam. Wszystkie gry są super. Przynajmniej dla takiego fana, jak ja ;) Dużo będziesz wiedział grając w takiej kolejności. Do tego są importy save`ów, dzięki których będziesz miał wszystkie twoje wybory z poprzedniej części w następnej.

Opublikowano

Czyli nie tracę wiele? Jak mam rozumieć to jedynie nawiązania i nie ma potrzeby znajomosci fabuły książek żeby zacząć grac w Wiedźmina 1?

Opublikowano

Czyli nie tracę wiele? Jak mam rozumieć to jedynie nawiązania i nie ma potrzeby znajomosci fabuły książek żeby zacząć grac w Wiedźmina 1?

To zależy od ciebie. Nie grałem sam w jedynkę, ale Wiedźmin 1 to stara gra i oprawa graficzna jest stara i system walki znacznie trudniejszy i mniej przyjemny.

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Tak naprawdę nie musisz. Wiedźmin to gra, która bardzo mocno nawiązuje do książek, ale też jest po protu grą, a gra to gra.

Co do mechaniki w wiedzminie1 to tylko kwestia przyzwyczajenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...