Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile RAM'u na 150 slotów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!  :) Mam swój serwer na TitanAxe.pl dokupiłem mu ram ponieważ na serwer

weszło 80 graczy i wywaliło serwer. Miałem wtedy 3GB RAM dokupilem 1GB i teraz mam 4GB.

Ile RAM trzeba aby utrzymać 150 graczy?

Szukasz taniego, szybkiego, stabilnego i przede wszystkim wytrzymałego serwera gier / VPS?

Discord: AidisProPlayer#4324

Opublikowano

Korzystam z PaperSpigot'a. ,,Dobrej konfiguracji" czyli jakiej konfiguracji?

Szukasz taniego, szybkiego, stabilnego i przede wszystkim wytrzymałego serwera gier / VPS?

Discord: AidisProPlayer#4324

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/1537414-obliczanie-ilo%C5%9Bci-slot%C3%B3w-na-serwerze/

Tutaj w moim temacie będziesz miał to opisane, czyli w twoim przypadku:

~12GB dla małej ilości pluginów i małej mapy

~18GB dla średniej ilości pluginów i średniej mapy

~30GB dla dużej ilości pluginów i wielkiej mapy

Dodam tylko, że podane przez mnie dane są z 20% zapasem ramu, dzięki czemu jest większa pewność stabilnej pracy serwera nawet podczas trochę większych obciążeń.

Pomogłem ? ;) Daj like !

Opublikowano

((SLOTY) * (ILOŚĆ RDZENI) ^ 2/(ILOŚĆ RDZENI))

skąd ten wzór masz z ciekawości?

+ ten "wzór" daje ci ram w gb? czy mb?

bo przykład dedyk ovh z 4 rdzeniami i 8 wątkami za 491,43 pln brutto

i np chciałbym tam dać 500 slotów to mam

500* 16/4 = 2000, wątpie że gb więc pewnie mb czyli 2gb na 500 graczy? no tak średnio :D

a nawet jak damy 250 slotów to masz

250 * 4 = 1000, więc jeśli to są mb to chcesz 1gb ramu postawić 250 graczy? gl/hf :) 

Ale jeśli źle zrozumiałem twój "wzór" to prosze wytłumacz mi bo jestem ciekawe :D 

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

Zależy też co robisz wiadomo ,że na serwerze pvp gdzie nie potrzeba np regionów itp będzie mniejsza liczba ramu potrzebna.

Wszystko zależy od twojej konfiguracji ale mogę ci powiedzieć ,że przy 8gb raczej nie powinno być lagów ja dałem radę wyciągnąć 120 osób na gówno serwerze z enderchesta nolimit. 

Opublikowano

((SLOTY) * (ILOŚĆ RDZENI) ^ 2/(ILOŚĆ RDZENI))

Nie sądzę żeby taki wzór się sprawdził, najlepszym sposobem było by przyjąć że 1 gracz do płynnej gry potrzebuje ok. 50mb ram.

W przypadku mniejszej ilości serwer będzie się zwieszał, pamiętaj że ilość ram to nie wszystko a też że nie tylko gracze obciążają serwer.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja myślę że wszyscy jesteście w błędzie. Po pierwsze aby weszło dużo osób musi być dobry procek z tego co piszesz masz serwer na Titanaxe czyli krótko mówiąc CPU jest współdzielone, co zmniejsza wydajność serwera. Drugą rzeczą jest RAM, jednak tego nie da się wyliczyć to jest zależne od pluginów, konfiguracji silnika itp. Jeśli masz wszystko dobrze to około 4-6GB RAM jednak 8GB i nie powinno być problemów z niczym (nie daje 100%). Bardziej 8Gb (zawsze może wbić więcej osób )

Opublikowano

Ja myślę że wszyscy jesteście w błędzie. Po pierwsze aby weszło dużo osób musi być dobry procek z tego co piszesz masz serwer na Titanaxe czyli krótko mówiąc CPU jest współdzielone, co zmniejsza wydajność serwera. Drugą rzeczą jest RAM, jednak tego nie da się wyliczyć to jest zależne od pluginów, konfiguracji silnika itp. Jeśli masz wszystko dobrze to około 4-6GB RAM jednak 8GB i nie powinno być problemów z niczym (nie daje 100%). Bardziej 8Gb (zawsze może wbić więcej osób )

No właśnie tam zasoby nie są współdzielone jak na innych hostingach, nie znasz się to się nie wypowiadaj...

CAMDNAx.png

Opublikowano

minecraft jest jednowątkowy, więc procesor nie ma aż tak wielkiego znaczenia

jeżeli nie masz na tym serwerze dziwnych pluginów, to spokojnie 6-8gb ramu przy największym obciążeniu powinno Ci wystarczyć

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

No właśnie tam zasoby nie są współdzielone jak na innych hostingach, nie znasz się to się nie wypowiadaj...

Jeśli jesteś taki pewien to poczytaj poniżej cennika, a potem się wypowiadaj...

Opublikowano

ja uzywam 6/8GB ramu po starcie(100-300 graczy), a na nowa edycje: 10-20GB

Polecam 10GB, duzo pamieci w skrypcie startowym tez nie jest kompatybilne ;>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...