Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składanie własnego komputera - wybór procesora

Pantoflarzek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ramach wstępu. Chcę kupić sobie nową maszynę gdyż mój dotychczasowy desktop obchodzi dwunastolecie żywota i niestety nawet odpalenie Chrome'a w tym momencie jest dla niego zadaniem nie do wykonania. Posiadam również lapka, który stoi na podzespołach od AMD i może to prawda że nie warto porównywać laptopa do desktopa, lecz po ilości problemów związanych z tym laptopem, zespoły owej firmy po prostu mi zbrzydły i nie wchodzą w grę.

Generalnie, chciałbym kupić coś na lata - może znowu na te 10 lat jak ten stary dziadek który posiadam.

Jaki posiadasz budżet na kupno?

Budżet jest luzny, gdyż narazie zastanawiam się nad ogólnym pomysłem na ten komputer, lecz myślałem w okolicach 1000 do 1500zł (rynek Brytyjski, nie wiem czy to coś zmienia)

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)

Prawdopodobnie będzie to zakup na koniec kwietnia, gdyż wtedy mam urodziny.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

Mój aktualny procek jest tak słaby że nie moge odpalić Windowsa aby wam to napisać.

Do czego ma służyć komputer?

Głównie do grania - stękskniłem się za tą możliwością i od 4 lat nie tknąłem żadnego tytułu.

Pozatym jako informatyk potrzebna mi maszyna która po prostu sobie poradzi, czy to np. z utrzymaniem dodatkowego systemu na maszynie wirtualnej, czy to przy dużej ilości aplikacji na raz - typu IDE, FTP itp.

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Narazie dyskutujemy stricte o procesorze. Uważam to obok karty graficznej za największe wydatki, wiec wolę skupić się na dobrej jakości produktach niż próbować kupić wszystko na raz.

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?

See above.

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Może, zależałoby to od samych parametrów domyślnych.

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

See below*

Czy części mogą być używane?

Nie.

* Myślałem o:

i5-7500 czyli w teorii najwydajniesza i5 którą udało mi się znaleść, lub o i7-7700k czyli mówimy tu już o bardzo dobrym sprzęcie.

Różnica cenowa jest na tyle duża że dała mi do myślenia, czy na pewno ta i5 jest taka fajna, bo skoro różnica ceny 150 funtów więc na oko 700zł to chyba jednak coś na rzeczy jest - tym bardziej że ma to być komputer na lata, a nie na max 2-3 sezony.

Proszę o porady co do procków które według Was byłyby tu najwydajniesze. Możliwe że obydwa modele które zaproponowałem są złymi propozycjami, wtedy tez proszę o wyprowadzenie z błędu. Nie znam się na tego typu rzeczach, więc prosze o wyrozumiałość.

Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie porady.

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

Różnica pomiędzy i5-7500 a 7600K jest taka, że ten drugi można podkręcać i ma wyższe taktowanie bazowe. I... to w sumie tyle. Jeśli zamierzasz robić OC to będzie potrzebna płyta na Z170/270 i odpowiedni cooler. Zresztą - przyjdź tydzień przed zakupem, bo do końca kwietnia jeszcze dużo czasu.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Różnica pomiędzy i5-7500 a 7600K jest taka, że ten drugi można podkręcać i ma wyższe taktowanie bazowe. I... to w sumie tyle. Jeśli zamierzasz robić OC to będzie potrzebna płyta na Z170/270 i odpowiedni cooler. Zresztą - przyjdź tydzień przed zakupem, bo do końca kwietnia jeszcze dużo czasu.

Przepraszam ale czy przez 1 miesiąc funkcjonalność czy też parametry procków się zmniejszą? Chodzi mi bardziej o poradę w którą stronę iść, czy i5 czy i7 bardziej pod względem wydajności pod to co wymieniłem i to czy i5 wystarczy i nie warto przepłacać na tą i7 :D

I pytam teraz, dlatego że musze ogarnąć fundusze, różnica 700zł na danego procka jest dość duża, dlatego wolę przygotować wydatki po kolei, a nie potem nagle ogołocić się z całego hajsu.

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

Przepraszam ale czy przez 1 miesiąc funkcjonalność czy też parametry procków się zmniejszą? Chodzi mi bardziej o poradę w którą stronę iść, czy i5 czy i7 bardziej pod względem wydajności pod to co wymieniłem i to czy i5 wystarczy i nie warto przepłacać na tą i7 :D

I pytam teraz, dlatego że musze ogarnąć fundusze, różnica 700zł na danego procka jest dość duża, dlatego wolę przygotować wydatki po kolei, a nie potem nagle ogołocić się z całego hajsu.

A niby jaki parametr ma się zmniejszyć?

Powiem tak - jeśli będziesz tą i5 dawał do GTX 1080 TI to lepiej będzie zainwestować w i7. Sam się o tym niedawno przekonałem jak kupiłem GTX 1070 i i5 była na 100% wykorzystywana. Jeśli będziesz kupował karty ze średniego segmentu (GTX 1060 i niżej) to i5 będzie spokojnie dawać radę.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

A niby jaki parametr ma się zmniejszyć?

Powiem tak - jeśli będziesz tą i5 dawał do GTX 1080 TI to lepiej będzie zainwestować w i7. Sam się o tym niedawno przekonałem jak kupiłem GTX 1070 i i5 była na 100% wykorzystywana. Jeśli będziesz kupował karty ze średniego segmentu (GTX 1060 i niżej) to i5 będzie spokojnie dawać radę.

Chodzi o sarkazm, ale nieważne.

Wracając, dzięki za informacje - właśnie czekałem na info od kogoś kto już tę ścieżkę przeszedł i wie co i jak. Właśnie myslałem bardziej nad GTX 1070 gdyż tak jak mówię, procek na lata to nie ma co się bawić i szukać oszczędności akurat w tych rzeczach - mogę zawsze kupić sie monitor pózniej a nie odrazu a przynajmniej mieć samego kompa tip top.

Jeszcze tak a propos, sądzisz że opłaca się kupować części osobno i dać komuś do złożenia, czy to wyjdzie drożej jak np. pójdziesz do serwisu i poprosisz o to aby oni zadbali o całość?

Opublikowano

Zapewne drożej na morelach masz oferte składania i z opowiednim kodem rabatowym, składają Ci za 1 zl.

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

Opublikowano

Szczerze - nie wiem. Wszystko zależy od tego jak serwis wyceni sobie wszystko. Jak już dawać, by wszystko kupił serwis to lepiej daj listę co konkretnie, bo się okaże, że złożyli ci szrot.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Zapewne drożej na morelach masz oferte składania i z opowiednim kodem rabatowym, składają Ci za 1 zl.

No tak, ale jak pisałem w poście wyżej raczej rynek zagraniczny by to był, nie wiem czy to coś zmieni bo mało się w tych kręgach obracam :P

Szczerze - nie wiem. Wszystko zależy od tego jak serwis wyceni sobie wszystko. Jak już dawać, by wszystko kupił serwis to lepiej daj listę co konkretnie, bo się okaże, że złożyli ci szrot.

Aha no rozumiem. W tym tygodniu idę do jednego zaprzyjaznionego serwisu z którym współpracuję od 8 lat w kwestiach technicznych, zobaczymy jak wycenią sobie. Dam znać jakby coś może na przyszłosć się przydać komuś :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...