Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 10 - dwa monitory, brak sygnału w niektórych przypadkach

QerDark

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PROBLEM:
2 monitory podpięte do GTX 960, oba działają i tak dalej.. kiedy włączam komputer mój główny monitor podpięty DisplayPortem jak by nie dostawał sygnału (zachowuje się jakby komputer był wyłączony) za to drugi monitor (podłączony DVI) włącza się normalnie i system startuje tylko na tym monitorze no i po załadowaniu systemu działa tylko ten monitor a ten główny pierwszy dalej nie zauważa że komputer jest włączony oczywiście moje wszystkie ikonki przenoszą się na drugi monitor (co mnie denerwuje). Znalazłem sposób na to resetuje komputer odpinam i podpinam kabel DP od monitora. System startuje na drugim monitorze ale w połowie ładowania systemu pierwszy monitor zostaje wykryty i system działa normalnie na obu monitorach.

Pytanie:

Może jest jakiś sposób żeby powiedzieć dla tej głupiej karty graficznej że ma sprawdzać ten DP, bo resetowanie komputera (resetuje żeby ustawienie ikonek się nie zapisało) jest uciążliwe nie dość że włączam komputer 2 razy (tracę czas) i do tego jest jeszcze mit że po resecie dyski lubią się sypać. Zmiana DP na HDMI (wiem że na HDMI działa wszystko tak jak powinno bez resetowania) nie wchodzi w grę bo na DP monitor jest jaśniejszy nwm dla czego ale mi się to podoba bo gram na nim w CS:GO. Nwm może zmienić port DP na karcie graficznej ale wątpię czy to coś da. Ma ktoś jakiś pomysł?

Monitor 1 (główny):  AOC G2260VWQ6 - DisplayPort

Monitor 2 : Philips 223V5LSB/00 - DVI

Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 960 (2GB)

W10 - Rozszerzone ekrany (kolejność jeżeli to ma dla kogoś znaczenie [ 2 ][ 1 ])

Jest jeszcze coś co przeoczyłem przy zakupie monitora wspiera on FREESYNC, a jak widać ja wolę zielonych i mam karte NVIDI. Może przez to monitor nie lubi się z kartą graficzną?

Z góry dzięki za każdą próbę pomocy.

Opublikowano

To nie jest problem bo to system steruje ustawieniami ekranu. Jak mają działać ustawienia systemu bez jego załadowania. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To nie jest problem bo to system steruje ustawieniami ekranu. Jak mają działać ustawienia systemu bez jego załadowania.

Ale przeczytaj uważnie.. System jest już załadowany i dalej tylko jeden ekran działa drugi jest podłączony ale zachowuje się jak by komputer był wyłączony wystarczy ze odepnę i podepnę monitor (ten co nie ogarnia co się dzieje) i komputer go znajduje. Wina kabla? czy jakiś monitor wadliwy (tylko dlaczego na hdmi wszystko jest ok)? czy może jest do ustawienia coś w sterownikach karty albo systemu (W10 używam dopiero 2-3 tygodnie)?

Czytałem coś o priorytecie portów wyjścia [HDMI > DVI > Display > D-Sub] czy jakoś tak.. ale dlaczego ten monitor nie jest wykrywany w ogóle?

Opublikowano

Wykrywa system nie aktywny i  podłączony monitor jak dasz identyfikuj po załączeniu ustawień ekranów ?

Próbowałeś przynajmniej zamienić monitory i sprawdzić działanie, zmienić sterowniki czy cokolwiek sprawdzić w panelu karty  ?  

Cały czas wygląda na problem z systemem albo sterownikami które nie załączają wyjścia. Może to tez być problem z monitorem i załączonym trybem ekonomicznym   

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Zresetowałem ustawienia monitora, ustawiłem tak jak mi trzeba.. zmieniłem coś w sterownikach i wszystko już działa jak powinno.. nie jestem w stanie powiedziec co zmienilem bo bylem trochę wypity.. + za chęć pomocy ;) Dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...