Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ustawienie niestandardowej ilości sethome oraz komendy dodające uprawnienia

AlexsanderARG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dzisiaj w kolejny poradniku postaram się krótko przedstawić ustawianie niestandardowej ilości domów (/sethome) oraz komendy na dodawanie uprawnień graczowi lub całej grupie.

Zacznijmy może od samych komend na dodawanie uprawnień, więc ja będę przedstawiał komendy z pluginu PermissionEX, natomiast pluginów na uprawnienia jest dużo.
Zastanówmy się jaki początek komendy powinien obowiązywać w pluginie PermissionEX. Po samej nazwie (dużych literach nazwy) możemy wywnioskować, że będzie to
/pex
lecz dalej pojawia się mały problem, sam
/pex
nie wystarczy do dodawania uprawnień. Najczęstszym błędem zaobserwowanym przeze mnie, jest wpisywanie
/pex <uprawnienie> <nick>
A to niestety tak nie działa!
Autor pluginu narzuca nam abyśmy używali więcej składni w komendzie, co za tym idzie komendę jest trudniej zapamiętać. I tutaj nie zakręcam Wami bardziej tylko podaje
komende, która pozwoli dodać uprawnienie do GRUPY serwera.
/pex group GRUPA add UPRAWNIENIE
I podobnie będzie z userem, lecz zamiast części group wpiszemy user, czyli
/pex user NICK add UPRAWNIENIE

I to cała logika tych komend, dodam tutaj iż możemy z tego miejsca modyfikować dowolnie naszą grupę serwerową np. Dodając inny 'prefix'
/pex group GRUPA prefix PREFIX

Nie wiem czy nie zakręciłem Wami zbyt mocno, jeżeli nie macie pewności, bądź nie wiecie nic nadal na ten temat, zapoznajcie się z tą częścią jeszcze raz.

Teraz przejdźmy do niestandardowej ilości domów. Do tego użyjemu już znanego Wam pluginu na uprawnienia PermissionEX oraz pluginu Essentials bądź EssentialsX w zależności od wersji serwera.
Zatem po wczytaniu pluginu musimy wejść w config. Który kryje się pod nazwą
config.yml
Dalej przechodzimy do sekcji Essentials Home i widzimy takie coś

############################################################		
# +------------------------------------------------------+ #
# |                   EssentialsHome                     | #
# +------------------------------------------------------+ #
############################################################

# Allows people to set their bed at daytime.
update-bed-at-daytime: true

# Set to true to enable per-world permissions for using homes to teleport between worlds.
# This applies to the /home only.
# Give someone permission to teleport to a world with essentials.worlds.<worldname>
world-home-permissions: false

# Allow players to have multiple homes.
# Players need essentials.sethome.multiple before they can have more than 1 home.
# You can set the default number of multiple homes using the 'default' rank below.
# To remove the home limit entirely, give people 'essentials.sethome.multiple.unlimited'.
# To grant different home amounts to different people, you need to define a 'home-rank' below.
# Create the 'home-rank' below, and give the matching permission: essentials.sethome.multiple.<home-rank>
# For more information, visit http://wiki.ess3.net/wiki/Multihome
sethome-multiple:
default: 3
vip: 5
staff: 10

# In this example someone with 'essentials.sethome.multiple' and 'essentials.sethome.multiple.vip' will have 5 homes.
# Remember, they MUST have both permission nodes in order to be able to set multiple homes.

# Set the timeout, in seconds for players to accept a tpa before the request is cancelled.
# Set to 0 for no timeout.
tpa-accept-cancellation: 120

Jednak nas interesuje to
sethome-multiple:
default: 3
vip: 5
staff: 10
oraz to co pokazuje nam wymagane uprawnienie.
# In this example someone with 'essentials.sethome.multiple' and 'essentials.sethome.multiple.vip' will have 5 homes.

Teraz w zależności od tego jaką nazwę nadamy będzie zależało nasze uprawnienie, czyli jeżeli nazwa to staff to uprawnienie będzie wyglądało tak
essentials.sethome.multiple
Oraz
essentials.sethome.multiple.staff

I tak robimy z każdym.

PAMIĘTAJ JEDNAK ŻE MOŻESZ USTAWIĆ UPRAWNIENIE
essentials.sethome
JEDNAK ONO DZIAŁA TYLKO NA JEDNĄ LOKALIZACJĘ!

Inne poradniki

UWAGA!

Z powodu iż muszę rano wstać poradnik będzie aktualizowany.
Na razie to tyle, myślę że wstępnie wyjaśniłem, jak będę miał czas to dopiszę to czego nie dopisałem!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejny poradnik o PermissionsEx? A może wreszcie pora na jakiś poradnik o zPermissions? Tak czy siak, poradnik w miarę dobry, przyjemny dla oka.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...