Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna nie działa mimo dobrze podpiętego kabla

ShroN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem iż moja jedna płyta główna w PC nie działa, ale nie cała, a tylko wejście na kartę graficzną (chyba). Właśnie tego nie jestem pewny, ponieważ po uruchomieniu PC nie ma obrazu, natomiast, wentylatory, karta sieciowa działają.

Powinienem jeszcze wspomnieć że używam nowego zasilacza.

I pytanie jest takie, co może powodować że nie ma obrazu, dodam iż karta graficzna działa i kabel jest dobrze podpięty (testowałem)?

Jeżeli to wina zasilacza to jak to sprawdzić? Ten sam zasilacz działa na innej płycie (to nie ta sama płyta) i karta graficzna daje obraz.

Jeżeli to wina płyty głównej to jak sprawdzić gdzie leży błąd? Czy w procesorze, czy może w wejściu na kartę graficzną? 

Pozdrawiam

Opublikowano

Ogólnie miałem taki sam problem. A sercem problemu był procesor, był rozwalony. Wymieniłem go i od razu działało. A po drugie jeżeli podłączasz GPU (kartę graficzną) to kabel od monitora podłączasz do niego, a nie do płyty, wtedy podłączasz do karty dedykowanej (integra). Po trzecie jeżeli możesz to przetestuj ten procesor na innym PC.

Podaj jeszcze jaki masz ten zasilacz.

Ogólnie najlepiej cały PC.

Opublikowano

Właśnie jak poprzednik napisał, podaj całego PC.
Jak karta ma więcej wejść na monitor (portów/slotów) to spróbuj podpiąć do innego. U mnie trzeba było podłączyć do innego wejścia i działało. Masz jakieś przejściówki które używasz przy tym pc na którym nie działa a na drugim nie? To sobie sam odpowiedz, bo jeśli bez przejściówki na innym pc działa a na twoim z przejściówką nie to już mamy winowajcę. Ale ja bym stawiał albo na ten zasilacz, mimo że jest nowy. Bo w pc w którym nie masz obrazu może po prostu czerpać więcej prądu płyta, procesor. A w tym drugim może mniej. I energii nie wystarcza. Albo tak jak mówisz płyta główna. Spróbuj podłączyć pod ten inny port jeśli jest.

W ostateczności możesz wymienić właśnie tą płytę główną, koszt jest w granicach od 300 do 600/700 zł. Jeśli mówimy o nowych, a nie używanych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...