Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet wolno działa

daaav'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z internetem, mianowicie coś mi zżera całe łącze i praktycznie nie mogę nic zrobić w internecie, bo ładuje się tak wolno.

Strona ładuje mi się około kilkadziesiąt sekund.

Nie pobiera mi się żadna aktualizacja, poniżej ss z użycia sieci:

http://imgur.com/pw6xdoD

http://imgur.com/a/qBee8

Dodam, że gdy np. odpale pobieranie wot`a to w zakładce Host : Usługi system lokalny (ss wyżej) sieć spada do 0.1 z maxa, który jest u mnie możliwy, czyli 1-1,3 i przechodzi na wota.

Opublikowano

Chyba nie potrafisz właściwie odczytać tylko danych. 

Jaki masz ten swój internet?

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Może zacznę od początku, bo problem z internetem mam od dłuższego czasu, mianowicie po zakupieniu nowego routera wraz z podpisaniem umowy (internet do 10 MB, czyli prędkość łącza 1,2 z czymś Mb, ale wiadomo, była mniejsza, bo okolo 800 kb/s) prędkość pobierania była normalna, czyli stałe 700-800 kb/s, lecz po około kilku miesiącach zaczęły się problemy, mianowicie prędkość pobierania zaczynała spadać z 800 kb/s do 5kb/s, czasem do 0, potem znów rosła i tak w kółko.

Następnie, również po jakimś czasie prędkość się zmniejszyła, było już max około 500, a 800 pojawiało się bardzo rzadko, głównie pobierałem z prędkością 50-100 kb/s z wachaniami, czyli raz 5 kb/s a za chwilę 150 itd.

Problem nie występował jedynie, gdy używałem mega.co.nz, tam prędkość była stała, tak jak na początku, czyli 800 kb/s.

Następnie, prędkość pobierania wynosiła max 150-160 kb/s ze spadkami do 5, tak jak wcześniej.

I tutaj pojawia się jeszcze inny problem, bo dwa dni temu kupiłem nowy komputer, z windowsem10 (jak problemy to zawsze windows), internet zaczął mi bardzo wolno chodzić, strona np. mpc ładowało się bardzo długo, ale to była wina pobierających się aktualizacji, więc poczekałem aż się pobiorą, potem było już ok, internet chodził dobrze.

W następny dzień (dziś) odpalam kompa i jest znów to samo, tak jakby pobierała się jakaś aktualizacja, ale nie pobiera się nic i w tym jest problem.

Mpc ładuje mi się masę czasu inne strony również.

Jasnowidzów na tym forum nie mamy ale mój strzał to, to że masz włączone pobieranie aktualizacji 'z wielu miejsc' i Twój komputer w tym momencie seeduje jakiemuś innemu aktualizacje.

https://privacy.microsoft.com/pl-PL/windows-10-windows-update-delivery-optimization

Odznaczyłem tą opcję, ale dalej jest to samo.

Opublikowano

Wejdz w start>cmd>wpisz ipconfig /release>potem ipconfig /renew

Nie pomogło.

Na speedtest mam pingu ponad 350, wczoraj po pobraniu aktualizacji miałem normalny ping, czyli 50 (podczas pobierania aktualizacji było 350)

Opublikowano

spróbuj zamknąć usługę windows update, może pomoże to jednorazowo

Pomaga, wtedy "Odbierane" spadają do 0 (ss wyżej), ale po chwili znów się odpala usługa i jest tak samo.

Problem w tym, że nie pobiera mi się żadna aktualizacja, więc w czym może tkwić problem?

Opublikowano

Problem minął, najwidoczniej coś pobierało się w tle, nie wiem czemu ta aktualizacja była niewidoczna, ale nie ważne.

A co do drugiego problemu czy może być to wina routera?

W skrócie - jak wyżej pisałem, na początku, po zakupieniu nowego routera, wraz  z podpisaniem nowej umowy prędkość pobierania była normalna, czyli 800kb/s, ale po jakimś czasie spadła do średnio 5-150 kb/s

Opublikowano

W niczym nie ma żadnego problemu, jak pisałem wcześniej nie umiesz odczytywać wyników właściwie.

Nie umiesz odnieść skali połączenia do routera w stosunku do połączenia z internetem.

Skoro masz łącze 10 Mbps to transfer na poziomie 1 Mb/s jest normalny i tyle wynosi dokładnie jak jest na wykresie.

Akurat pobierają sie jakieś aktualizacje czy też coś innego w systemie używa internetu. 

Opublikowano

W niczym nie ma żadnego problemu, jak pisałem wcześniej nie umiesz odczytywać wyników właściwie.

Nie umiesz odnieść skali połączenia do routera w stosunku do połączenia z internetem.

Skoro masz łącze 10 Mbps to transfer na poziomie 1 Mb/s jest normalny i tyle wynosi dokładnie jak jest na wykresie.

Akurat pobierają sie jakieś aktualizacje czy też coś innego w systemie używa internetu. 

Źle mnie zrozumiałeś, wyżej napisałem, że owy problem minął, ponieważ była to wina aktualizacji, która nie wiem czemu, ale nie była widoczna a problem z prędkością to oddzielony temat.

Gdy chcę pobrać jakikolwiek plik to prędkość wynosi maksymalnie 150 kb/s, a powinna wynosić ~800 kb/s tak jak było to na początku (po zakupie routera itd...), z resztą pisałem już to wyżej.

(Jest tak od około kilki miesięcy, nieważne skąd pobieram plik)

Opublikowano

Nie powinna wynosić tylko MOŻE wynosić, pobieranie pliku zależy od serwera gdzie znajduje się plik i od prędkości internetu co masz. 

Problem z połączeniem załatwiaj sobie z ISP po to go masz by zgłosić,  po stronie połączenia systemu do routera nie ma żadnych problemów skoro czasami dział bez problemu normalnie.

Jeśli problem nastąpił po zmianie routera to go też ustaw jak należy bo źle  skonfigurowany potrafi działać niewłaściwie.  

P.S. Dostawca nie gwarantuje przez cały czas 10 Mbps , sam napisałeś że masz internet DO 10 Mbps czyli mając 1, 3  czy 5 Mbps nadal masz normalny internet jak w umowie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...