Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Challenge 300 pompek - warto?

Husoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.
Coraz częściej na YT ludzie wstawiają swoje filmy z challenge, gdzie w ciągu miesiąca, dzień w dzień robią po 200/300 pompek, bądź brzuszki.
Tutaj nasuwa się moje pytanie, czy warto? Ma to jakiś sens, żeby tak obciążać swoje ciało? Z tego co widziałem robią to osoby, które na co dzień nie ćwiczą.
Sam zastanawiam się czy nie rozpocząć swojej przygody ze sportem właśnie takim challengem, a może macie coś lepszego dla amatora, który ma nadmiar tłuszczu do spalenia?  ;)

maybenow.png

Opublikowano

Na nadmiar tłuszczu to jest dieta :D Liczenie kalorii z tego co się je wcale nie jest trudne, jest masa stron, a nawet aplikacji do tego, gdzie wpisujesz tylko jaki produkt i ile ważył np. myFitnessPal, FatSecret lub strona PoTreningu. Moim zdaniem takie challenge nie mają najmniejszego sensu. Po miesiącu będziesz taki styrany, że rękami ledwo będziesz mógł ruszać. Lepszym już pomysłem jest robienie tego przez tydzień niż cały miesiąc.

Opublikowano

@VoxirDesign
Doskonale zdaje sobie z tego sprawę, że w moim przypadku dieta mogłaby pomóc. Chciałem się tylko dowiedzieć, czy warto w ogóle zaczynać takie "challenge". :)

maybenow.png

Opublikowano

Według mnie lepiej zacząć od mniejszej ilości brzuszków/pompek i co jakiś czas zwiększać ich ilość. Tym bardziej jeśli do tej pory nic się nie ćwiczyło.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

1.Nie, bo i tak znając życie technika będzie kuleć, a potem dostaniesz takich zakwasów, że nie będziesz mógł funkcjonować, bo twój organizm nie ma takiej wydalności, żeby sobie na to pozwolić (nie liczę kontuzji barków, która będzie spowodowana niepoprawną techniką po którymś tam powtórzeniu)

2.Zrób redukcję (przypuśćmy zapotrzebowanie masz 3000kcal to tniesz najpierw 300, po 1 tyg sprawdzasz i jak nic wgl. nie ruszyło to tniesz jeszcze o 100), jakieś cardio, aeroby i pozbędziesz się tłuszczu.

3.A ćwiczyć to jak najbardziej ćwicz, cokolwiek siłownia, kalistenika, fitness czy po prostu bieganie, czy tam co, przynajmniej wtedy wyjdziesz na jakiś +.

https://www.youtube.com/watch?v=10FXVzdHT8Q

https://www.youtube.com/watch?v=fVjpx4PfwaM

Powyżej masz filmiki, ogólnie polecam Kurę.

Live a life you'll remember.

Opublikowano

Wyzwania z dużymi ilościami pompek w ciągu dnia itd. to idiotyzm,  zbyt mało odpoczynku doprowadzi do o wiele mniejszych rezultatów niż gdyby robiono pompki codziennie po 20. Wyzwania to tylko takie społeczne prowokacje, ludziom wydaje się, że jak je zrobią to będą jacyś super silni ze względu na dużą liczba pompek w ciągu dnia a poźniej i tak nie będą tego robić bo będą mieli tego dość. To jest taki hak z liczbami 200+ (zawsze 2 zera żeby wydawało się bardziej atrakcyjne). Jeśli masz tak, że aby zmotywować się do sportu zrobić takie wyzwanie to może go nie zaczynaj wcale bo tylko stracisz czas i chęci w przyszłości.

Opublikowano

Ogólnie większość jutubowych challengów jest pozbawiona większego sensu... Możesz spróbować, czy dasz radę  - ale jeśli myślisz, że to poprawi Twoją wytrzymałość, sprawi, że nie wiem - schudniesz albo wejdziesz przez to z grubej rury w aktywność fizyczną... Mylisz się. :D 

Dla osoby, która wcale nie ćwiczy, taki czelendżyk może mieć fatalne skutki. Kojarzy mi się to mniej więcej z tym samym, co challenge à la skakanie z balkonu... Dobra, przesadzam, może lepiej porównać do czegoś typu cynamon challenge: jest śmiesznie, fajnie, ale skutki może mieć fatalne.

I nie mówiłam tu do Ciebie, autorze tematu - nie wiem, dlaczego zwracałam się na ,,Ty", tak jakoś było mi wygodnie. :D Nie zakładam więc, że chcesz tego, tego lub tamtego bądź masz taką bądź inną wytrzymałość fizyczną.

3fffa1a92a202.png

Link do mojego yt na moim profilu

Opublikowano

moim zdaniem każdy trening każda pompka każdy ''brzuszek'' ma sens ruszasz ciało pracują mięsnie także śmiało

Lepiej jest zaczynać od lżejszego treningu, szczególnie jeśli wcześniej się nie ćwiczyło. To tak nie działa, że jednego dnia można zrobić nieograniczoną ilość pompek czy brzuszków, a każdy następny będzie dawał efekty.

Tak samo początkujący biegacz nie zaczyna od maratonu.

1398258449-U383457.png

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Najlepiej robić takie 60-70% swoich możliwości a taki challenge przeprowadzać raz na jakiś czas by zobaczyć progres. Np. Ja ćwiczę brzuch co dwa dni nie przesadzając z powtórzeniami (20-30). Raz na miesiąc/dwa robię "maraton" i wtedy robię absolutny max zwykłych brzuszków i jestem w stanie dobić do 200 na raz. Nie ma sensu robić tego codziennie bo wykończysz swoje mięśnie zamiast je rozbudować :) Rób taki maraton tylko w formie sprawdzenia progresu. A jak zaczynałem robiłem ledwo 10 na raz.

• 7 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja sądzę, że większość z moich przedmówców ma rację. Nie jest to zbyt mądre, jeśli jesteś naprawdę początkujący i nie jesteś w stanie zrobić za jednym podejściem co najmniej 50-ciu pompek to możesz sobie po prostu zrobić krzywdę. Z drugiej strony to ma być challenge, sprawdzenie samego siebie, swojej silnej woli, samozaparcia i wytrwałości w dążeniu do celu. Zacznij małymi krokami. Zobacz najpierw czy dasz radę przez 7 dni robić 50 pompek dziennie, nic Ci się nie stanie a nawet dużo dzięki temu zyskasz, klatkę troszkę spompujesz i sprawdzisz czy Ci to odpowiada. Będziesz miał pogląd na sytuację i sam zadecydujesz czy dalej to ciągnąć i robić więcej czy może zacząć coś nowego. Najlepiej jakbyś powiedział ile masz lat, bo jeśli z 15 - 16 to liczenie kalorii skończysz szybciej niż zaczniesz.

Opublikowano

Jak chcesz zrobic taki challenge to zrób, ale najlepiej chyba po prostu co drugi dzien robic powolne, poprawne technicznie pompki w 5 seriach.

Co do redukcji to nie wiem czy konieczne obnizanie kalorii, bo przeciez jak sie dolozy bieganie i wlasnie treningi silowe to to samo w sobie spala kalorie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...