Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Metalurgia - odlewnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio zacząłem się interesować  odlewnictwem chciałem sam coś odlać ale najpierw pomyślałem ze  zapytam was "z czym to się je?"

Ktoś z was bawi się w takie coś? Ma jakieś doświadczenie?

1. Z czego polecacie zrobić  prowizoryczny piec do roztapiania metalu?
  2. Tygiel  zrobić samemu czy kupić?
  3. Skąd  brać surowce?
  4. Jak zrobić formę odlewniczą i z czego?
  5. Co można odlewać a z czym jest problem?
  6. Czym wygładzić powierzchnię odlewu?
  7. Czy można odlewać np wisiorki czy są zbyt małe?
  8. Za i przeciw  takiej zabawie.

Proszę o odpowiedź do powyższych pytań :D

Opublikowano

Obejrzyj sobie pierwszy filmik na youtubie o tym jak zabrać się za odlewanie to będziesz tam miał odpowiedzi na wszystkie te pytania 

RAsfepN.png
Opublikowano

No to zgłaszaj xD Przecież dokładnie powiedziałem ci co masz zrobic, żeby uzyskać odpowiedzi na twoje pytania. To ja sobie zgłoszę twój post jako spam, przecież też nic nie wnosi ;)

Masz tu instrukcję jak dla mało inteligentnej osoby:

1. Wejdź na www.youtube.com
  2. Kliknij w taki pasek do wyszukiwania, znajduje sie on na górze strony jakbyś nie wiedział
  3. Wpisz tam "Beginning with metallurgy" 
  4. Wybierz interesujący filmik i kliknij na niego

Liczysz, że ktoś cie wyręczy w zdobywaniu wiedzy? Może jeszcze za ciebie zrobi odlew od razu xD? Jak masz takie podejscie to nawet się za to nie zabieraj. 

RAsfepN.png
Opublikowano

Zachowujesz sie jak typowa polska cebula

"Jak masz takie podejscie to nawet się za to nie zabieraj."

To od czego jest to forum jak nie od zadawania pytań?

Mam prośbę czy mógłbyś się tu więcej nie wypowiadać? @Osama

Pytam innych użytkowników czy ktoś odpowie mi na powyższe pytania?

Opublikowano

Żeby zabierać się za odlewnictwo to najpierw musisz pouczyć się o metalach. A to nie filmiki na YT tylko całe skrypty akademickie, w których nauczyć można się jedynie podstaw metaloznastwa.

Pewnie, możesz sobie zbudować w domu piecyk, odlać jakiś pierdynks z np. mosiądzu i będzie Ci się wydawało, że jest super. Dopóki jednak nie będziesz wiedział co to obróbka cieplna i nie będziesz posiadał warunków do przeprowadzenia np. odpuszczania to będzie to kruche jak cholera i do niczego się nie nada.

W skrócie, odlewnictwo to nie jest coś czego nauczysz się z jutubów, jak Cię to interesuje to studiuj coś w tym kierunku a kiedyś może będziesz coś o tym już wiedział :)

Sama forma na przykład wytwarzana jest z masy formierskiej. O ile może zdobędziesz jeszcze piasek o wymaganej grubości ziarna to w domu nie zdobędziesz już termoutwardzaczy, pyłów nawęglających i urządzeń do odwilżania :)

742611478555387739101.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...