Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Arma 3 - Bornholm Life [ZAKOŃCZONY]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

VpJ2MzP.png

Słowem wstępu
Cześć, jestem musicshaggy i dzisiaj chciałbym przedstawić projekt mojej grupy nad którym spędziliśmy ponad rok. To co za chwilę zobaczycie to nie jest pełnoprawna gra, tylko bardzo zaawansowana modyfikacja do już istniejącej gry - Arma 3.

Co prawda projekt został zamknięty w fazie bety (chociaż działał ona na tyle dobrze, że mogliśmy skupić się na aspektach urozmaicających rozgrywkę) już jakiś czas temu, ale myślę że wciąż jest wart uwagi. Działania już niestety nie mogę zaprezentować, ale na YouTubie jest wiele filmików z naszej misji i godne uwagi zamieszczę na dole postu. 

oWrjt7K.jpg

(policja suszy)

SQF (RV4 Engine)
SQF (Status Quo Function) - język programowania skryptowego, działający na silniku RV - czyli Arma 3/Arma 2/OFP:Resistance. Język niesamowicie trudny w debugowaniu z racji braku jakiegokolwiek debuggera. Aby sprawdzić czy coś działa, musisz włączyć Armę, wywołać skrypt, jak coś nie działa to niestety sam musisz do tego dojść, czy niezamknięty if, czy brak średnika - może być czasami jak szukanie igły w stogu siana.

iCUakLP.png

(widok z samolotu na główne miasto - Roenne)

Misja Life - z czym to się je

Na serwerze możemy wcielić się w medyka, policjanta lub cywila. Od gracza zależy czy będzie przykładnym obywatelem trudniącym się górnictwem lub zbieractwem, czy może założy niebezpieczny gang.

Jeżeli wybierze przestępczą ścieżkę musi liczyć się z oporem żywej policji, która w razie potrzeby przetrząśnie niebo i ziemię w poszukiwaniu zbiega.

Większość rozgrywki opiera się o interakcje między graczami i rozmowy, więc zalecane jest posiadanie mikrofonu. Tryb ten jest świetną kopalnią zabawnych sytuacji i dobrą metodą na poznanie nowych osób.

Cytat pochodzi z JaRock'a, i odnosi się do innego naszego serwera, ale założenie Life'ów jest ogólnie takie same.

7O2DXgO.jpg

Wyjątkowość naszego projektu oraz jego historia
Bornholm Life był pierwszym serwerem Life z zewnętrznymi modyfikacjami, nową mapą oraz samodzielnym launcherem. Nad misją oraz serwerem spędziliśmy mnóstwo czasu. Jeszcze przed jego wypuszczeniem udało mi się nabić prawie 1000 godzin na steamie w Armie i 300 godzin w narzędziach deweloperskich Army.  Po pół roku od rozpoczęcia prac został otworzony serwer z wersją Alpha misji. Zainteresowanie było ogromne, serwer pękał w szwach przez pierwsze miesiące. Nie było łatwo, poprzeczka była zawieszona wysoko, były wzloty, były upadki (oraz dramy), przez ten czas udało mi się wbić kolejne 1000h. Jako head administrator zajmowałem się głównie sprawami community, pilnowaniem serwera (w grze jak i technicznie), forum oraz tworzyłem grafikę na modele, loga instytucji itp.

Co nas wyróżniało...

• Customowa mapa/pojazdy/modele (jako pierwsi na polskiej scenie modderskiej)
  • Serwer otwarty dla wszystkich (wszystkie anglojęzyczne serwery na tym etapie posiadały whiteliste)
  • Misja pisana od zera, nie bazująca na żadnej innej
    • Przyjemna dla oka szata graficzna
    • Zaawansowana ekonomia (randomizacja cen przy restarcie, losowo generowane lokacje skupów, ceny regulowane na podstawie popytu i podaży)
    • Optymalizacja (w centrum można było wyciągnąć 40 fpsów, kiedy u konkurencji maksymalnie byłoby 20)
  • Doświadczenie na scenie modderskiej Army (to już było 3 podejście do tego typu misji)

Po pewnym czasie zaczęliśmy się borykać z finansami, utrzymanie całego przedsięwzięcia kosztowało nas miesięcznie ok. 800 zł (serwer dedykowany, forum, licencje), a że dostęp był całkowicie darmowy, tzw. donator nie dawał wystarczająco przychodu aby utrzymać serwer. Tu też wkracza community - zamiast jakiegoś wsparcia, słuchaliśmy ciągłych narzekań - to nie działa, tamto nie działa, to za drogie, a to a tamto, a czemu nic nie robicie..

Pomijając fakt że serwer był utrzymywany przez głównego programistę oraz głowę naszego teamu przez prawie rok, w końcu pod naporem krytyki że nic nie jest robione coś co robiliśmy kiedyś z przyjemnością stało się naszą katorgą. Przez to serwer zaczął podupadać, aż do jego końca we wrześniu 2015.

Ostatnia wersja przed zamknięciem zawierała 16 684 linijek core'a po stronie klienta (nie liczymy tu configów/skryptów do customowych aut/ubrań), a zapewne drugie tyle wersja obsługująca serwer (niestety nie mam jak tego zweryfikować bo już dawno przepadła na nieopłaconym serwerze).

14d1c74000844a0f9221bcd6207d863f.png

Media

Filmik od Moskita świetnie obrazuje jak mniej więcej działa nasz Life (jeszcze w fazie alpha):

Trochę tańców na rozluźnienie

Pielgrzymka musi być

Grafiki które wykonywałem na potrzeby serwera:

ttddlqg.pngm2k8A5D.png

UKyZCHJ.png

GBdPnwi.png

RoNvC6N.png

Z493oI7g.jpg

DL Core'a do własnej analizy: dl.hcteam.pl/BL_C.pbo

Skan: www.virustotal.com/pl/url/045ba444147d511f90cb71d8ec094ae81569f907c0183c74d4b706ae25af7761/analysis/1488996973/

Pozdrawiam,

musicshaggy

aqcu39P.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...