Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bardzo duży spadek FPS

W0ZNAx26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pewien problem a mianowicie grałem non stop na max ustawieniach i miałem stałe FPS 120 , następnie FPS spadło do 61 stałych a od kilku dni wacha się miedzy 15-50 FPS i nie wiem o co chodzi , nawet na ustawieniach niskich cały czas takie same skoki FPS . Sprawdzałem kilkoma programami i wszystkie sterowniki są aktualne więc nie wiem co dalej robić poniżej podam specyfikację mojego komputera z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam ;)

Intel Core I5 6500  4x3,20 GHZ

GeForce GTX 970 4gb

8 gb ram 

WIN 10 Pro 

Opublikowano

Mam słabszą grafikę, bo r9 380 i procesor - intel core i3 6100, jednak gra w maksymalnych detalach (przy kliencie HD) działa u mnie w stałych 100-120fps. Edytowałeś pliki gry, systemowe, przeprowadzałeś w ostatnim czasie ważne operacje, które mogły mieć na to wpływ? W innych grach również zauważyłeś takie spadki?

Opublikowano

Właśnie nic nie edytowałem i nic ważnego na komputerze nie robiłem gram na czystym kliencie gry standardowym , innych gier na razie nie mam a przez noc dokończę pobieranie watch dogs 2 bo aktualizacje dużą mam i zostało jeszcze z 10 gb do pobrania a idzie jak krew z nosa xD

Opublikowano

No to problem może być w czymś co może pochłania ci zbyt dużo nie wiem pamięci lub coś? Bo tak nagle o nie mogło ci przecież tak się zrobić...

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Opublikowano

Gram na czystym kliencie bez modów , przyglądałem się i najwięcej co zjada procka itp. to jest jakiś host usługi ale dużo on nie zabiera więc to nie jego wina . Właśnie zrobiłem reinstall systemu pobrałem wszystkie aktualizacje i dalej to samo ;( 

Opublikowano

Proces host zajmuje się instalacją aktualizacji. Wejdź w aktualizacje i wyszukaj, może jakiejś nie może zainstalować. Jaką masz grafikę, może zmieniły ci się ustawienia z Optymalne na Jakość w przypadku AMD, nie wiem jak z nVidią. Wyczyść komputer z kurzu, podaj też temperatury grafiki i CPU

Opublikowano

Zanim zaczniesz coś czyścić, czy wymieniać pasty to skontroluj temperatury, np. programem HWMonitor (dobry i darmowy, nie trzeba instalować). Dla testów odpal go i niech w tle pracuje jak odpalisz grę to będziesz miał informację jakie były maksymalne temperatury. Osobiście za świeży masz sprzęt by była to wina temperatur.

Po reinstalacji instalowałeś sterowniki od płyty głównej i grafiki ze strony producenta? Jak nie to to zrób.

W programie od grafy (Geforce Experience) dodaj WoTa do listy by grafika optymalizowała ustawienia pod niego.

No i z twoim sprzętem to pobierz klienta HD i zmień ustawienia na maks  (Poprawiona grafika itp.)   - musi działać, ja mam dużo gorszy sprzęt i śmiga na takich ustawieniach dobrze.

EDIT:

- Jakimi programami sprawdzałeś te sterowniki? Może też nimi aktualizowałeś Je?

- Niektórymi można sobie bałaganu narobić i czasami pozostaje reinstalacja by komp zaczął działać poprawnie.

Opublikowano

Aktualizacje posiadam wszystkie kilka pobrałem na własną rękę a sprawdzałem inne programem drive booster , udało mi się zakończyć pobieranie aktualizacji do Watch Dogs 2 i gra chodzi bardzo dobrze na ustawieniach wysokie-ultra , zakupiłem też grę metro last light która małych wymagań nie ma a chodzi na najwyższych bez żadnych spadków , temperatura maksymalna jaką złapał procesor to 31 c' a karta graficzna 37C' , spróbuję jeszcze napisać do supportu WOT-a może coś poradzą   

Opublikowano

tak na każdych ustawieniach czy na max czy na low ten sam fps inne gry śmigają bardzo dobrze , pozostaje mi czekać na odpowiedz od WG

Opublikowano

Aktualizacje posiadam wszystkie kilka pobrałem na własną rękę a sprawdzałem inne programem drive booster , udało mi się zakończyć pobieranie aktualizacji do Watch Dogs 2 i gra chodzi bardzo dobrze na ustawieniach wysokie-ultra , zakupiłem też grę metro last light która małych wymagań nie ma a chodzi na najwyższych bez żadnych spadków , temperatura maksymalna jaką złapał procesor to 31 c' a karta graficzna 37C' , spróbuję jeszcze napisać do supportu WOT-a może coś poradzą   

Czyli sprzętowo u ciebie nic nie dolega, części informacji z mojego poprzedniego posta dalej nie udzieliłeś.

Programy tego typu są dla użytkowników bardziej zaawansowanych, wiem bo na co dzień się tym zajmuję w pracy (nie będę się tu rozpisywał by to uzasadniać).

Najważniejsza kwestia którą zrób w pierwszej kolejności, jeżeli tego jeszcze nie robiłeś :

Pobierz stery do swojej grafiki ze str. producenta: http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Później zrób jak pisałem: "W programie od grafy (Geforce Experience) dodaj WoTa do listy by grafika optymalizowała ustawienia pod niego."

Podejrzewam że może ci nie przełączać by gra korzystała z grafiki zewnętrznej i ciągnie ze zintegrowanej (możesz sprawdzić w "Menadżerze Urządzeń" czy masz tam tylko 1 grafikę czy 2 na liście).

Jeśli ci to nie pomoże to pytanie czy Windows nie jest jakiś po przeróbkach/pirat czy coś?

Nie kombinowałeś z ustawieniami w Bios (np. od procka)?

Ustawienia w grze jakie masz? - Pisałem wyżej jakie masz poustawiać.

Jak masz zaznaczoną synchronizację pionową to ją odznacz bo ci utnie FPSy do częstotliwości monitora.

Zasilacz zakładam że masz dobry bo nie podałeś jaki i jakiej mocy.

A integralność plików sprawdzałeś? Albo przestawiać ustawienia np. Z najniższych na najwyższe?

Nie ma sensu bo po reinstalacji systemu na nowo grę instalował.

Edit:

Jak nic powyżej nie pomogło to możesz użyć programu typu Game Booster choć bez niego powinno ci wszystko pięknie hulać.

Jak nie chcesz instalować to użyj, wersję portable programu Wise Game Booster stąd: https://www.dobreprogramy.pl/Wise-Game-Booster,Program,Windows,41018.html

Opublikowano

Dopatrzyłem się czegoś takiego , może w tym jest problem ?

https://zapodaj.net/7c5aa0d53060f.png.html

@Edit

Więc troszeczkę poszperałem i znalazłem problem , na płycie głównej zepsuł się przełącznik slow_1 (o którym nie miałem pojęcia że istnieje) wyłączyłem w BIOSIE intel thermal monitor i teraz wszystko działa , dziękuję za waszą pomoc i zaangażowanie , pozdrawiam :)

Opublikowano

Dopatrzyłem się czegoś takiego , może w tym jest problem ?

https://zapodaj.net/7c5aa0d53060f.png.html

@Edit

Więc troszeczkę poszperałem i znalazłem problem , na płycie głównej zepsuł się przełącznik slow_1 (o którym nie miałem pojęcia że istnieje) wyłączyłem w BIOSIE intel thermal monitor i teraz wszystko działa , dziękuję za waszą pomoc i zaangażowanie , pozdrawiam :)

Tu widzę chyba podobny problem do twojego:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3184965.html

To co podałeś na fotce to bym się tym za bardzo nie sugerował, tym bardziej że screen bez obciążenia był..

Przeczytaj (dość długa lektura), możesz też porobić testy jak tam doradzali, ale na twoim miejscu i tak bym reklamował sprzęt (jeżeli faktycznie zmiana tej opcji w Bios robi taką różnicę) póki na gwarancji jest.

Dobrze tylko im opisz problem, by nie odrzucili, no i najważniejsze nie informuj od jak dawna tak się dzieje bo po 30 dniach korzystania z niesprawnego sprzętu traci się prawa do gwarancji.

No powiem ci, że i ja się czegoś ciekawego dowiedziałem, bo nigdy na serwisie takiego przypadku nie miałem. ;)

Pozdr.

Opublikowano

Masz problem z Windows,Ponieważ mam słabszy pc, lecz idzie wszystko normalnie

To żeś zabłysnął. Jak byś przeczytał to byś wiedział że problem się wyjaśnił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...