Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy jeśli można na płycie głównej podkręci RAM do wyższej częstotliwości, to czy można używać takiej samej natywnej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć tu wasz Janusz sprzętu komputerowego (xD). Mam pytanie mianowicie jeżeli mogę włożyć do płyty ram 1600 i wykręcić go do 1866 to mogę po prostu włożyć ram o bazowej częstotliwości 1866MHz i będzie działał? :)

Opublikowano

Skoro płyta albo procesor obsługuje przynajmniej  częstotliwość  1866  to w czym ma być problem ?

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

I nadal nie jesteś pewien na 100% aż sobie sprawdzisz.

Samo założenie 1833 wcale nie musi dać tej częstotliwości pewnie da 1600 do czasu aż też zrobisz OC dla nowych pamięci. Przy zmianie sprzętu powinno sie resetować/wyłączyć OC.

To zależy od płyty, procesora ( kontrolery pamięci w nowym sprzęcie są w procesorze ) i pamięci. 

Nie polega to też  tylko na włożeniu jednaj pamięci bo bez problemu każda pamięć chodzi na swojej bazowej częstotliwości jedna na 800 MHz druga na 933 MHz. Częstotliwości są zawsze podawane dla podane dla PARY kości, a nie jednej sztuki. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...