Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Renta rodzinna, a zarobki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od grudnia 2014 pobieram rentę rodzinną dzieloną między mnie, a mojego brata. Wciąż się uczę, teraz zaocznie i żeby uzbierać na nowy komputer postanowiłem znaleźć pracę w środku tygodnia (poniedziałek - piątek). Dostaję również alimenty. I tutaj są moje 3 pytania :

- Ile mogę zarobić maksymalnie, żeby nie stracić renty?

- Czy oprócz umowy zlecenia mogę pracować na umowie o pracę?

- Czy alimenty mają wpływ na kwotę którą mogę zarobić? Tzn. czy alimenty są wliczane do moich dochodów?

Będę wdzięczny za pomoc  :)

01100010 01110101 01101101 << nie tłumacz tego bo będzie bum!

Opublikowano

Kierunek ZUS i sam się spytaj, po to jest ta instytucja.  Nikt nie jest w stanie powiedzieć nic dokładnie nie widząc dokumentów i decyzji . 

Zwykle tak średnio możesz zarobić , ( jak pracujesz na czarno, OLEJ ).

• do 2 838,50 zł brutto bez zmniejszenia świadczenia,
  • od 2 838,50 zł do 5 271,40 zł brutto – świadczenie zmniejszone o sumę przekroczenia 70 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia,
  • powyżej 5 271,40 zł brutto - ZUS zawiesi świadczenie.

Możesz robić gdzie chcesz i jak tylko chcesz. 

Alimenty to nie twoje dochody to na jedzonko, butki, ubrańka i wykształcenie . Jeśli nie spełnia się tych warunków można stracić alimenty albo wstrzymać.
    Możesz sobie zarabiać nawet dziesiątki tysięcy zł , to problem płacącego alimenty czy założy sprawę o kasację alimentów. 
    ​Alimenty to dochód rodzica który dostaje i przekazuje dziecku, chyba że są płacone imiennie na dziecko przez konto albo do łapki i które skończyło 18 lat.

Jak masz 18 lat to całe alimenty są tylko twoje i rodzic nie ma nic do gadania, problem typowo rodzinny jak to sobie załatwiłeś.

Od alimentów nie płaci sie w Polsce podatku. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...