Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Veigar czy warto maimować na midzie?

vehr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdego championa warto mainować bo jak już umiesz nim grać to każdą grę możesz nim ugrać. Masterki 12/18 z Thunderlords Keystonem. Build to jak najwięcej AP żebyś 1shotował enemy carry, do tego zawsze jakiś defensywny item typu Zhonya czy Abysall

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano

To co wyżej kolega tylko mała poprawka:
 >Abyssal nie jest stricte defensywnym itemem ze względu na aurę. Pozwolę sobie ją przypomnieć:
UNIQUE Aura: Nearby enemy champions take 10% more magic damage.

Przeciwnik otrzymuje 10% więcej obrażeń magicznych, czyli zamiast burstu za np. 1000 - będzie 1100. Abyssal to klucz na postaciach typowo burstowych.
W dodatku Veigar ma bardzo pomocne AoE CC (jako, że zajmuje dużą powierzchnie, jest kołem i potrafi zatrzymać na 1.75 albo 2 sekundy). Ma też znośnie duży zasięg dzięki czemu możesz i obijać przeciwnika i wygodnie lasthitować miniony. Pasywka przy zbudowaniu Archangela nie pozwoli Ci się pozbyć many na szybko.

O ile Zhonya i Protobelt wydają się dobrymi itemami stricte defensywnymi, dorzuciłbym Archangela jako jeden z najpotężniejszych itemów dających AP (ze względu na skalowanie z many osiąga wyniki większe niż 120AP), Rabadon do multiplikowania, Abyssal do multiplikowania obrażeń i buty które mogą być zastąpione Void Staffem na rzecz Protobelta. W zależności od rozgrywki możesz nawet jeden z tych itemów zamienić na Gunblade dla piątej umiejętności skalującej się z AP i zadającej paręset obrażeń wzwyż. Wszystko zależy od Ciebie.

Pomogłem? Polub mój post :3

Opublikowano

@Rafcioext 

Nie mam zbyt wielu rozegranych gier Veigarem, więc nie jestem od niego specem, ale z jednym nie mogę się zgodzić.

Ma też znośnie duży zasięg dzięki czemu możesz i obijać przeciwnika i wygodnie lasthitować miniony. 

Laning phase moim zdaniem jest momentem kiedy Veigar kuleje, i to dość mocno. Jego stun castuje się z opóźnieniem, nie może zbyt dobrze roamować, nie ma dobrego sustainu, nie ma mechanizmu ucieczki, może być w miarę łatwo odcinany od farmy i gankowany, poza ultem ma 3 umiejętności którymi trzeba trafić, a w niektórych matchupach na mobilne postacie nie jest to zbyt proste.

Nie mówię, że postać jest zła. Bardzo dobrze skaluje się do późnej fazy gry, jego cc daje dużo w walkach drużynowych, jest w stanie oneshotować większość przeciwników etc, etc, ale jego faza liniowa pozostawia wiele do życzenia.

giphy.gif

Opublikowano

@Rafcioext 

Nie mam zbyt wielu rozegranych gier Veigarem, więc nie jestem od niego specem, ale z jednym nie mogę się zgodzić.

Ma też znośnie duży zasięg dzięki czemu możesz i obijać przeciwnika i wygodnie lasthitować miniony. 

Laning phase moim zdaniem jest momentem kiedy Veigar kuleje, i to dość mocno. Jego stun castuje się z opóźnieniem, nie może zbyt dobrze roamować, nie ma dobrego sustainu, nie ma mechanizmu ucieczki, może być w miarę łatwo odcinany od farmy i gankowany, poza ultem ma 3 umiejętności którymi trzeba trafić, a w niektórych matchupach na mobilne postacie nie jest to zbyt proste.

Nie mówię, że postać jest zła. Bardzo dobrze skaluje się do późnej fazy gry, jego cc daje dużo w walkach drużynowych, jest w stanie oneshotować większość przeciwników etc, etc, ale jego faza liniowa pozostawia wiele do życzenia.

Co prawda możecie się śmiać kiedy powiem, że coachuję normalnie ludzi, ale trochę koloryzujesz.

>Laning phase moim zdaniem jest momentem kiedy Veigar kuleje i to dość mocno. Jego stun castuje się z opóźnieniem

Nie powiem ile razy sam wpadłem w tego stuna przez to opóźnienie i nie powiem ile razy mi to uratowało tyłek z powodu tego opóźnienia. To nie jest wada.

>Nie może zbyt dobrze roamować

Duża częśc championów nie jest super mobilna. Tak samo duża część championów nie ma dobrego ability kitu aby zatrzymać przeciwnika i zasecurować gank. Veigar posiada średni movement speed i (jak dla mnie) genialny zasięg stuna. To naprawdę nie jest trudne aby spushować linię w całości (Dark Matter jest twoim przyjacielem) i ruszyć w stronę spushowanej przez przeciwnika linii (czyli "Bread and Butter Roam") - czy posprzątać niedobitków gdy coś się dzieje dookoła twojej środkowej alejki (czyli "Reaction Roam" - gdy coś się dzieje, rzucasz wszystko i idziesz w tamtą stronę. Niestety ten typ roamu rzadko się dzieje poniżej platyny ze względu na map awareness ludzi).

>Nie ma dobrego sustainu

Nukerzy nie mają sustainu. Nie można mieć wszystkiego :(

(chyba, że zbudujesz faktycznie protobelt i jakiś hextech gunblade, ale to trochę naciągany sustain. 15% spell vampa + masterki i znośny HP pool.)

>Nie ma mechanizmu ucieczki

Faktycznie, nie ma - jak zwykle Nukerzy mają problem. Ale ma AoE Stun który jest szeroki jak pół lane'a. Zatrzymasz tym prawie każdego championa który nie ma mobilności i wielu championów którzy ją mają (chociażby Lee Sina). I to jest jakaś własność przy której MUSISZ pomyśleć czy chcesz użyć agresywnie czy defensywnie.

>Może być łatwo odcinany od farmy

Potrzebujesz znajomości trading stance aby się wypowiedzieć. Veigar otrzymuje benefity z poke'u, więc nie do końca mogę Ci przyznać rację. W dodatku ma umiejętność o średnim zasięgu z której też masz benefity na last hitach.

>i gankowany

To co pisałem wyżej o AoE stunie.

>Poza tym posiada trzy umiejętności którymi trzeba trafić...

Zasadniczo, jeżeli nie wylądujesz stuna - nie próbujesz nukować. Chyba, że przeciwnik jest low. Flash+Q+R. Na pewno jedną trafisz, przestraszysz przeciwnika/zabijesz go i możesz śmiało spushować linię i odejść.

>a w niektórych matchupach na mobilne postacie nie jest to zbyt proste.

w zasadzie...

Ale nadal ważny argument: nie stunujesz, nie nukujesz, nie podejmujesz akcji, nie bawisz się w ruletkę, prosisz junglera o zagranie postaci z CC, cokolwiek. A jeżeli możesz liczyć tylko na siebie, to tylko twój Event Horizon jest twoim kompanem. Albo roamy na bota, dwóch łatwiej złapać niż jednego.

---

A tak personalnie, każdy może mieć swoje zdanie, jeżeli Cię nie przekonałem - to trudno. Nigdy nie miałem większych problemów w konkretnych matchupach - chyba, że to Yasuo blokujący pociski i prowadzący mnie do rzucania klawiaturą po nieudanym ulcie. Unlucky :(

Pomogłem? Polub mój post :3

Opublikowano

Wszystko fajnie skalowanie do late ok ale są lepsze champy w late np ekko który nas rozwalił ostatnio w late jak muchy, veigar jest papierkowy strasznie i to mnie boli, najgorsze to ze stun ma opóźnienie, tym samym stał się moim zdaniem bezużyteczny...

Opublikowano

Veigar moja ulubiona postac, poczatek jest zawsze ciezki i trzeba miec pomoc junglera, no chyba ze gramy przeciwko slabym przeciwnikom to wiadomo ;p.

Ja polecam najpierw cos na mane ubrac, zeby farmic sobie stacki do AP. 
Czasami też chodze sobie nim na supporta, roznie to wychodzi.

W late game masz duzy dmg, ale tez jestes latwym celem, jak przeciwnik ma w druzynie zabojce, ktory na ciebie poluje, to moze byc ciezko.

<p class='bbc_center'><span style='font-size: 24px;'><span style='font-family: lucida sans unicode'><strong class='bbc'>Hejtować będę</strong></span></span></p>

Opublikowano

Wszystko fajnie skalowanie do late ok ale są lepsze champy w late np ekko który nas rozwalił ostatnio w late jak muchy, veigar jest papierkowy strasznie i to mnie boli, najgorsze to ze stun ma opóźnienie, tym samym stał się moim zdaniem bezużyteczny...

Skoro nie widzisz sensu w nim to nie graj nim, malo jest otp veigarow w tym sezonie ktorzy by wyszli do high elo, w ostatnich dwoch sezonach byl czesciej widywany.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...