Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porady i sugestie odnośnie gry :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam serdecznie  :) Nie będę owijał w bawełnę, chciałbym Was poprosić o obiektywną ocenę mojego kanału opierającego się o serię z Don't Starve. https://www.youtube.com/channel/UCf-S-2_MfJCEkECzYxlTVjA

Szczególnie zależy mi na :

-Długość materiałów powinna mieć : 20 / 25 / 30 min?

-Co z jakością dźwięku, bardzo ciężko samego siebie ocenić

-Sam obraz jest dobry czy jeszcze nad nim popracować?

-Co wydaje się ciekawsze: podstawka czy DLC do oglądania?

Ostatnie ale równie ważne  :)

-Czy według was materiał jest prowadzony dobrze czy powinno być coś zmienione ?

Serdecznie dziękuję za pomoc a moderatorów proszę o nieusuwanie tego tematu  :)

Budowniczy
Opublikowano

co do długości raczej nie rób dłuższych niż te 30minut.

jakość i dzwięk jak na początek są bardzo ok (mozesz wrzucic w tym 1080p)

co ciekawsze to nwm, możesz od początku lecieć ;)

//

tylko ta grafika tragiczna ;d 

nazwa tak samo na dłuższą metę jakaś średnia

aaa, i nie wrzucaj tak często tych odcinkow xD

34239885046803378909.png

"Mówią, że tutaj miłość to paliwo

A ja mam w chuju czy mnie kochają czy nienawidzą."

Opublikowano

Ogólnie strzałem w kolano jest wrzucanie takiej ilości materiału w tak krótkim czasie. ~3h materiału to dla normalnego Youtubera to mniej-więcej 2-3 tygodnie filmów wrzucanych co kilka dni po 15-20 minut. Po drugie tagi - ale to wiadomo, dobrze otagowany film trochę pomaga w pozycjonowaniu. Kolejne, więcej stron, na których "zapytasz się" o opinię - zawsze kilku subskrybentów więcej. Hmm... możesz też wypowiadać się pod filmami innych YouTuberów w sposób nienachalny, ot jakiś dłuższy komentarz na temat gry - najlepiej jakbyś się pod filmami o Don't Starve wypowiadał, a nóż ktoś z ciekawości zajrzy na twój kanał i się okaże, żę "O! To samo co pan X nagrywa". I takim sposobem musisz uciułać sobie 100-150 subskrybentów, aby późnej móc myśleć o jakimś wspólnych nagrywaniu. Tyle odnośnie tego co myślę o kanale i jego ewentualnym rozwoju.

Zaś co się tyczy samego materiału, nie wypowiem się na temat realizacji jakości dźwięku czy obrazu, bo nie mnie to oceniać, ale odpaliłem sobie 3 filmiki, obejrzałem tak kilka minut i co się nie wypowiadasz, bo jakiejś krótszej chwili ciszy to jest "Eeee... Eeee..." barwę i tembr głosu masz całkiem w porządku więc człowieka nie męczy to jak mówisz, ALE musisz nad tym "Eeee..." popracować, bo jest to dość irytujące. 

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Myślicie że odcinki typu jeden na dzień będą ok? Nie spojrzałem wcześniej na forum dlatego dziś znów dwa odcinki poszły do sieci  o.O  dodatkowo postaram się za jakieś 30min wrzucić link do filmu prywatnego, opublikuję go później, dajcie znać czy jest lepiej czy znów zabłądziłem  ^^

Co do nazwy to chciałem zostawić sobie otwartą furtkę bo prędzej czy później znudzi mi się Don't Starve i będę chciał tworzyć nowy kontent nie zamykając przy tym kanału

Grafika grafika grafika  :((  Na pewno będzie zmieniona, jest to taki tymczasowy wypełniacz dopóki nie nauczę się robić lepszych 

Odnośnie tagów to zerknę jak powinno być i to zmienię

Zapomniałbym... co do tego ,,eee" ,,yyy" pracuję nad tym choć ciężko, ciężko to idzie 

Dobra odcinek jest na jutro :) https://youtu.be/H6BxSGVEubY

Co sądzicie ? Lepiej czy gorzej?

Opublikowano

@ziomekprv123

Szczerze powiedziawszy to nadal się zastanawiam czy ~20 minut dziennie przy twojej liczbie wyświetleń jest jakkolwiek opłacane.

Co do filmu widać poprawę, ale brak ci płynności wypowiedzi (przyjdzie z czasem), gdyż usilnie pilnujesz się by nie wydawać "Eee... Yyy..." co wbrew pozorom słychać. Co do reszty jest ok.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Też uważam, że przy tej liczbie widzów nie opłaca się wrzucać dużej ilości filmów.

Zazwyczaj film zdobywa najwięcej wejść w ciągu kilku dni od opublikowania. Powiedzmy, że nagrałeś 100 filmów i przez ten czas zdobyłeś 1000 subów, a każdy kolejny film wyświetla 20% widzów, czyli 200. Przy 15 filmie, gdy miałeś mniej subów, jest tylko 30 wyświetleń. Gdybyś dodał ten sam film jako 101, to miałbyś przy nim 200 wyświetleń, czyli o 170 więcej. Nowi widzowie zazwyczaj nie oglądają na tego typu kanałach wszystkich poprzednich filmów. Doskonałym tego przykładem są kanały popularniejszych youtuberów nagrywających gry - wystarczy posegregować ich filmy od najstarszego (od razu widać różnice porównując ilość wyświetleń przy starych filmach do tych dodanych niedawno).

Dodatkowo od tej dużej ilości filmów z obecnej serii nie przybędzie ci widzów. Na to czy ktoś wyszuka twój kanał wpisując w wyszukiwarce "Don't starve" nie wpłynie duża liczba filmów.

Myślę, że możesz spokojnie dodawać filmik co kilka dni. Oczywiście możesz sobie nagrywać codziennie nawet po 10 filmów - wgrywać je będziesz stopniowo. To też dobrze wpłynie na kanał, bo możesz dodać film nawet gdy np. będziesz chory. Gdybyś nie miał nic w zapasie to mógłbyś czuć presję - jestem chory, ale nie dodałem filmu od 4 dni, więc muszę coś nagrać - to źle wpłynęłoby na jakość materiału.

Myślę, że warto dorzucić do kanału jakąś nową serię, jeszcze przed skończeniem obecnej. 

I z tego co widzę to na pewno masz większe szanse na zdobycie widzów niż 95% osób, które zakładały podobny temat do twojego.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Co do ilości materiałów to ja podszedłem do tego na zasadzie im więcej materiałów tym większa liczba osób może na nie trafić czyli automatycznie zwiększam szansę na wyświetlenie a także subskrypcje. Kolejny powód to taki że chcę jak najszybciej doprowadzić materiały do stanu w którym będą mnie w pełni zadowalały pod względem jakości i  kontentu, zwyczajnie chcę się tego nauczyć i wyprzedzić innych polskich youtuber'ów aby materiały były lepsze od innych. Teraz mam na to najwięcej czasu z racji ferii zimowych więc traktuję to jako szybki kurs nauki poprzez pytanie na forach albo innych youtuber'ów np jak Tula .     .

Opublikowano

To tak nie zadziała. Większa liczba filmów nie wpłynie na ilość widzów, tym bardziej, że w tej chwili wszystkie filmy to seria z jednej gry.

Dodatkowo duża ilość materiału wpłynie na to, że widzowie nie obejrzą wszystkich filmików, co przełoży się na zmniejszenie ilości wyświetleń pod każdym z nich. Mniejsza liczba wyświetleń = gorsza pozycja w wyszukiwarce.

Tak mi się przynajmniej wydaje - to jest dla mnie logiczne.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

To tak nie zadziała. Większa liczba filmów nie wpłynie na ilość widzów, tym bardziej, że w tej chwili wszystkie filmy to seria z jednej gry.

Dodatkowo duża ilość materiału wpłynie na to, że widzowie nie obejrzą wszystkich filmików, co przełoży się na zmniejszenie ilości wyświetleń pod każdym z nich. Mniejsza liczba wyświetleń = gorsza pozycja w wyszukiwarce.

Tak mi się przynajmniej wydaje - to jest dla mnie logiczne.

Po Twojej wypowiedzi dostrzegam swój błąd w myśleniu dlatego zmienię taktykę. Nadal będę poświęcał w ferie tyle czasu ile się da na kanał z tym że materiały będę puszczał w większym odstępie czasu ale postaram się je lepiej nagrywać tzn zrobię kopię save'a, nagram materiał, sprawdzę czy poprawiłem się w dykcji jeśli nie spróbuję jeszcze raz nie usuwając poprzedniego materiału. W ten sposób nadal będę ćwiczył ale ograniczę ilość materiałów i podniosę ich jakość zarówno merytoryczną jak i wizualną bo będę miał więcej czasu na zabawę montażem.

Myślisz że to lepsze rozwiązanie ? 

PS 

Nadal będę umieszczał tu prywatne linki żeby moja praca podlegała ocenie osoby która będzie robiła to bardziej obiektywnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...