Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Próba formatu z płyty

Cread

Pytanie

Opublikowano

Witam , chciałbym zrobić sobie formata kompa niestety gdy przenoszę w biosie żeby odpalało pierw płytę to komputer po prostu się włącza ostatnim razem robiłem formata starego kompa i tam po prostu się naciskało enter gdy wyskoczył pewny screen i odpalał się instalator , niestety teraz tu tak nie mam nagrałem na płytę programem 3nity cd dvd burner instalkę windows a bios mam msi military class 4

tutaj screeny z biosu z rozruchu

http://scr.hu/3xur/8vld6
http://scr.hu/3xur/8homj

Bardzo proszę o pomoc dam like i 5 w profilu za jakąkolwiek pomoc

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nieuku i ignorancie, najpierw sienaucz że masz mieć podstawowe informacje by udzielić pomocy a nie pieprzyć bez sensu. Trzeba właściwie ustawić rufusa albo zmienić iso  jak ma niewłaściwe iso.  

Podstawowe informacje jakie się powinno przynajmniej posiadać to jaki system instaluje i jakie ma iso a nie bezsensownie tłumaczyć dla właściwie nagranego obrazu iso i nośnika całą procedurę. 

Bios ma akurat Legacy i UEFI ustawiony czyli ma źle nagraną płytkę z instalką bo w żadnym trybie nie startuje. Nie wiadomo co jest przyczyną błędu bo może być program do nagrania albo obraz płyty.

Równie dobrze mógł skopiować z obrazu płyty pliki na DVD i je nagrać co wcale nie robi płyty botowalnej.  

Sam jesteś nieukiem, powtarzając moje słowa to co wyżej napisałem.

I weź skończ p******** mi tu o ustawienie Rufusa, wcześniej pisałeś że nie robi bootowalnego dysku a teraz wyjeżdżasz mi tu z tekstem o jakims pierdolonym ustawieniu.

Nieuku przecież jak ma UEFI to przecież w Rufusie musi ustawić GPT na UEFI do c***a jakbyś nie wiedział GPT pracuje na UEFI a MBR na Legacy a na UEFI będzie ścinać systemem do c***a, jak odpalisz sobie MBR na UEFI to dysk do wyrzucenia się nadaje, jako iż miałem gwarancję na dysk w Asusie to wszystkie metody przetestowałem i 2 razy wysyłałem do Czech lapka o wymiane dysku bo się kompletnie uszkodził więc ja żyję świadomością praktykującą a nie teorią, stąd jak mówiłem UEFI only na GPT nie inaczej bo rozkurwi dysk i analitycy też tak wspominali z Asusa a jak znajdę skan to Ci nawet to udowodnię na piśmie teoretyku.

Jak dobrze pamiętam ;)

I jakbyś nie zauważył jak ma Legacy i UEFI to jak będzie miał nośnik nagrany z GPT na UEFI to w biosie automatycznie wykryje że ma nośnik GPT i wystartuje na UEFI a jesli ma normalnego windowsa na MBR to wystartuje normalnie windows na Legacy a nie na UEFI.. 

Tak poza tym jakbyś nie zauważył, poprzedni jego windows siedział na UEFI! widnieje etykieta jak byk na screenie... więc najlepszym sposobem i najlepiej zainstalować windowsa10 z oficjalnej strony i po problemie, wtedy nie musi nawet używać innych programow.

Co do Twojej tezy to jak wspomniałem wcześniej i jak Ty za mną powtórzyłeś, autor najprawdopodobnie zrobił:

-> wrzucił na płytkę gotowe iso a nie zrobił bootowalnego dysku.

-> zrobił bootowalny dysk lecz program którego użył nadaje się do wyrzucenia.

Proste i nie ma innej tezy. Ale pewnie według Ciebie każdy program jest idealny... 

Co do podstawowych wiadomości to jak wspomniałem Ci amatorze, masz w screenach a jeśli chcesz więcej rozszerzonych informacji to zapewne byłyby takie zbędne jak:

-> Jaki system chce autor instalować (zbędna informacja)

-> ma ustawione GPT czy MBR ? (zbędna informacja, bo jak załaduje nośnik GPT na UEFI i po sformatowaniu partycji, dyski tward przejdą na GPT z MBR jeśli miał MBR i na odwrót)

Dla mnie te wyższe informacje które Ci wskazałem w podpunkcie są zbędne z wytłumaczeniem logicznym. 

I tak info dla modów, jak ktoś mnie przezywa to i ja będe przezywać, oko za oko żeby nie było mi tu żadnych warnów czy coś ;)

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Boże człowieku ty zawsze ze swoimi wszawymi komentarzami. 

Zrobiłeś dokładnie to samo co ja mieszając mu przy okazji .  

System jest ważny bo ma w dyski GPT ( w tryb UEFI wszystko ustawione ) więc nie zainstaluje właściwie z instalki zrobionej niewłaściwie ( głównie pirackie wersje instalek bo są MBR a nie GPT i na fat32 )  

Masz jakąś wolną płytkę?

Nagraj proszę windowsa programem rufus albo UltraISO :)

Rufus nie tworzy botowalnych napędów DVD tylko USB.

Rufus nie tworzy botowalnych napędów

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Boże człowieku ty zawsze ze swoimi wszawymi komentarzami. 

Zrobiłeś dokładnie to samo co ja mieszając mu przy okazji .  

System jest ważny bo ma w dyski GPT ( w tryb UEFI wszystko ustawione ) więc nie zainstaluje właściwie z instalki zrobionej niewłaściwie ( głównie pirackie wersje instalek bo są MBR a nie GPT i na fat32 )  

Masz jakąś wolną płytkę?

Rufus nie tworzy botowalnych napędów DVD tylko USB.

Rufus nie tworzy botowalnych napędów

Pierdolca zaraz dostanę, co Ty zrobiłeś?! 

Napisałeś do uja: 

Oczywiście z postu wiemy wszystko  jaki system instalujesz i jaka instalka... 

Więc Ty bezsensu napisałeś swojego posta -.-

Tak ma UEFI i wiadome że musi zrobić właściwą instalkę, ale Ty tu napisałeś bezsensu bez żadnej pomocy domagając się więcej informacji i po uj ? jak podał dość szczegółowe ważne informacje.

Nie miałeś mu zamiar pomóc a teraz co lampeczka się zaświeciła i nagle takim postem wyjeżdżasz? ogarnij się człowieku, nie świeć mi tu rangą.

Rufus tworzy bootowalne napędy oraz Rufus współpracuje z schematem GPT: 

https://scr.hu/8NNKlM

https://scr.hu/MLL9L2

Nie wiesz to nie pisz, wystarczy wejść na stronę producenta. Jedynie co masz rację to jest to że nie nagrywa na płytę. 

A co jeszcze lepsze, sam testowałem tworzenie bootowalnego windowsa10 pobranego przez narzedzie microsofta by mieć tam uefi i działa i tak system zainstalował się na uefi.

No więc pozostaje mu program UltraISO, zaraz wyjedziesz mi że UltraISO nie tworzy bootowalnych dysków więc zapodam screena z producenta:

https://scr.hu/GLLOZz

Także jak masz głupoty Ty pisać to proszę Cie, nie odpisuj ;)

Ale niestety autor musi jednak nagrać najlepiej na pendrive windowsa w trybie UEFI, bo na DVD będzie więcej do zabawy z tym, taka moja sugestia.

Opublikowano

Tak.

Dla mnie jest nawet ponadto informacji w poście.

Witam , chciałbym zrobić sobie formata kompa niestety gdy przenoszę w biosie żeby odpalało pierw płytę to komputer po prostu się włącza ostatnim razem robiłem formata starego kompa i tam po prostu się naciskało enter gdy wyskoczył pewny screen i odpalał się instalator , niestety teraz tu tak nie mam nagrałem na płytę programem 3nity cd dvd burner instalkę windows a bios mam msi military class 4

tutaj screeny z biosu z rozruchu

http://scr.hu/3xur/8vld6

http://scr.hu/3xur/8homj

Bardzo proszę o pomoc dam like i 5 w profilu za jakąkolwiek pomoc

Masz jakąś wolną płytkę?

Windows nagrany na płycie, musi być bootowalny, a zapewne nie nagrałeś bootowalnego windowsa tylo wrzuciłeś całe iso nie bootowalne, stąd masz problem uruchomić instalatora windows.

W biosie widzę masz dobrze ustawione, tylko taki mały szczegół jak odpalasz kompa to nie wiem pod jakim klawiszem masz bootowanie ale zapewne F9 albo F10 ewentualnie F12 i weź wybierz by bootowało z dvd :D 

Opublikowano

Nieuku i ignorancie, najpierw sienaucz że masz mieć podstawowe informacje by udzielić pomocy a nie pieprzyć bez sensu. Trzeba właściwie ustawić rufusa albo zmienić iso  jak ma niewłaściwe iso.  

Podstawowe informacje jakie się powinno przynajmniej posiadać to jaki system instaluje i jakie ma iso a nie bezsensownie tłumaczyć dla właściwie nagranego obrazu iso i nośnika całą procedurę. 

Bios ma akurat Legacy i UEFI ustawiony czyli ma źle nagraną płytkę z instalką bo w żadnym trybie nie startuje. Nie wiadomo co jest przyczyną błędu bo może być program do nagrania albo obraz płyty.

Równie dobrze mógł skopiować z obrazu płyty pliki na DVD i je nagrać co wcale nie robi płyty botowalnej.  

Opublikowano

Jak to nie potrzeba systemy wiedzieć ?   Może usiłuje zainstalować XP albo VISTĘ którą nie zainstaluje i nie uruchomi takiej instalki przy takim dysku i ustawieniach 

On ma partycje GPT na dysku, tego chyba nie raczyłeś nawet zauważyć, wiec instalka systemu w MBR  nie będzie możliwa. Jak byś nie wiedział instalki nagrane w MBR ( format plików instalatora to NTFS ) nie czytają wcale dysków GPT dla których instalator UEFI musi  na nośniku  formatowanym koniecznie na FAT32. 

Nie usiłuje windowsa Visty ani XP, ma za dobre parametry na tak szajskie windowsy.

Amatorze, to że ma MBR nie oznacza że instalka nie ruszy, na dowód kiedyś Ci nagram film bo aż w takie głupoty co piszesz to normalnie nie mogę wytrzymać.....

Tak jak wcześniej wspomniałem, jeśli zrobi instalke np GPT na UEFI to bios sam zobaczy ze ma takową instalkę i ruszy na GPT a jeśli normalną rąbnie instalke windowsa np. 7 na MBR to też ruszy, on ma ustawione legacy + uefi do diaska. A to że ma dysk GPT i MBR nic nie ma do rozruchu instalacji, ma do rozruchu instalowania dalszych etapów windowsowych, sprawdź sobie sam jak nie wierzysz.

@JacoH już widzę zaczyna szaleć z błędnymi ostrzeżeniami więc już akcja się zaczyna haha :D ech te mody z tego działu mnie denerwują -.-

Flamewar haha kłótnia internetowa, ale ja jej nie rozpocząłem a ponadto wyżej wspomniałem nie chce otrzymać warnów proste ale widzę masz to gdzieś modziku ;)

A co do formatów, jakbyś amatorze nie wiedział JAK PROGRAM KTÓRY NAGRYWA NOŚNIKI USB MAJĄ JUŻ OD DAWNA DAWIEN USTAWIONE AUTO FORMATOWANIE POD DANE USTAWIENIE więc no widzę że ostatni raz instalowałeś z 4 lata temu gdzie trzeba było się zabawiać w formatowanie na FAT32. ech te jebane teorie.. poza tym dałem wyżej cenną informację by nie uszkodził sobie dysku jak ja to zrobiłem 2 razy więc nawet te marne ostrzeżenia są niewyjaśnione haha widzę zaraz jebnie mi tu drugi mod ostrzeżenie...... haha dziecinne rozgrywki typu "wypierdalaj mi z tego działu" xD masakra :D

A Ty ktosiu idź się ucz praktyk, nie tylko teorią można żyć. 

Opublikowano

Jak to nie potrzeba systemy wiedzieć ?   Może usiłuje zainstalować XP albo VISTĘ którą nie zainstaluje i nie uruchomi takiej instalki przy takim dysku i ustawieniach 

On ma partycje GPT na dysku, tego chyba nie raczyłeś nawet zauważyć, wiec instalka systemu w MBR  nie będzie możliwa. Jak byś nie wiedział instalki nagrane w MBR ( format plików instalatora to NTFS ) nie czytają wcale dysków GPT dla których instalator UEFI musi  na nośniku  formatowanym koniecznie na FAT32. 

Opublikowano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...