Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potrzebna pomoc w prostych programach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem w 2 prościutkich pewnie dla was programach. 

Pierwsze "Napisz program, który pobierze ze standardowego wejścia liczbę naturalną, następnie na standardowym wyjściu wypisze jej wszystkie dzielniki większe od 1. Dzielniki mają być wypisane od najmniejszego do największego"

Drugie "Napisz program, który dla wczytanej liczby z klawiatury liczby naturalnej wypisuje ilość cyfr tej liczby"

Był też do napisania program w którym program miał wyświetlić najmniejszy dzielnik ale większy od 2. Napisałem go w ten sposób: http://pastebin.com/C19sHCKN

Zadania mają być wykonane z użyciem pętli while.

Nie wiem jak się zabrać za te dwa, mogę prosić o napisanie kodu i wytłumaczenie go krok po kroku? Z góry dziękuje

2a0c2mq.png

Opublikowano

1. Sprawdzaj dzielniki parami i do pierwiastka z tej liczby, parami to znaczy, jak się okaże, że liczba jest parzysta to wypisujesz 2 oraz n/2, gdzie n to liczba dla której sprawdzamy dzielniki.

Wczytaj liczbe do stringa i sprawdź jej długość.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

1. Sprawdzaj dzielniki parami i do pierwiastka z tej liczby, parami to znaczy, jak się okaże, że liczba jest parzysta to wypisujesz 2 oraz n/2, gdzie n to liczba dla której sprawdzamy dzielniki.
  2. Wczytaj liczbe do stringa i sprawdź jej długość.

Ale do programów muszę użyć pętli while. Gdybym mógł użyć dowolnej metody to nie zakładałbym tego tematu

2a0c2mq.png

Opublikowano

Ale do programów muszę użyć pętli while. Gdybym mógł użyć dowolnej metody to nie zakładałbym tego tematu

Ta pętla

for (size_t i = 0; i < 5; i++)
{
    printf("For %d", i);
}

jest w działaniu identyczna do tej

int i = 0;
while (i < 5)
{
    printf("While %d", i);
    i++;
}

proof of concept

5Ub6Oii.png

Opublikowano

Ta pętla

for (size_t i = 0; i < 5; i++)
{
    printf("For %d", i);
}

jest w działaniu identyczna do tej

int i = 0;
while (i < 5)
{
    printf("While %d", i);
    i++;
}

proof of concept

5Ub6Oii.png

Dzięki za pomoc, dałem radę. Temat do zamknięcia =)

2a0c2mq.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...