Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dane gracza

Gorgi123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedno takie pytanko jest po co zapisywać i robić (bazę danych) graczy po wejściu danego na serwer czy lepsze rozwiązanie w 

onDisable?

Np essentialsy robią yml od razu po wbiciu na serwer ale czy to potrzebne?

Opublikowano

Zależy po co jest to tobie potrzebne.

znaczy chodzi o to czy kiedykolwiek będzie potrzebne zapisywanie przy wejściu skoro mam obiekt usera i np last location nazwe jakies tam wartosci inne

i to mam w obiekcie i to zapisuje w onDisable a w essentials jest zapisywanie przy wejściu na serwer i wychodzeniu z niego i nie wiem po co to w essentialsie

Opublikowano

Odwołując się do bazy danych, to zależy też ile masz tych graczy.

Na początek moim zdaniem to lepiej w onDisable to zrobić.

Co do essentialsa to na wejście nie wiem niestety po co to zapisuje.

#Edit

To tam wczytuje a nie zapisuje co w błąd wprowadzasz :D

.

Opublikowano

W onEnable() ładujesz objekty i wtedy odczytujesz z bazy ich parametry, a w onDisable() zapisujesz parametry objektów w MySQL.

Przy wejściu na serwer powinieneś aktualizować rzeczy pokroju nicku graczy (mogą zmienić przecież a UUID to samo)

Ogółem dobrą praktyką jest modyfikowanie rekordów w trakcie działania pluginu, masz wtedy dostęp do aktualnych danych w bazie (w innym wypadku tylko po wyłączeniu serwera) co jest szczególnie przydatne, gdy masz integrację danych z serwera ze stroną poprzez MySQL

f

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...