Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy Metin2 idzie w dobrą strone?

_Robak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, gra upada, nie dołączają nowi gracze, grają tylko starzy i to głównie z sentymentu.

Opublikowano

Global na pewno nie idzie w dobra stronę, w sumie sam Global już dla mnie nie istnieje. Jeżeli chodzi o prywatne serwery sadze ze są godne polecenia i gdzie na prawdę gra dużo fajnych ludzi. Chociaż większość na metinie to "starzy" doświadczeni gracze, jest bardzo mało "nowicjuszów".. Zależy jak patrzymy na serwer. Jeżeli wracając do tematu za dużo serwerów, za duży wybór, za dużo ludzi robią serwery które są na max miesiąc, nie mając zielonego pojęcia jak coś naprawić/poprawić, właśnie to takie osoby psują rynek metina.

Opublikowano

gdyby zrobili jakas rewolucyjna zmiane (ktora by cos dodala nowego, ale nie ulatwiala tak bardzo gry jak np aktualny expbot) to moze cos by poszlo do gory, ale aktualnie moim zdaniem z takim rozwojem gry i z takimi zamierzeniami tworcow to global bedzie bedzie (przynajmniej moim zdaniem) pusty az upadnie (Co i tak kiedys sie zdarzy0

//

Opublikowano

:v  :v  UWAGA - ŚCIANA TEKSTU!  :v  :v 

Nie idzie w dobrą stronę i już tak czy siak nie pójdzie. Zepsuł się już parę lat wstecz, konkretnie mam na myśli to, co działo się przed fuzją serwerów i cały ciąg zdarzeń po fuzji (wraz z innowacjami pokroju szarf, zwierząt, expbota). Global to nie to samo co kiedyś i nie ma szans na to, by go odratować - grają tylko starzy bywalcy, nowych nie ma co przyciągnąć, bo jedno nie jest takie samo - atmosfera. Tak, o tej atmosferze gada każdy, komu brakuje starych czasów, no i prawidłowo - sęk w tym, że nie ma opcji, aby ją przywrócić. Bo skoro 99% graczy zna Metka lepiej, niż siebie samego, to pozostały jeden procencik nowicjuszy nie ma tutaj nic do roboty. Samemu gra się po prostu nudno, a kiedyś właśnie za sprawą wspólnej komunikacji i zależności między nieogarniającymi graczami (lepszej lub gorszej - bo ,,won, przyjdę wojem", powolne expienie w 8 osób i ksucie było właśnie elementem takiej komunikacji) wiecznie było co robić.

I obojętne co by teraz zrobić - nawet, gdyby usunięto wszystkie zmiany wprowadzone po 2012 roku (czyste ,,co by było gdyby", bo dobrze wiemy, że coś takiego nie nastąpi), stare czasy nie wrócą i nie przyciągnie to ludzi do gry.

Tym samym tokiem idąc: serwery prywatne upodabniające się do starego Metka też nie mają większej racji bytu - OK, 

niektóre są niezłe i równie dobrze się trzymają, ale na dłuższą metę atmosfera na takim serwerku i tak nie będzie się choć trochę pokrywała z tym, co było kiedyś. Fakt, grając na czymś takim wracają wspomnienia, bo sama grałam na całkiem niezłym Nebrisie, ale gra jest jedną wielką monotonią. Bo każdy, jak podkreślam - wie co i jak, a nikt nie będzie się męczył dla utrudnienia w zabawę w stare czasy pokroju ,,nie założę broni na 30, bo kiedyś prawie nigdy jej nie miał, będę latać z halabardą i spróbuję tak grać!  :lenny:". 

O serwerach medium/easy się nie wypowiadam, bo niewiele mam z nimi do czynienia. :)

3fffa1a92a202.png

Link do mojego yt na moim profilu

Opublikowano

I privy i global idą w jedną stronę, w sumie jak my wszyscy, czyli do śmierci.
Ja, jako gracz od 2008 roku, powiem Wam coś. Pisało to wiele osób, pan up też, ale powtórzę- ATMOSFERA. Bez niej żadna gra MMORPG nie istnieje.Nie ma sensu pisać szczegółowo o co chodzi, bo zajęłoby mi to całą noc. W skrócie- nieznajomość gry, wiele nowych osób, pt w 8 osób na BO, latanie z kosą do 45lv, to była cała magia metina. To ciągnęło do siedzenia pare godzin nad komputerem,by poznać nowe, coś czego się nie odkryło i coś, do czego się dąży. Dziś to tylko wyścig szczurów, doświadczonych, wszystkowiedzących gryzoni gotowych zjeść ci komputer razem z kablami i popić czerwoną potką tylko po to, by być top1. Community też nie to samo. Wcześniej dało radę napisać na czacie ''ee gdzie dropi zomp orka'' i otrzymało się odpowiedź. Dzisiaj na zwykłe ''co tam?'' mozemy usłyszec kilka ciekawych historii związanych z naszą mamą, dowiedzieć się co, kto robił z nasza rodziną oraz, oczywiście, o nas samych.
Metin to gra, która od paru lat nie przyjmuje nowych graczy. Starzy z czasem odchodzą. A skoro nie przychodzi nowe, wszystko się kończy. Glównym powodem upadku metina jest co? Serwery prywatne, tak, właśnie one. Te, które miały być doskonałą odskocznią od trudnego globala. Te, które miały bawić, przystosować, nauczyć, okazały się zgubą. Ludzie grali na pl'u bo tylko to było dostępne. Privów było max 5 na cały świat, do tego szybko się nudziły i papa, wracamy na globala. Nowe aktualizacje, jakieś przywiązanie twórców do graczy oscylowało w okolicach przyzwoitości , jak już wspomniałem, nieznajomość gry i chęć odkrycia tego powodowało, że serwery w sobotę po poludniu były przeludnione i było widać, legendarny już dzisiaj, napis ''full'' lub chociaz ''busy'' Przez prywatne ludzie zaczęli odchodzić od pl'a, wbijać lv w 2h i robić eq w 1 dzień gdzie indziej, odkrywało się to, co na globalu miało się zdobyć za pare miesiecy i co? Odchodziło się kompletnie od metina, szło się grać w co innego i powoli się zapominało, że coś takiego istnieje. Ludzie byli syci. Prywatne serwery zaczęły wykorzystywać nieporadność GF, Ymir czy innego szajstwa oferując mapy/sety/itemy, które miały być wprowadzone za x miesięcy lub lat. Prywatki padały,a ludzie do globala nie wracali. I tak właśnie doszliśmy do tego momentu, gdzie standardowy priv stoi 2 tyg, góra miesiąc, na pl'u nikt nie gra, bo to już jeden wielki priv, który starał się dogonić uciekające pociągi, oferując nowe towary, przesadzając z ilością, co poskutkowało odrazą graczy.

Jest jeden pieprzony sposób by to wszystko przywrócić- skasowac wszystkim folder w mózgu o nazwie ''Metin2''  czyli mówiąc mniej nerdowsko, usunąć pamięć związaną z metinem i dac im odkrywać na nowo.

Jestem jak Magda Gessler
Hejtuję, obrażam, niszczę..
A sam lepiej nie zrobię.
nIMl0Hd.png

Opublikowano

:v  :v  UWAGA - ŚCIANA TEKSTU!  :v  :v 

Nie idzie w dobrą stronę i już tak czy siak nie pójdzie. Zepsuł się już parę lat wstecz, konkretnie mam na myśli to, co działo się przed fuzją serwerów i cały ciąg zdarzeń po fuzji (wraz z innowacjami pokroju szarf, zwierząt, expbota). Global to nie to samo co kiedyś i nie ma szans na to, by go odratować - grają tylko starzy bywalcy, nowych nie ma co przyciągnąć, bo jedno nie jest takie samo - atmosfera. Tak, o tej atmosferze gada każdy, komu brakuje starych czasów, no i prawidłowo - sęk w tym, że nie ma opcji, aby ją przywrócić. Bo skoro 99% graczy zna Metka lepiej, niż siebie samego, to pozostały jeden procencik nowicjuszy nie ma tutaj nic do roboty. Samemu gra się po prostu nudno, a kiedyś właśnie za sprawą wspólnej komunikacji i zależności między nieogarniającymi graczami (lepszej lub gorszej - bo ,,won, przyjdę wojem", powolne expienie w 8 osób i ksucie było właśnie elementem takiej komunikacji) wiecznie było co robić.

I obojętne co by teraz zrobić - nawet, gdyby usunięto wszystkie zmiany wprowadzone po 2012 roku (czyste ,,co by było gdyby", bo dobrze wiemy, że coś takiego nie nastąpi), stare czasy nie wrócą i nie przyciągnie to ludzi do gry.

Tym samym tokiem idąc: serwery prywatne upodabniające się do starego Metka też nie mają większej racji bytu - OK, 

niektóre są niezłe i równie dobrze się trzymają, ale na dłuższą metę atmosfera na takim serwerku i tak nie będzie się choć trochę pokrywała z tym, co było kiedyś. Fakt, grając na czymś takim wracają wspomnienia, bo sama grałam na całkiem niezłym Nebrisie, ale gra jest jedną wielką monotonią. Bo każdy, jak podkreślam - wie co i jak, a nikt nie będzie się męczył dla utrudnienia w zabawę w stare czasy pokroju ,,nie założę broni na 30, bo kiedyś prawie nigdy jej nie miał, będę latać z halabardą i spróbuję tak grać!  :lenny:". 

O serwerach medium/easy się nie wypowiadam, bo niewiele mam z nimi do czynienia. :)

Tak, najlepiej jakby global zatrzymał się na poziomie z 2008 i tak trwał do teraz. Każda gra musi się rozwijać, a to, że panowie zarządzający metinem nie mają na to pomysłu to już inna bajka.

Mało jest nowicjuszy, bo to wciąż ta sama gra - teraz ludzie wolą pograć w lola, czy wiedźmina 3, nie w 12-letnią grę, która jest jedną z najsłabiej dopracowanych (mówię tu o takich rzeczach jak np. mikrolagi zauważalne po wbiciu skilla na wyższy poziom, jest to już od 12 lat i nikt nie umie tego poprawić).

tenor.gif

Opublikowano

Napiszę "XD" bo w sumie nie wiem co w tym temacie więcej napisać.

Global skończył się od czasów odwyku eventowego, wtedy należało wprowadzać zmiany w grze, a zmiany dotyczyły TYLKO IS. Pamiętam jak wielokrotnie robiłem screeny z forum gdzie była zakładka ostatnie nowości i z reguły 4 na 5, a często 5 na 5 informacji dotyczyły promocji, Happy Hour czy nowych przedmiotów w IS-ie. Fuzja serwerów która miała pomóc, lecz była wprowadzona za późno. Skończyłem tam grę bodajże w 2012-2013 roku, jak widzę na youtube co tam teraz się dzieje, to śmiało mogę powiedzieć, że z gry chcą wycisnąć jak najwięcej hajsu a potem zwinąć interes. Yangi w IS? Myślałem, że już nic gorszego nie wymyślą, ale wsadzili boty do IS no kur... o zmianach w samej rozgrywce się nie wypowiem bo nie grałem, ale z tego co widziałem to gdyby część z tych zmian została wprowadzona dużo wcześniej, jeszcze przed wspomnianą fuzją kto wie czy gra by nie ożyła. Teraz global to pośmiewisko w mojej ocenie. Syf, brud i $$$.

Jeśli chodzi o serwery prywatne, jedyne serwery które choć trochę trzymają poziom to niemiecki Shiro i Polski Vesteris i oczywiście metin2.sg. Ma być jeszcze reaktywacja Antarisa, która jeśli zostanie pozbawiona bugów to serwer może przypomnieć choć trochę stare czasy.

beV5mzZ.png

Opublikowano

Jeżeli global to według mnie tylko Sg. Cały czas starają się jakoś zatrzymać tych ludzi i wprowadzać ułatwienia i zmiany dla nowych graczy żeby nie kończyli gry na 30 lvl i jakoś to działa porównując z innymi globalami. Dużo ludzi pisze do mnie o błahe sprawy jak gdzie są wężowi łucznicy. Jest kilka wersji językowych clienta i patrząc na czat jak ludzie sprzedają itemki można spotkać różne narodowości. No i kalendarz eventów na cały miesiąc, raz w tygodniu moonlighty więc da się zarobić i mieć dobre eq bez is.

Opublikowano

Jeżeli global to według mnie tylko Sg. Cały czas starają się jakoś zatrzymać tych ludzi i wprowadzać ułatwienia i zmiany dla nowych graczy żeby nie kończyli gry na 30 lvl i jakoś to działa porównując z innymi globalami. Dużo ludzi pisze do mnie o błahe sprawy jak gdzie są wężowi łucznicy. Jest kilka wersji językowych clienta i patrząc na czat jak ludzie sprzedają itemki można spotkać różne narodowości. No i kalendarz eventów na cały miesiąc, raz w tygodniu moonlighty więc da się zarobić i mieć dobre eq bez is.

sg nie jest globalem, jest serwerem prywatnym jak wom, odkąd stracili licencję

tenor.gif

Opublikowano

Tak, najlepiej jakby global zatrzymał się na poziomie z 2008 i tak trwał do teraz. Każda gra musi się rozwijać, a to, że panowie zarządzający metinem nie mają na to pomysłu to już inna bajka.

Mało jest nowicjuszy, bo to wciąż ta sama gra - teraz ludzie wolą pograć w lola, czy wiedźmina 3, nie w 12-letnią grę, która jest jedną z najsłabiej dopracowanych (mówię tu o takich rzeczach jak np. mikrolagi zauważalne po wbiciu skilla na wyższy poziom, jest to już od 12 lat i nikt nie umie tego poprawić).

Nigdzie nie wspomniałam o tym, że zmiany pokroju fuzji są zdecydowanie czymś negatywnym - oczywiście, że gra musi się rozwijać i nie może ot tak stanąć w miejscu. Odniosłam się jedynie do tego, że bez sensu jest szukać dawnej atmosfery, bo nie ma szans na jej odnalezienie i stary, dobry Metin już nie wróci. A to, że PL zaczął upadać akurat w okresie fuzji nie jest związane ściśle z wprowadzonymi w tamtych czasach zmianami - ot, taki punkt odniesienia w formie ,,daty".

Niczyja to w gruncie rzeczy wina, bo czynników było naprawdę wiele, słusznie je wymieniasz: pojawienie się innych, lepszych gier, upowszechnienie serwerów prywatnych, brak zainteresowania administracji PL'em, wiele błędów, zbędne zmiany, lepiej wyedukowani gracze we wszystkim, co związane z komputerami... Ja i Nosi97 dążymy w tym, co napisaliśmy jedynie do tego, że stare czasy nie mają opcji wrócić, chyba, że wymazać by ludziom pamięć (zarówno o Metinie... Jak i o wszystkich Wiedźminach :D).

3fffa1a92a202.png

Opublikowano

Dobrze, że poruszył ktoś ten temat.Chętnie podzielę się moim zdaniem na ten temat.

Serwery metin2 idą w dobrą stronę.

Tylko dlaczego one upadają po 1-2 miesiącach?

Według mnie wygląda to tak ,że każdy właściciel ,który posiada swój własny serwer chce osiągnąć swoim projektem nie wiadomo co!

Przyjrzyjmy się serwerom, które pojawiały się w ostatnich dniach, tygodniach.

Do projektów są dodawane różne nowe systemy, rozwiązania.Lecz one są wrzucane masowo i tutaj występuje problem.

Lecz czy gracze oczekują tak wiele?

Moim zdaniem warto się skupić na rzeczach ,które od wielu wielu lat psują nam rozgrywkę.

Zacznijmy od zabezpieczeń serwerowych, wystarczy poświęcić troszkę czasu, a uwierzcie mi ilość cheaterów zmniejszy się ogromnie.

Następna sprawa, hmm balans postaci, ilość HP na serwerach Easy  - Jak wiecie najwięcej graczy możemy spotkać na serwerach Easy - Easy/Medium.

Serwer sztos, wprowadzone nowe systemy, wszystko cycuś glancuś.Po paru dniach okazuje się, że umiejętności jednej postaci przeważają nad drugą.Psuje to nam rozrywkę na serwerze, wojny, pvp, turnieje.

Przenieśmy się teraz do tematu HP.W tych czasach w ekwipunku mamy dostępne po 1 mln hp, spotyka się już do 2 mln, a i tak pvp wygląda dwuskilowo.

Narazie mam tyle do powiedzenia, zapraszam do dyskusji.

Dziękuje Benatii.

Opublikowano

Tak, idzie w dobrą stronę.

Uwaga młody gracz!

Co do tematu 100%+ abs na każdego uczynił grę nie grywalną. Niby zadaję te minimalne dmg ale pvp trawa i trwa...

Opublikowano

Mnie to zastanawia jakie zmiany by zaproponowali ci wszyscy narzekający że Metin2 idzie w złą stronę.

Ogólnie do gry wprowadzono wiele zbędnych pierdołowatych mechanizmów i kiczowatych elementów pokroju szarf,petów i lykana.

Moim zdaniem Webzen powinien zapowiedzieć Metin3. Dla mnie  jest największą zagadką po co właśnie Webzen kupił Ymira?

Dla profitów z licencji Metina? Dla przejęcia potencjału studia? A może jednak dla licencji na stworzenie Metin3?

Opublikowano

Mnie to zastanawia jakie zmiany by zaproponowali ci wszyscy narzekający że Metin2 idzie w złą stronę.

Ogólnie do gry wprowadzono wiele zbędnych pierdołowatych mechanizmów i kiczowatych elementów pokroju szarf,petów i lykana.

Moim zdaniem Webzen powinien zapowiedzieć Metin3. Dla mnie  jest największą zagadką po co właśnie Webzen kupił Ymira?

Dla profitów z licencji Metina? Dla przejęcia potencjału studia? A może jednak dla licencji na stworzenie Metin3?

Nawet jeśli mieliby takie coś wprowadzić, to za 10 lat i z mnóstwem promocji w item shopie, oraz Happy Hour oczywiście. Nic co zwiazane z Webzen, Ymir, Gameforge czy jakie jeszcze gówno  było/jest za to odpowiedzialne nie ma szans na życie,  biorą się za to ludzie zbyt chciwi. Metin nie był od początku nastawiony na IS, później się to zmienilo jak rekin poczuł krew i zapragnął więcej.

Jestem jak Magda Gessler
Hejtuję, obrażam, niszczę..
A sam lepiej nie zrobię.
nIMl0Hd.png

Opublikowano

Global idzie w bardzo złą stronę.
Prywatne Serwery też idą w złą stronę na polskiej scenie jest mało dobrych techników co się znają na rzeczy a jak się już znajdą to robią skok na hajs i serwery padają bardzo szybko. Dodatkowo teraz mało ludzi stawia na trudność i grę w drużynie. Wystarczy dosłownie tydzień by coś osiągnąć nawet na takim Medium. 

Metin2 idzie w złą stronę. Stare czasy raczej już nigdy nie powrócą.

KJJKCi3.jpg

Zyrion.Pl - Serwer Easy / Medium!

Forum <-- Kliknij aby przejść

Opublikowano

W sumie to nie wiem, czy kogokolwiek to interesuje, ale na podstawie tej dyskusji stworzyłam filmik ,,Metin2 - Dlaczego stare czasy nie wrócą?". To nic innego, jak to, do czego odniosłam się już w tym temacie, choć w o wiele skróconej formie; ale już od dawna mam ukształtowane i niezmienione stanowisko w tej sprawie, a pomysł na taki film krążył mi po głowie od jakiegoś czasu. :D Jeśli ktoś chce obejrzeć, to zamieściłam nagranie w spoilerze.

3fffa1a92a202.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dokładnie, coraz więcej graczy. W święta aż musiałem wyłączyć nazwy sklepów na Negrosie bo lagi w chuy gdzie jakieś dwa tygodnie wcześniej shopow było 3razy mniej

Opublikowano

Teraz zrobił sie hype na PLa, ale i tak wiekszość zaraz odejdzie bo uzna, że za trudno, że to już nie to samo co kiedyś itd.

Opublikowano

Teraz zrobił sie hype na PLa, ale i tak wiekszość zaraz odejdzie bo uzna, że za trudno, że to już nie to samo co kiedyś itd.

No jak ktoś uzna, że za trudno z kosą dmg 80+ i sr 10 to powodzenia z mieczem +0 którym biło się metka 10 minut.

Opublikowano

Każdy się tak skarży na globala. 

Powiedzcie mi, czego wy chcecie? Myślicie, że gra ma stanąć w miejscu? Aktualnie nowi gracze mają 20x więcej zajęć, możliwości zarobku, niż 6-8 lat temu. Gadanie o atmosferze. Ludzie - ta atmosfera, to był po prostu brak wiedzy i to wymuszało na ludziach interakcję z innymi. Aktualnie z wiedzą, jaką mają gracze, nie muszą nikogo pytać co, jak, gdzie i kiedy, i dlatego to już nie to samo. Gra sama w sobie się rozwija moim zdaniem w dobrą stronę. Zmiany, które wchodzą do gry nie są kierowane pod topkę, ale również pod nowych graczy. A... No i jeszcze co do tych, którzy mówią, że graczy ubywa... Ja wróciłem do gry ok rok temu. W chunjoo na samosie ciężko było cokolwiek kupić, wyzwać kogoś na PVP. Aktualnie ciągle stoi sporo sklepów i grupa ludzi chętnych do bitki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...