Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Akcje Serwisowe - Wasze opinie

musicshaggy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

scUmJ7Q.png

Przy zakupie sprzętu powinniśmy kierować się nie tylko ceną, jakością czy specyfikacjami, ale również opiniami serwisów do których będziemy wysyłać nasz sprzęt w przypadku awarii. 
Tworzę ten temat abyśmy mogli podzielić się opiniami/historiami na temat danego serwisu, ewentualnie przestrzec przed nim.

Temat ten dotyczy tylko napraw gwarancyjnych u autoryzowanych serwisów!

IqMtLbK.png

Dotyczy (Laptopa/Płyty Głównej/Ramu/Itp.):
Producent:

Model:
Podmiot odpowiedzialny za serwisowanie:
Poniesione koszty naprawy: 
Ocena (pozytywna/negatywna):
Opis serwisowania (czego dotyczył problem, jak przebiegało serwisowanie itd.): 

Niech za wzór posłuży moja akcja sprzed pół roku (moderatora prosiłbym o rozdzielenie tego na 2 posty, jeśli można) :

Dotyczy: Laptopa
Producent: Lenovo
Model: Y50-70
Podmiot odpowiedzialny za serwisowanie: MEDION Polska/Comp S.A.
Poniesione koszty naprawy: -
Ocena: negatywna
Opis serwisowania: 

(Opis pochodzi z mojego starego konta na forum Benchmark'u)

Dobrze, może zacznijmy najpierw od tego, dlaczego zdecydowałem się na serwisowanie mojej Y50-70.

Pierwszym problemem stała się obudowa matrycy (prawdopodobnie przez uszkodzony zawias całej pokrywy, zawiasy matrycy łączące jej zewnętrzną oraz wewnętrzną część nie wytrzymywały naporu podczas otwierania laptopa). A wygląda to tak:

iy8DsjL.jpg?1

Drugim mankamentem laptopa jest dosłownie wypadający klawisz "W". Sam jego mechanizm jest o dziwo w całości, lecz przy wciśnięciu jego górnej krawędzi wypada ze swojego miejsca.

Są to bez dyskusji usterki mechaniczne (a że polityka serwisowania jest taka a nie inna...), więc nie ma się bez sensu spierać że wady te nie wynikają z nieprawidłowego użytkowania laptopa lecz wady fabrycznej. 
Żeby nie stracić gwarancji, postanowiłem że zlecę gwarancję autoryzowanemu serwisowi Lenovo (Comp S.A.), a że w Szczecinie nie mają swojego serwisu, byłem zmuszony poniekąd wysłać go do ich siedziby. Tutaj zaczynają się pierwsze komplikacje, ponieważ ładnie Panu z Helpdeska przedstawiłem sytuację i owy Pan zgodnie z procedurami wezwał kuriera po odbiór laptopa, lecz niezgodność polegała na tym że w mailu wyraźnie zostało napisane że list przewozowy nie będzie mi potrzebny, kurier będzie takowy posiadał. 

ZnhbwBz.png

No i tak jak mi polecono niczego nie adresowałem, kurier przyjechał następnego dnia i nieco zaskoczony zapytał się gdzie jest list przewozowy - odparłem że On powinien go mieć. Kurier gdzieś zadzwonił, po czym zaadresował paczkę. Laptop odjechał. No i tak trwałem w nieświadomości do wieczora kiedy postanowiłem przejrzeć swoją skrzynkę z mailami. I co się okazało? Że 20 min później po ostatnim mailu Pana z Helpdesku dostałem również wiadomość od Medionu z listem przewozowym! Żeby było śmieszniej na adres który został wysłany laptop a jaki widniał na liście przewozowym był zupełnie inny. Nie spoczywając na laurach następnego dnia sprawdziłem status paczki - "Status: Wymagana interakcja". W tym momencie zacząłem się niepokoić, więc zadzwoniłem bezpośrednio do help desku Lenovo, po przedstawieniu sytuacji, niezbyt zorientowana Pani kazała mi chwilę poczekać, po czym zaczęła mi mówić że laptop już na pewno jest w serwisie i że nie mam się co martwić. Ok, myślę - skoro tak to nie pozostało mi nic innego tylko czekać. Minęło kilka dni, zero odezwu z serwisu, postanowiłem sprawdzić jeszcze raz status przesyłki, i to co zobaczyłem trochę mnie zdziwiło: "Zwrot do adresata - niepełny lub błędny adres" no i tak jak zostało napisane tak też się stało (no już pomijając fakt że kurier postanowił zostawić przesyłkę u 'sąsiada' na innej ulicy, bez żadnej informacji gdzie ta paczka mogłaby się rzeczywiście znajdować, przez co musiałem dobijać się do grupy interwencyjnej UPS'u ds. zaginionych przesyłek..)

Laptop suma sumarum wrócił - lecz nienaprawiony. Więc byłem zmuszony ponowić cały proces. Tym razem laptop doszedł do serwisu. Po kilku dniach dostałem wycenę naprawy opiewającą na 1200 zł za całą obudowę matrycy oraz zawiasów (owy klawisz "W" nie został wyceniony), jako iż na laptopach się znam i w 90 procentach jestem pewien że wymiana obudowy matrycy nie jest wymagana ze względu na to że jej zawiasy nie są wyłamane. Z naprawy zrezygnowałem ze względu na wysoką cenę. Laptop wrócił i teraz zastanawiam się jak Panowie z serwisu uznali że obudowa jest do wymiany, skoro jej nawet nie rozebrali. A skąd to wiem? Otóż dlatego że na obudowie mam od jakiegoś czasu naklejoną taśmę żeby podczas otwierania ramka się nie ułamała, a owa taśma wróciła w stanie nienaruszonym więc stąd ta pewność że nawet jej nie sprawdzili. 

Z laptopem kilka dni później poszedłem do zwykłego serwisu (według google najlepszy w Szczecinie) i miły Pan wyjaśnił mi co i jak z tymi ramkami jest (są klejone żeby zaoszczędzić na grubości) i za 100 zł zostało to sklejone (trzyma do dzisiaj).

Podsumowanie?
Jeśli zamierzacie kupić laptopa od Lenovo (a w szczególności Y50-70 - jego jakość wykonania zostawia wiele do życzenia) to weźcie również pod uwagę jakość usług gwarancyjnych które są niestety na niskim poziomie. Mówię to wam ja i zapewne nie tylko, bo w internecie widnieje dość dużo niekorzystnych opinii na temat serwisu Lenovo.

aqcu39P.png
Opublikowano

Dotyczy (Laptopa/Płyty Głównej/Ramu/Itp.):dysk
Producent:sigejt

Model:1tb 
Podmiot odpowiedzialny za serwisowanie:proline
Poniesione koszty naprawy: 0
Ocena (pozytywna/negatywna):negatywna bo nie odzyskałym danych a dysk dopiero po miesiacu a mowili ze max 2 tygodnie 
Opis serwisowania (czego dotyczył problem, jak przebiegało serwisowanie itd.): dysk sie zjebał i nie wykrywał bios

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Opublikowano

No i gdzie tu problem ? Nie umiesz czytać gwarancji,  serwis nie odpowiada za dane na dysku.  

Było zgłosić prośbę o odzyskanie danych a nie naprawę dysku, zabulić z tysiąca i miał byś odzyskane. ;)

@musicshaggy  , opinia o serwisie autoryzowanym nie jest pinią o serwisie producenta, ty chyba tego nie rozróżniasz. To że kupiłeś model z biedronki świadczy tylko o jakości jego wykonania i przeznaczeniu dla mas. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu Na prawdę jak nie masz nic do dodania to nie nabijaj sobie postów takim s**t-talkiem, bo tak wygląda średnio co drugi Twój post - zamiast pomóc, wnieść coś do tematu to wypisujesz jakieś głupoty.

Co ma do rzeczy jego przeznaczenie? Dla mas? Ma działać, reszta mnie nie obchodzi jak sobie uważasz. Zresztą dla 'mas' jest ten temat, bo nie wszyscy są takimi geniuszami jak Ty :)

Do serwisu autoryzowanego oddajemy sprzęt na gwarancji więc ja dużej różnicy nie widzę.

aqcu39P.png
Opublikowano

Jak to nie mam ? Twój post nie świadczy o działalności serwisu świadczy tylko o działalności JAKIEGOŚ serwisu, wiec nie wciskaj kitu że wszędzie tak działa każdy serwis. 

Ty nadal nie rozróżniasz serwisów autoryzowanych od serwisu producenta. Wysłałeś do autoryzowanego który jest związany umową ze sprzedawcą a nie z producentem. W serwisie producenta dostał byś może wymianę całej klapy matrycy na nową albo nawet całego laptopa.  

Jakoś nigdy nie miałem żadnych problemów z serwisem Lenovo bo autoryzowane serwisy sklepów omijam z daleka w pierwszej kolejności. 

Nim coś kupisz to przynajmniej przeczytaj opinie o sprzęcie, akurat  dla tej serii na samym początku sprzedaży nie było za dobrych opinii.  Wyraźnie zaznaczano że są problemy z zawiasami matrycy z powodu miernego wykonania. W późniejszym okresie poprawiono wykonanie i mocowania przy okazji poprawiono i cenę na wyższą. :/  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...