Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Ilość pamięci graficznej w VirtualBox

MrWinex66

Pytanie

Opublikowano

Witam, zainstalowałem Windowsa 8.1 64-bit na wirtualnej maszynie w VirtualBox. Niestety, maksymalną ilość pamięci graficznej jaką mogłem przydzielić to 128MB (udało mi się zwiększyć do 256MB "okłamując" system że mam podłączone 8 monitorów zamiast 1). Jak mógłbym zwiększyć tą ilość? Suwak dalej nie chce iść, i te 256MB (a i tak na początku było maksymalnie 128MB) to wartość maksymalna.
W menedżerze urządzeń Windowsa 8.1 karta graficzna to "Podstawowa karta graficzna Microsoft". (karta graficzna "gospodarza" (czyli ta którą mam rzeczywiście) to GTX1060).
Proszę o pomoc :) Za każdą z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ile masz tego RAM w kompie że nie pomaga ?  4 Gb  masz czy co bo pewnie taka ilość to za mało dla programu ?  Zgadywać  z powietrza nie potrafię. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To ile masz tego RAM w kompie że nie pomaga ?  4 Gb  masz czy co bo pewnie taka ilość to za mało dla programu ?  Zgadywać  z powietrza nie potrafię. 

8GB w komputerze, 4GB przypisane do maszyny.

Specyfikację grafiki i procesora też dać?

Opublikowano

Skoro nie może teraz przypisać to musi  do nowa zrobić albo próbować zmienić  np 

vboxmanage modifyvm "Windows 10" --vram 256MB

Opublikowano

Zainstalować więcej RAM  , zresztą po co ci ram dla grafiki pod wurtualnym ? 

Głupie pytanie ;)

W VirtualBox'ie nie da się przypisać więcej niż 128MB VRAM'u w przypadku akceleracji 2D i 256MB w przypadku akceleracji 3D.

Nie pisz głupot, da się max 256mb bez akceleracji.

trzeba tylko zwiększyć ilość Ekranów, proste ;) 

4 ekrany -> 128mb i kolejne 4 ekrany -> 128mb co daje 8 ekranów i 256mb

bez akceleracji: https://scr.hu/wwRZBv

z akceleracją: https://scr.hu/0j0kd5

Skoro nie może teraz przypisać to musi  do nowa zrobić albo próbować zmienić  np 

vboxmanage modifyvm "Windows 10" --vram 256MB

Czytaj ze zrozumieniem, nawet edycje plików tutaj nic nie wniesie, bo nie uruchomi się maszyna na większych parametrach niż:

https://scr.hu/wwRZBv

I poza tym autor jasno wyraził swój problem, chciał zwiększyć więcej niż 256mb na wideo.

Tą komendą owszem można zwiększyć do 256mb na 1 monitorze, dobre dla tych co nie mają dużej ilości monitorów ;)

Natomiast jeśli da np 512mb to prawdopodobny error wyskoczy taki:

That produces: VBoxManage: error: Invalid VRAM size: 512 MB (must be in range [1, 256] MB) 

A teraz ogólnie pisząc, nie da się zwiększyć ponad 256mb pamięci graficznej i nie będzie dało się na VirtalBoxie.

Być może inne programy wirtualizujące mają dostosowywanie większej pamięci wideo.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

W VirtualBox'ie nie da się przypisać więcej niż 128MB VRAM'u w przypadku akceleracji 2D i 256MB w przypadku akceleracji 3D.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Opublikowano

Zainstalowanie większej ilości RAMu nie pomogło

Potrzebne mi to jest ponieważ chcę na nim uruchomić coś co nie włącza się przy 256MB pamięci grafiki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...