Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z optymalizacją Rust

Vasterovsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem polega na spadkach fps, ścinaniu a co najważniejsze ogromnego zżerania ram przy 40% użyciu CPU.

Od początku:

Posiadam Laptopa Acer Aspire 5755G z procesorem i5-2430m 2.40Ghz oraz kartę graficzną NVIDIA GT640 1GB.

Co do ramu bo to jest najważniejszy problem, mój laptop obsluguje max 2x4 GB ram, gdy kupilem rusta posiadałem tylko 4GB ale gra potrafiła mi się ładować nawet 30 minut (naprawdę, ze stoperem w ręku) wiec w takiej sytuacjii dokupilem kolejne 4GB i to z wyższej półki ponieważ z firmy HyperX 4GB 1500mhz.

Do rzeczy, gram na rozdzielczości 800x600 (pixele jak c**j ale czego nie robi się dla zajebistej gry) i wyciągam około 50-70 FPS poczynając od trawy do pustynii.

Rust gdy miałem 4GB ram zżerał dosłownie wszystko, gdy klikalem V żeby powiedzieć coś w grze dosłownie mi się crashował, po zainstalowaniu dodatkowych 4GB wchodzenie na serwer z 30 minut zamieniło się w max 4 minuty, wszystko fajnie z tym że jak zżerał 99% ram tak zżera nadal tylko tym razem nie 4Gb a 8 Gb,  kolega ma podobny problem z tym ze on ma komputer od MSI z 32 GB ram i zżera mu 31 Gb ram (98%).

Niewiem w czym polega problem, proszę o wypowiedzi osób które się znają na rzeczy, internetowych mądrali z wypowiedziami typu "masz c**jowy lapek" albo "pobierz więcej ram" odsyłam tam skąd przyszli.

Wiem że laptopowi bliżej do c**jowości niż do "dobrego sprzętu" ale taki pobór RAM'u to zdecydowana przesada.

Btw, szukalem rozwiązania na google, reddicie i typowych forach Facepuncha, masa ludzi ma ten problem ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, z góry liczę i dziękuję za każdą odpowiedź z sensem!

PS. Komputer co miesiąc jest formatowany, co tydzień defragmentuje dysk, nie posiadam żadnego antywirusa, co pare dni sprawdzam go ADWCleaner i CCLeaner.

Opublikowano

To jest standardowy problem Rusta - deweloperzy wiedzą o tym problemie mniej więcej pół roku i nie potrafią tego naprawić.

• Jeśli masz Windows 10 to możesz spróbować wyłączyć XBOX DVR.
  • Niektórzy piszą że reinstalacja gry im pomogła, lecz różnie to bywa.

Lecz to nie ilość używanego ramu sprawia że masz mało fpsów (jeśli o to Ci chodzi w Twoim temacie), tylko po prostu słaby laptop. O ile i5-2430m jeszcze jakoś ciągnie, to GTX 640m lekko ujmując ssie pałkę przy Ruście.

aqcu39P.png
Opublikowano

Nie nie nie, wlasnie fps mam, wyciagam na nizszej rozdziałce te 70/80 fps.

Problem mam tylko z ramem, gdy poziom osiaga 99% nieda się grać.

Co do windowsa, sprobuje przezucic się z Win7 na Win10 i zobaczę jak to będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...