Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana FAT 32 na NTFS

ziemni4k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zmienić system plików na dysku twardym z Fat32 na NTFS. Niestety kiedy staram się go sformatować (zawiera tylko 20GB i jest to folder Steam) wyskakuje mi komunikat, że "System Windows nie był w stanie dokończyć formatowania". Kiedy próbuję sformatować przez Zarządzanie komputerem, pojawia się komunikat "System Windows nie może sformatować partycji systemowej na tym dysku". System Windows 10 instalowałem wczoraj na drugim dysku (SSD) C. Mam też wrażenie, że dysk SSD nie działa w pełni prawidłowo. Musiałem w Biosie przestawić żeby w pierwszej kolejności otwierało dysk twardy, a dopiero potem DVD, bo tak to pisało żebym włożył dysk Windowsa, bo może on być wybrakowany. Nie aktywowałem jeszcze klucza, więc to może być przyczyną. Kiedy sprawdzam w opcjach to pisze jednak, że oba dyski działają prawidłowo.

Opublikowano

W sumie po cholerę zajmujesz się partycją odzyskiwania którą pewnie zrobiło recovery laptopa. Niepotrzebnie w ogóle przyznawałeś literkę dla tej partycji. 

Po takich zabawach nie będzie czasem działało odzyskiwanie systemu z recovery.  

Najlepiej usunąć partycję  i rozszerzyć. W sumie jeszcze lepiej by było skasować wszystkie partycje i zainstalować z pena od nowa system. 

Patrząc na sposób instalacji trochę popieprzyłeś sobie.  Ustaw SSD  na startowy, uruchom instalkę, skasuj wszystkie partycję na SSD i zainstaluj od nowa system. 

Zamiana na NTFS jest prosta , w cmd ( jako administrator ) wystarczy wpisać

convert DYSK: /FS:NTFS 

po kilku sekundach gotowe. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ktosiu, mógłbyś dokładniej opisać polecany przez Ciebie proces?

Jak skasować wszystkie partycje i zainstalować system od nowa?

W jakiej kolejności powinienem ustawić te rzeczy, aby SSD był startowy?

Kiedy włączam z F11 i daje na Intel SSD to wyskakuje ten błąd z Windowsem.

Nie za bardzo się na tym znam, więc prosiłbym o opisanie krok po kroku co powinienem zrobić.

xCk0HnD.jpg

QG5mj7H.jpg

Ksp0Z0n.jpg

irmJgjR.jpg

1LGXoDh.jpg

Opublikowano

A rozumiesz co znaczy zainstalować od nowa i ustawić jako startowy ?     Ustawiasz w biosie SSD jako startowy ( pierwszy dysk ) i instalujesz system na nim z pena a nie usiłujesz uruchomić system z niego. 

Wyraźnie widać że wszystko jest poprzestawiane, systemowa ( startowa partycja jest na HDD ) a rozruchowa ( z systemem na SSD ) . 

Najlepiej skasuj wszystkie partycje w czasie instalacji na HDD , i nic nie rób z tym dyskiem, dobrze by było nawet odpiąć go na czas instalacji. Zainstaluj jak należy system na SSD który w biosie będzie ustawimy jako startowy. 

Opublikowano

Kiedy ustawiłem w Biosie SSD jako startowy to wyskakuje mi znowu ten error z Windowsem, którego zdjęcie wstawiłem wyżej.

Później ustawiłem pena jako pierwszego a ssd jako drugiego. Sformatowałem wszystkie dyski przy instalacji z pena i zacząłem instalacje na dysku SSD ©. 

Komputer przy instalacji potrzebował ponownego uruchomienia i kiedy znów się włączył to znowu wyskoczył error z Windowsem.

Opublikowano

Kogo obchodzi co wyskakuje, nei widać że wyraźnie napisałem : ustaw i ZAINSTALUJ SYSTEM a nie ustawi URUCHOM jak robisz ? 

Nadal czytać też ze zrozumieniem nie potrafisz, pisałem gdzieś o formatowaniu partycji ?  Chyba bardzo to się różni od usunięcia partycji. 

Usuń WSZYSTKIE partycje ( jakiekolwiek tam masz )  i zainstaluj system na SSD 

Opublikowano

Jak mogę teraz usunąć te partycje dokładnie? Nie mam zainstalowanego systemu i nie ważne jaki dysk uruchomię (SSD czy HDD) wyskakuje ten error co wcześniej.

Nie jestem obeznany ze sprzętem komputerowym. A wcześniej restartowałem komputer żeby zmienić w Biosie opcje uruchamiania, potem przy instalacji sam się zrestartował.

Opublikowano

1. Wpinasz pena (na którym masz instalkę systemu), wchodzisz w boot menu (F11) albo ustawiasz pena na pierwszą pozycję w biosie.

2. Dalej -> Zainstaluj Teraz -> Dalej -> Wybierz rodzaj systemu -> Dalej -> Instalacja niestandardowa 

3. Pojawia Ci się okienko:

install_windows7_027_max.png

Zaznaczasz partycję po czym klikasz usuń, i tak z każdą partycją.

4. Pojawia Ci się nieprzydzielone miejsce, typu: Dysk 0 - Nieprzydzielone miejsce. Rodzaj dysku ssd czy hdd możesz rozpoznać po jego wielkości.

5. Jak już zorientujesz się który dysk to ssd, zaznaczasz, klikasz formatuj i tworzysz partycję na całej dostępnej przestrzeni.

6. Pozostałe partycje tworzysz według własnym potrzeb.

7. Ważne: Jak już skończyłeś partycjonować dyski, zaznaczasz partycję SSD po czym klikasz dalej. Musisz ją zaznaczyć aby zainstalować system na ssd!

8. Brawo, zainstalowałeś system na SSD.

Pozdrawiam,

musicshaggy

aqcu39P.png
Opublikowano

Zrobiłem tak jak napisał musicshaggy krok po kroku. Z dyskiem SSD wszystko poszło sprawnie, natomiast kiedy chcę utworzyć partycje na HDD, wyskakuje komunikat, że system może stworzyć dodatkową partycję w celu usprawnieniu działania komputera i robi mi partycję o pojemności 500mb z tego dysku dodatkowo. Próbowałem też nie tworzyć partycji na dysku HDD, ale nic to nie dało, bo kiedy zaznaczam partycję SSD i klikam dalej to również pokazuje się ten komunikat i tworzy się 500mb partycja. Jak zrobić, aby to partycja dysku SSD była "Zastrzeżona przez system"?

Opublikowano

Nadal nauka czytania ze zrozumieniem się kłania. Gdzie ja  pisałem że masz zakładać partycje na  HDD  ???    

Od nowa napisać  czy co byś zrozumiał ?  Usuń wszystkie, NA WSZYSTKICH DYSKACH i zainstaluj TYLKO NA SSD. Niech cię nie obchodzi ile partycji sobei zrobi instalka bo to nie jest twój problem jak zrobi dwie albo nawet trzy. 

Najlepiej by było chyba HDD odpiąć żeby cię w ogóle nie obchodził . 

Opublikowano

Usunąłem wszystkie na wszystkich dyskach i zainstalowałem tylko na SSD. Teraz wygląda to tak:

Edit. Nie wiem jak odpiąć dysk HDD w laptopieDci1HnY.jpg

Opublikowano

no i gdzie jest tu problem ? Działa i startuje system jak należy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...