Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Brak pełnej mocy GPU

xMorsu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem, używam tej karty graficznej i nie czuje, zeby to byla jej pełna moc. W niektórych grach jest dobrze w niektórych nie. Na yt oglądałem filmik z CS:GO na prawie takim samym setupie i koleś wyciągał okolo 400 fpsów, gdzie mi wacha sie 250 do 300 czasami zaleznie od mapy. Kiedy podkręcam kartę, fpsy w ogóle się nie zmieniają tak jakby był jakiś lock. V-sync jest wyłączony opcje w grze też są optymalne. Poniżej screen z zegarów (zmieniłem temp. limit na 90). 

Setup:

CPU: i5 6500

GPU: Asus Rog Rad RX 480 STRIX OC 8GB

Zasilacz: chieftec 700w

Mobo: Asus TUF Z270 Mark 2

post-850838-0-11816600-1486761305_thumb.jpg

DxDiag.txt

Opublikowano

Chłopie, ale po cholerę ci 400 klatek? 200 to już jest dużo. Zresztą i tak monitor 60Hz, więc wystarczyłoby, gdyby nie spadały poniżej 60 klatek.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Monitor 144 Hz i potrzebne

Nawet możesz mieć i monitor pierdyliard Hz. Jeśli klatki nie spadają poniżej częstotliwości odświeżania to jest dobrze.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Problemu nie ma, więc równie dobrze temat mógł się nie znaleźć w tym dziale. FPSy zależą od wielu czynników i nie musisz osiągać takiej ilości, poza tym ten przyrost nic nie da do wydajności. Gra jest w pełni płynna.

Opublikowano

Jaki film oglądałeś? Może typ który nagrywał miał mniejszą rozdzielczość. Tym bardziej ze takie testy dość często kłamią. 

GPU: AMD Sapphire HD7770 1GB GDDR5 | CPU: Intel Quad Q6600 @2.4Ghz | RAM: 4GB DDR2 800Mhz | PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W | MOBO: Gigabyte G32M-S2C | Obudowa: Zalman Z3 Plus | Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3 LT

Opublikowano

Problem raczej tylko po stronie użytkownika, nie dość że narzeka na niską wydajność gry ( FPS ? )to widocznie nie ma właściwie ustawionego konfigu gry by osiągać to co chce.  

Wystarczy zmniejszyć rozdzielczość gry by zwiększyć liczbę klatek.

Grafika nie działa na zasadzie ile może tyle wyciągnie tylko ile gra może wyciągnąć na grafice to tak będzie działała grafika. Problemem jest ustawienie gry skoro nie obciąża grafiki. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Pomocnik
Opublikowano

I tak ludzkie około nie zobaczy różnicy przy fpsach np: 100 a 130 bo widzi tylko 60 fps ;) Więc różnica pomiędzy 200fps a 400fps nie będzie w ogóle widoczna,więc po co ci więcej klatek na sekunde ?

Opublikowano

Rozdzielczosc nie zmienia fpsow w moim przypadku ani zmienienie ustawien wyzsze/nizsze. Jakbym nie potrzebowal to bym nie zakladal tematu

Opublikowano

Masz przecież rozwiązanie, gra nie jest na tyle zoptymalizowana by obciążyć grafikę.

Sam jesteś sobie winien że nie przeprowadziłeś właściwej optymalizacji konfigu gry   i wszystkich zalecanych do niej innych ustawień sterowników czy systemu.  Ot tak sobei z dupy takich wyników FPS w grze nie osiągniesz. Skopiowanie czyjegoś konfigu nie uczyni od razu twojej gry taką samą grą z takimi samymi możliwościami. 

Jak widać chcesz mieść lepiej niż mają inni ale za cholerę nawet nie raczyłeś sie zainteresować tym w jaki sposób osiągają oni takie efekty. Same z siebie takie możliwości gry nie wychodzą by grać 300-400 czy nawet 1000 FPS.

Nie nasz problem konfigurować grę tylko gracza na swoim sprzęcie. Rozwiązuj problem w dziale gry bo to nie problem ze sprzętem. 

p.s. Do tych co mają pojęcie o serwerach CS. Nie wiem czy w tej grze czasem na serwerze można w jakiś sposób ograniczać możliwości gry do jakiegoś pułapu FPS ? ? 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie sugerowałem się składając kompa jakims configiem z yt, i to nie byl jedyny filmik, a csa próbowałem ustawiac dużo sposobów i chyba wszystkie bo za duzo ich nie ma.

Proszę, nie piszcie bez sensu postów bez jakiegokolwiek fixu, bo narazie widze same odpowiedzi, które próbują brzmieć sensownie, żeby tylko nabić posta.

Opublikowano

Chłopie, ale po cholerę ci 400 klatek? 200 to już jest dużo. Zresztą i tak monitor 60Hz, więc wystarczyłoby, gdyby nie spadały poniżej 60 klatek.

jak masz monitor 60hz, 60fpsow jest ok, ale zwlaszcza w takim cs czuc ze to nie jest jeszcze to, w sumie moglbym to tlumaczyc, albo wyslac jakis anglojezyczny filmik, ale mi sie juz nie chce

Autorze, 400fpsow na i5 6500? Podaj link do filmiku, ktory obejrzales, pomyslimy. 

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...