Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto zmieniać system na Windows XP?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiedziałem, gdzie to zamieścić, więc zrobię to tutaj. W razie czego proszę o przeniesienie.

Generalnie ostatnio zastanawiałem się w co pograć na moim złomie, o co pytałem w którymś tam temacie i zauważyłem, że gdybym posiadał Windowsa XP zamiast Visty/7, wiele gier ruszyłoby mi, bo wymagania produkcji dla XP są zaniżone.

Pytałem "informatyków" z serwisu komputerowego i nawijali brednie typu "XP nie ma już aktualizacji" itd. A przecież oni dobrze wiedzą, że większość ludzi korzystających jeszcze z XP, nie robią aktualek, no bo najczęściej mają pirata.

Więc moje pytanie do Was brzmi: Czy to prawda z tymi zaniżonymi wymaganiami, no i czy warto przerzucić się na XP.

Opublikowano

Najpierw pan podaj specyfikacjePC.

Co do aktualizacji mają racje. Windows XP nie jest już wspierany i dlatego nie otrzymuje aktualizacji. Co do wymagań gier na WinXP to racja, są obniżone. Przeważnie wtedy obniżają o gdzieś pół GB ramu oraz kilka MHz taktowania procesora w wymaganiach. Jeżeli masz 1GB ram to zmiana na XP może ci coś dać, ale wiele na pewno nie. 

Pomocnik
Opublikowano

Linux, linux i jeszcze raz linux, owszem windows xp był bardzo dobrym systemem, ale używanie go w dzisiejszych czasach mija się z celem, a taki debian najnowszy + środowisko graficzne XFCE jest bardzo leciutki i zużywa maksymalnie 200mb pamięci ram.

Opublikowano

Zamiast Visty, albo 7 to lepiej zmienić na win10. Gry będą ci chodzić dużo lepiej niezależnie od sprzętu.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Zamiast Visty, albo 7 to lepiej zmienić na win10. Gry będą ci chodzić dużo lepiej niezależnie od sprzętu.

Ale wymagania tak i tak będą zawyżone. I jeżeli ma np 1GB ram to się nie opłaca.

Opublikowano

Linux, linux i jeszcze raz linux, owszem windows xp był bardzo dobrym systemem, ale używanie go w dzisiejszych czasach mija się z celem, a taki debian najnowszy + środowisko graficzne XFCE jest bardzo leciutki i zużywa maksymalnie 200mb pamięci ram.

Jednak na linuxie autor tematu nie zagra we wszystkie gry, które chce.

Ja osobiście nie przerzucałbym się na XP - ten system rzeczywiście jest już trochę przestarzały, no chyba że będzie służył jedynie do grania w gry, wtedy zamiana raczej nie będzie w niczym przeszkadzać.

1398258449-U383457.png

Pomocnik
Opublikowano

Jednak na linuxie autor tematu nie zagra we wszystkie gry, które chce.

Ja osobiście nie przerzucałbym się na XP - ten system rzeczywiście jest już trochę przestarzały, no chyba że będzie służył jedynie do grania w gry, wtedy zamiana raczej nie będzie w niczym przeszkadzać.

Oczywiście że zagra. Nowa wersja Wine pozwala na odpalenie 90% gier na rynku.

//Oczywiście moderacja musi zabłysnąć głupotą... Czego oczekiwać po takich randomach? No czego? :D

Opublikowano

To mu najpierw ustaw i skonfiguruj wine, on nie ma kompletnie nawet pojęcia o czym piszesz.

Zmiana na inny system bo na jednym gry nie działają jest bezsensowna, będą zachowywały się praktycznie identycznie. Pod samym tylko  w7 gry działają nawet lepiej niż na XP , Vistę na 100% trzeba sobei zastąpić innym systemem bo to niewypał Microsoftu, szybko porzucony. 

Nawet posiadając XP nie trzeba żadnych uaktualnień ściągać bo po co je mieć?  Nic nowego nie wprowadzają poza uaktualnieniami bezpieczeństwa i stabilności pod systemem które dla gier nie są potrzebne. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Pomocnik
Opublikowano

To mu najpierw ustaw i skonfiguruj wine, on nie ma kompletnie nawet pojęcia o czym piszesz.

Zmiana na inny system bo na jednym gry nie działają jest bezsensowna, będą zachowywały się praktycznie identycznie. Pod samym tylko  w7 gry działają nawet lepiej niż na XP , Vistę na 100% trzeba sobei zastąpić innym systemem bo to niewypał Microsoftu, szybko porzucony. 

Nawet posiadając XP nie trzeba żadnych uaktualnień ściągać bo po co je mieć?  Nic nowego nie wprowadzają poza uaktualnieniami bezpieczeństwa i stabilności pod systemem które dla gier nie są potrzebne. 

A dlaczego tak agresywnie? ;) Kwestia obejrzenia paru poradników - dla chcącego nic trudnego, lenistwo zagraża życiu i zdrowiu.

Opublikowano

Agresywny ? Podkreślam tylko głupotę tego typu wypowiedzi nie związanej nawet z tematem. Według ciebie jak nie działa gra pod Windowsem czy są problemy z wydajnością to od razu zmień na Linux bo tam będzie działała. W 99% można spokojnie powiedzieć że pod Linuxem nie będzie mu ta gra działała jak nei poświęci kilku godzin na poszukanie sobei rozwiązania w internecie jak ją uruchomić i skonfigurować Wine. 

Zacznij dawać takie porady wszystkim w dziale co mają problemy z uruchomieniem gier, ciekawe ile osób w ogóle uruchomi jakąkolwiek grę w którą chce sobie pograć bez problemów. 

Pomocnik
Opublikowano

Agresywny ? Podkreślam tylko głupotę tego typu wypowiedzi nie związanej nawet z tematem. Według ciebie jak nie działa gra pod Windowsem czy są problemy z wydajnością to od razu zmień na Linux bo tam będzie działała. W 99% można spokojnie powiedzieć że pod Linuxem nie będzie mu ta gra działała jak nei poświęci kilku godzin na poszukanie sobei rozwiązania w internecie jak ją uruchomić i skonfigurować Wine. 

Zacznij dawać takie porady wszystkim w dziale co mają problemy z uruchomieniem gier, ciekawe ile osób w ogóle uruchomi jakąkolwiek grę w którą chce sobie pograć bez problemów. 

Wszystkie twoje wypowiedzi są nerwowe i mało sympatyczne. Wydajność? Po ostatniej pełnej implementacji nowych bibliotek może -{żuzycieprzezprocesysystemowe}%, mało, bardzo mało jest gier gdzie trzeba się męczyć wiele godzin. Nie spotkałem się z taką. Windows to ser szwajcarski albo kolos na glinianych nogach - myślę że Micro$oft utrzymuję się przy życiu jedynie dzięki DirectX, dzięki bogu od dwóch tygodni mam prawie pełnego DirectX11 na macOS i Debianie - polecam zajrzeć do zakładki aktualności na stronie twórców wine.

Opublikowano

Wszystkie twoje wypowiedzi są nerwowe i mało sympatyczne. Wydajność? Po ostatniej pełnej implementacji nowych bibliotek może -{żuzycieprzezprocesysystemowe}%, mało, bardzo mało jest gier gdzie trzeba się męczyć wiele godzin. Nie spotkałem się z taką. Windows to ser szwajcarski albo kolos na glinianych nogach - myślę że Micro$oft utrzymuję się przy życiu jedynie dzięki DirectX, dzięki bogu od dwóch tygodni mam prawie pełnego DirectX11 na macOS i Debianie - polecam zajrzeć do zakładki aktualności na stronie twórców wine.

Jak to czytam to mimo iż zgodzę się z tobą, że @Ktosiu pisze jak pisze to ma on rację. Nie jestem wiekowy na forum ale wiem że kto jak kto ale gdy on pisze posta to na 90% pojedzie po tobie jak po świeżym asfalcie  B)

A i co do linuxa - używam, polecam ale nie w takiej sytuacji i nie do gier, do gier jest Windows i chyba tylko z tego powodu jeszcze żyje, jak chce to niech do przeglądania neta wgra linuxa a do gier itp windowsa, bo jednak co jak co (nw czy coś się zmieniło i czy ten vulcan sprawdza się tak jak miał sprawdzać, przyznam się - nie śledzę tego) ale stery na linuxa są dużo, dużo gorsze. Rozumiem twoją dobrą chęć bo sam trochę znam linuxa ale tutaj wykłócanie się z Ktosiem mija się z celem. Tak samo jak podawanie koledze na górze linuxa jako propozycji.

PS: Ubuntu - :/ nope

PPS: zresztą jak widać my się tu wykłócamy a autor sam porzucił temat :D

Doje**ł jak sosna w dzika...

Pomocnik
Opublikowano

Jak to czytam to mimo iż zgodzę się z tobą, że @Ktosiu pisze jak pisze to ma on rację. Nie jestem wiekowy na forum ale wiem że kto jak kto ale gdy on pisze posta to na 90% pojedzie po tobie jak po świeżym asfalcie  B)

A i co do linuxa - używam, polecam ale nie w takiej sytuacji i nie do gier, do gier jest Windows i chyba tylko z tego powodu jeszcze żyje, jak chce to niech do przeglądania neta wgra linuxa a do gier itp windowsa, bo jednak co jak co (nw czy coś się zmieniło i czy ten vulcan sprawdza się tak jak miał sprawdzać, przyznam się - nie śledzę tego) ale stery na linuxa są dużo, dużo gorsze. Rozumiem twoją dobrą chęć bo sam trochę znam linuxa ale tutaj wykłócanie się z Ktosiem mija się z celem. Tak samo jak podawanie koledze na górze linuxa jako propozycji.

PS: Ubuntu - :/ nope

PPS: zresztą jak widać my się tu wykłócamy a autor sam porzucił temat :D

Podsumowując moje wypowiedzi i skracając ją do minimum, dwa tygodnie temu wyszedł nowe wine z prawie pełną implementacją DirectX11 i nie ma już takiego problemu z grami, testowałem na macintoshu jak i na debianie, windowsa można śmiało porzucić. Sterowniki? Zależy od sprzętu - jak mamy egzotyczny to tak, może być nieciekawie. Wiele gier na linuxie czy macOS działa znacznie lepiej niż na windowsie, przykład? Wszystkie gry od Valve w tym CS GO, valve darzy ogromną sympatią linuxa i nie przepada zbytnio za windowsem.  :v

Opublikowano

Tobie coś chyba ciężko jest wytłumaczyć.

Sam jestem za Linuxem, sam bym mu polecał by sobie zmienił na tak słabym sprzęcie ale nie po to napisał on post o WINDOWSACH by mu wciskać LINUX o którym nic nie wie. Rozwiązuje się problem który jest a nie zapodaje kolejne problemy.  

Siedzisz jeż w tym jakiś czas i nim cokolwiek ci wyszło porządnie spędziłeś dziesiątki godzin nad systemem i dziesiątki instalacji, czekając na poprawki czy rozwiązanie jakiegoś problemu z grą pod Linuxem.

Chłopak chce mieć możliwość gry teraz, a nie zainstalować Linux i zacząć grać za miesiąc czy dwa nim będzie wiedział jak wszystko ustawić i skonfigurować. Zamiast grać spędzi czas na nauce, nie przeczę przydało by mu się to bardziej niż granie. 

Opublikowano

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, narazie nie mam zamiaru zmieniać Windowsa na Linuxa.

Któryś z Was prosił o parametry mojego PC, oto one:

Procesor: Intel® Core ™2CPU  T5300 @ 1,73 Ghz (chyba dwurdzieniowy, bo pozycja jest dwa razy w procesorach)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce Go 7300
Pamięć RAM: 1GB
System Operacyjny: Windows Vista Business Service Pack 2

Dodam również, że wcześniej posiadałem Windowsa XP i bez problemu grałem np. w CODa MW2 czy Ligę Legend, z czym na Viście mam problemy. No a Vistę nie zainstalował mi nikt inny jak informatyk w serwisie :)

Opublikowano

To zmień na XP albo W7, ogólnie to masz strasznie wolny sprzęt i z tą ilością RAM. 

Zapomniałeś napisać że to laptop z epoki kamienia łupanego albo zestaw desktop do biura. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...