Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitor IPS czy TN

madara4307

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi o to bo nie wiem czy warto dopłacić za 144hz. Aktualnie używam monitora IPS 60hz, że kolory na TN będą mi się sniły po nocach. Głównie gram w League of Legends, w cs:go prawie wcale przez cheaterów. Tak więc moje pytanie do was lepiej kupić http://www.viewsonic.pl/index.php?site=oferta&kategoria=174&produkt=2327 tego IPS z 2ms czy dopłacić do https://www.morele.net/monitor-lg-24gm77-b-667851/

Opublikowano

Jeżeli szukasz dobrego monitora to masz tutaj taki

https://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/

FullHD, matryca IPS, 23 cale. To jest jeden z najlepszych budżetowych monitorów. Tylko 600zł.

Ale jeżeli chcesz trzymać te dwa monitory co podałeś to lepszy jest już ten drugi, LG24gm77. Ma matrycę TN, ale ma więcej udogodnień i na dodatek 144Hz, ale jeżeli taki monitor to oczywiście jest też droższy.

Lecz jednak jeżeli mówić to IPS>TN.

Opublikowano

Jeżeli szukasz dobrego monitora to masz tutaj taki

https://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/

FullHD, matryca IPS, 23 cale. To jest jeden z najlepszych budżetowych monitorów. Tylko 600zł.

Ale jeżeli chcesz trzymać te dwa monitory co podałeś to lepszy jest już ten drugi, LG24gm77. Ma matrycę TN, ale ma więcej udogodnień i na dodatek 144Hz, ale jeżeli taki monitor to oczywiście jest też droższy.

Lecz jednak jeżeli mówić to IPS>TN.

a to nie jest tak, że im wiekszy czas reakcji tym bardziej smuży, rwie itp w grach? chodzi mi o to, że ten viewsonic który podałem ma 2ms nwm do konca jak to działa podobno to tylko marketingowe z tym czasem reakcji ale jednak wiecej niż 5ms to chyba źle. Ten viewsonic jest dość polecany na amazon.com

Opublikowano

Są to tak małe różnicę, że nic nie widzisz. To jest bardziej chwyt marketingowy. Ja też mam 5ms. Nic to nie robi. Można spokojnie tyle brać. Nic nie rwie, nie ma problemów.

Opublikowano

Warto dopłacić by mieć lepszy obraz.

Wszyscy opierają sie na wynikach i opiniach o starych matrycach  TN a te najnowsze są już kilkakrotnie lepsze zwłaszcza w sprzęcie gamingowym. 

Jeśli ktoś nie widział jak działają matryce TN TFT/TFP 144 Hz niech lepiej sie nie wypowiada co do jakości obrazu zwłaszcza w scenach dynamicznych. Biją na głowę matryce IPS nawet pod względem koloru. Nie ma się czemu dziwić bo pochodne TN wykorzystuje sie w sprzęcie profesjonalnym dla grafików gdzie wymagana jest doskonała jakość odwzorowania kolorów i IPS się akurat nie sprawdza. 

Jedyną wadą chyba jest tylko kąt widzenia co grającemu przed monitorem w  żaden sposób nie przeszkadza, bo nie widziałem jakoś gracza który by siedział z boku monitora zamiast centralnie przed nim. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Trzeba zadać pytanie czy gaming jest profesjonalny. Przy grach i tak siedzimy centralnie przed monitorem wiec nawet gorsza jakość ekranu daje radę, problem jest w tym że 144 hz kosztuje sporo.

Ile chcesz wydać na monitor?

Polecane słuchawki!
Superlux HD681
Superlux HD669 - Mam polecam!
HyperX Cloud I i Alpha i Stringer

Opublikowano

Problem w tym że sprzęt dla profesjonalnych graczy kosztuje sporo nie dlatego że jest lepszy, jest lepiej reklamowany, zresztą PRO to brzmi dumnie dla niektórych.

Tanie monitory do zwykłych gierek to można IPS , dla dynamicznych gier zawsze lepsza inwestycja w lepsze 120 czy 144 Hz albo więcej ( 240 czy 600 Hz to nie problem tylko po cholerę takie coś do gry ) .  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...