Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z taktowaniem procesora

Presidente

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem mianowicie nagle odczułem dziwne spadki w mocy (myszka na pulpicie się zacina,wolno chodzi gry ledwo wytrzymuja). Zauważyłem że w programie CPU-Z taktowanie procesora wynosi tylko 800 Mhz nawet w grach. W biosie jest to samo (też 800 Mhz). 

Płyta to: Z170 MSI GAMING M3
Procesor: i5 6600k

Jakieś pomysły jak to naprawić?

wpr.png

Opublikowano

Witam mam problem mianowicie nagle odczułem dziwne spadki w mocy (myszka na pulpicie się zacina,wolno chodzi gry ledwo wytrzymuja). Zauważyłem że w programie CPU-Z taktowanie procesora wynosi tylko 800 Mhz nawet w grach. W biosie jest to samo (też 800 Mhz). 

Włącz ustawienia fabryczne w BIOS'ie. Dawno się to dzieje?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Od jakiegoś miesiąca myślałem że to wina procesora wymieniłem go w serwisie na nowy ale nadal to samo.Przywracałem ustawienia fabryczne i instalowałem nowy BIOS

wpr.png

Opublikowano

Od jakiegoś miesiąca myślałem że to wina procesora wymieniłem go w serwisie na nowy ale nadal to samo.Przywracałem ustawienia fabryczne i instalowałem nowy BIOS

A system? Przeinstalowywałeś?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

A system? Przeinstalowywałeś?

System jedynie ten sam bo wszedłem do biosu i te takowanie się utrzymuje.

wpr.png

Opublikowano

Gdzie ty to widzisz ??   Uruchom CPU-Z i sprawdź pod systemem 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jest jakiś problem z mnożnikiem, albo płyta z*****a albo ustawiony na sztywno. 

Resetowałeś bios ( jak resetowałeś ) albo czy uaktualniałeś bios ? 

Opublikowano

@Ktosiu a aktualizujac bios nie czyści się też C_MOS? Bo o to ci chodzi teraz ze zworką chyba. Pytam, bo nie jestem pewien, ale powinien się wyczyścić C_MOS.

Druga sprawa, która jest wątpliwa, ale zapytam.

1. Zasilacz (model, marka, moc), może napięcie na 5V jest walnięte i to by wyjaśniało myszkę, nie wiem jak z procesorem).

2. Temperatury w stresie i w idle. Do tego zrób stress test i pokaż jakie taktowanie jest w spoczynku (idle) i w stresie. Jeżeli taktowanie się blokuje to prawdopodobnie płyta.

Zastanawia mnie jeszcze ram, ale w 6-generacji to raczej nie ma znaczenia. (w której generacji kręcąc procesor, kręciło się też ram, więc jeżeli ram ma jakiś problem i przez to zamula, to może też spowalniać procesor. Wątpliwa, ale kto go wie).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Aktualizacja zapisuje EPROM , CMOS trzyma ustawienia i je należy zresetować, gdzieś tam przestawił i coś musiał zablokować albo się samo zablokowało.  

Lepiej niech zresetuje płytę do ustawień fabrycznych bo na pewno nic nie zepsuje przy okazji. 

Opublikowano

Chyba ogarnąłem przez co się tak dzieję na płycie jest przycisk slow i dioda nad nim cały czas się świeci co chyba oznacza że ten tryb jest włączony mimo zmiany pozycji przycisku.

wpr.png

Opublikowano

Chyba ogarnąłem przez co się tak dzieję na płycie jest przycisk slow i dioda nad nim cały czas się świeci co chyba oznacza że ten tryb jest włączony mimo zmiany pozycji przycisku.

Więc płyta raczej do wymiany :v Inna opcja raczej nie zostaje

Opublikowano

Z tego co wyczytałem to możesz pobawić się tym przęłącznikiem przy włączonym systemie, może za którymś razem zaskoczy.

Druga opcja którą możesz zastosować to wyłączenie opcji Intel Adaptive Thermal Monitor w biosie i też ponoć pomaga.

aqcu39P.png
Opublikowano

Resetowałem BIOS (wyjąłem baterię) zmieniałem pozycje tego guzika przy włączonym nadal to samo.Wyłączyłem Intel Adaptive i nadal nic.

wpr.png

Opublikowano

Wychodzi, że na sztywno zablokowany jest mnożnik i działa na ograniczonym trybie. Możesz napisać do sprzedawcy opisując sytuację oraz zaznacz fakt, że miałeś wymieniony procek. Będą wiedzieli gdzie szukać i powinni Ci zaproponować złożenie reklamacji ( mam nadzieję, że się bez tego obędzie - dodatkowy czas bez sprzętu) lub wymienią płytę na nową. 

Opublikowano

Resetowałem BIOS (wyjąłem baterię) zmieniałem pozycje tego guzika przy włączonym nadal to samo.Wyłączyłem Intel Adaptive i nadal nic.

Po cholerę wyciągasz baterię kiedy masz PRZEŁOŻYĆ ZWORKĘ I ZAŁĄCZYĆ KOMPUTER ?  Nie zresetowałeś biosu, niezbyt wyraźnie napisałem czy co, nic nie pisałem o wyciąganiu baterii. 

Opublikowano

To w czym problem wyciągnąć z płyty czy z skądkolwiek i założyć na 10 s ? Śrubokrętu, gwoździa czy kawałka blaszki też nie masz by zewrzeć na kilka sekund dwa piny ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...