Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porady za kółkiem

AdriaN1392

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, kończę powoli prawo jazdy, zostało mi 6 godzin w tym 2 na dojazd na egzamin, instruktor mówi, że jeżdżę dobrze, sam przed sobą nie mam w ogóle z tym problemu, nie czuje strachu i czuje się pewnie, ale wiem, że na forum mamy osoby z trochę dłuższym stażem za kółkiem. Macie może jakieś porządne porady na sam początek samodzielnej jazdy? Chce wyrabiać w sobie dobre nawyki a te złe eliminować.
Nie chodzi o to, że się boje, albo mam z jazdą jakiś problem, wręcz przeciwnie za kierownicą czuje się jak w domu, lecz nie chce wyrabiać złych nawyków podczas samodzielnej jazdy, z tego co sam po sobie zauważyłem to
-rzadko spoglądam w lusterka
-zapominam o kierunkach

Jakie są rzeczy które irytują was najbardziej za kierownicą i jakie wy popełnialiście błędy podczas pierwszych samodzielnych już jazd?

Opublikowano

Nie ma rad złotych i uniwersalnych poza jedną, jeździć jak najwięcej. Ja nawyk patrzenia w lusterka zdobyłem jak jeszcze na jazdach w szkółce wjechałbym prawie w typka pas obok i od tamtej pory nie mam problemu. A kierunki to też wciskam bo się tak nauczyłem, + myśl, że lepiej wcisnąć i ten z tyłu niech we mnie się nie wjebie.

Błędów wiele popełniałem, do dziś mam wiele, ale trening czyni mistrza i człowiek uczy się na własnych błędach :D a za kółkiem wkurza mnie to jak widzę, ofiary losu stwarzające zagrożenie innym(nieznające nawet przepisów, zdały bo dały po c**j się uczyć znaków i przepisów), które zdały chyba prawo jazdy robiąc gałe albo za łapówkę bo innego wytłumaczenia nie widzę.

Opublikowano

jeżdzę 3 lata i korzystam tylko z lusterka lewego i wstecznego, głównie z wstecznego.

Jak zdasz prawko i będziesz sam jeździł dopiero nauczysz się jeździć porządnie. Tu nie ma co gadać praktyka i tyle to tak jakby ktoś mówił ci co masz robić jadąc na rowerze

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Możesz używać tylko lusterka lewego i wstecznego, prawe jest dosyć bezużyteczne, chyba że do parkowania równoległego na przykład. Kierunkowskazy też są ważne, sam wiesz zresztą co eliminować, a my Ci nie napiszemy całej listy błędów, które można robić.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

1. ZAWSZE używaj kierunków. Myśl o tym, że są one dla Twojego bezpieczeństwa, nie innych. Nie chcesz chyba żeby ktoś Cię od tyłu zaatakował.

2. Jak ktoś Cię wkurwi za kierownicą, to klnij i nie trzęś się potem z nerwów przez całą drogę. Naukowo udowodniono, że przeklinanie odstresowuje. Kilka soczystych kurew pozwoli Ci zapomnieć o tym, co przed chwilą spotkało Cię na drodze i skupić się na dalszej jeździe (PS: mnie też baby za kierownicą denerwują niemiłosiernie, pomimo, że no... ten...)

3. Jeździj jak najwięcej. Gdziekolwiek. Samodzielnie staraj się jeździć przez okoliczne wioski, oglądaj przyrodę, poznawaj nowe ścieżki. Nabierzesz wprawy za kierownicą i poznasz mnóstwo ciekawych miejsc.

4. Dbaj o stan techniczny pojazdu. Jak coś Ci puka, to od razu po powrocie do domu właź w kanał i szukaj przyczyny, nawet, jak nie masz o tym zielonego pojęcia. Nauczysz się przy okazji tego, jak funkcjonuje Twoje auto. Chyba, że kanałem nie dysponujesz, wtedy kita do kumpla z kanałem i sytuacja się powtarza. W mocnych przypadkach - od razu do mechanika :-) Zwróć szczególną uwagę na układ kierowniczy i stan zawieszenia, bo jak odchyli Ci się przykładowo taki głupi wahacz, może być bardzo nieprzyjemnie.

Nie zwracaj uwagi na to, żem kobieta  xD

Qui est le prochain?

Opublikowano

1. Nie używasz kierunków? Kup BMW.

2. Co do nawyków patrzenia w lusterka, ja zawsze gdy hamuję spoglądam w wsteczne lusterko, by mieć pewność że jakiś rozpędzony czołg nie zechce mnie dojebać.

3. Jazda samemu po egzaminie to już sama Cię zweryfikuje.

4. Złe nawyki to wymuszanie pierwszeństwa, nieznajomość znaków drogowych, stwarzanie zagrożenia na drodze, czyt. brak kierunków, brak szczególnej ostrożności przy pasach dla pieszych (tutaj najwięcej cyrków jest).

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

jedyna porada, skup sie i nie jezdzij po uzywkach.

synek?

prawe lusterko bezuzyteczne?

kpisz sobie

ile masz prawko tydzien? dwa ? wczoraj? kupiles jutro ? skoncz.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

jedyna porada, skup sie i nie jezdzij po uzywkach.

synek?

prawe lusterko bezuzyteczne?

kpisz sobie

ile masz prawko tydzien? dwa ? wczoraj? kupiles jutro ? skoncz.

Może kolega nie jeździł nigdy w mieście i nie zmienia pasów :P

signature.png

Opublikowano

Hmm, no ciężko powiedzieć. Wszystko przyjdzie z czasem, ale z takich rad to może być np.

1) Nie zostawiaj auta z załączonym hamulcem ręcznym podczas mrozów, bo może przymarznąć.

Na kursie są o wiele ważniejsze rzeczy pokroju "wymiary tablicy rejestracyjnej albo długość lewarka do zmiany biegów" ale takich "mało istotnych" nie ma^^

No i w ogóle auto najlepiej zostawić na biegu w kierunku przeciwnym do ewentualnej pochyłości (jedynka-wsteczny)

2) Używaj kierunkowskazów z odpowiednim wyprzedzeniem!

3) no i jak mijasz radiowóz to daj długimi a kierowcy z naprzeciwka z pewnością zostawią Ci lajka na fejsbuku xD

Nie będę tu wspominał o koncentracji, obserwacji drogi i wszystkiego wokół bo to oczywiste raczej.

No i jeszcze co do parkowania to jak będziesz miał jakieś większe auto to potrenuj sobie parkowanie gdzieś wcześniej, coby nikomu nie przerysować furmanki :D

A w ogóle to warto też przemyśleć czujniki parkowania, albo kamerę cofania. Ja osobiście nie mam takich bajerów ale do następnego auta chyba sobie coś takiego ogarnę. Nie jest to duży koszt, a zwiększa bezpieczeństwo i nieraz naprawdę się przydaje :)

Opublikowano

Nie jeździj z całkowicie ujebanym autem, bo zbyt duża warstwa brudu zakrywa światła ( przede wszystkim kierunkowskazy ), przepuszczaj czasem inne samochody, nic się nie stanie jak stracisz te 5 sekund z życia, nie udawaj króla szos i wyprzedzaj wszystkiego co się da, przysłuchuj dźwięku silnika, jak zacznie dziwnie chodzić, to może zwiastować przyszłą awarię ( lepiej naprawić zawczasu, niż potem pchać na środku skrzyżowania ), ćwicz jazdę tyłem, bo niektórzy unikają wstecznego jak ognia, a jak przychodzi co do czego, to panika.

Opublikowano

Czytaj znaki.
Przepuszczaj innych, bądź miły.
Sygnalizuj swoje zamiary wcześniej.
Bądź zdecydowany przy manewrach.

f.png

Opublikowano

Kierunkowskazy i lusterka to podstawa. 

@Synek prawe lusterko bezużyteczne? xD Jak chcesz zmienić pas, to na ślepo przeskakujesz? Nie zważając na to czy ktoś na tym pasie już jest i możesz go zepchnąć z drogi albo wymusić pierwszeństwo, co może skutkować wgnieceniem dupki? xD

Strasznie irytujące jest to, jak ktoś tego kierunku nie włączy, Ty czekasz aż przejedzie, a ten ch** skręca. 

Kultura na drodze! Przede wszystkim. 

229401491222156497913.gif

Opublikowano

Jeździj pewnie siebie!!!

Nie ma nic gorszego jak kierowca niezdecydowany 

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Ja jedyny zły nawyk jaki miałem to sprzęgło xD Pamietaj że jak stoisz w korku na swiatlach czy gdziekolwiek to zawsze wrzucaj luz, dzieki temu go szybko nie zuzyjesz :) A jesli sie boisz ze Ci zgasnie czy cos to spokojnie, kwestia przyzwyczajenia

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...