Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Teksturowanie dużego terenu w Blenderze

ProExtremePL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakichś kilku dni zmierzam się z pewnym problemem... Dzisiaj wymodelowałem sobie jakiś tam landscape i problem w tym, że jak dam teksture 8k na niego to mimo wszystko w rzeczywistych rozmiarach będzie ona rozpikselowana i w dodatku operowanie na takiej teksturze najwydajniesze nie jest, potem jeszcze import do Unity(bo wlasnie chce to oteksturowac do gry, nie do renderu w Blenderze)... Aktualnie teren chciałem podzielić na LoD'y i potem o teksturowac co przy mniejszych LoDach da sie jakoś osiągnąć jednak wtedy też textura może byc rozmyta... I już nie mam pomysłu jak to zrobić...

W GTA V jak jesteśmy w górach to tekstury nie są rozmazane i obejmują dosyć dużą powierzchnie tak jak ja chce to osiągnąć

NaturalVision-GTA5-i-800x445.jpg

Widzimy, że górki są dosyć duże i nie widać pomiędzy nimi połączenia, a jak się podejdzie bliżej nich to detale nadal sa widocznie tak jakby tekstura byla 16k, 32kx32k jak na taki obiekt bo pewnie gdzie sie laczy z innym.. Wiecie o co mi chodzi

A to co ja zrobilem wyglada tak:

a3987a1551b32ee43e27ddc1b4b8df5c.png

I jak to teraz oteksturowac tak jak GTA V lub np. mapa pustynna jak w BF1?

Z góry dzięki za pomoc, bo dzisiaj pół dnia szukałem i nic nie znalazłem :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...