Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linux - zapełniony dysk

Crossiik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem szczęśliwym użytkownikiem Linuksa i dopiero uczę się z niego korzystać.

Kilka dni temu zauważyłem, że dysk zaczął się zapełniać naprawdę szybko (conky zasuwał jak licznik w ferrari), nastąpiło to chwilę po otwarciu naprawdę ogromnego pliku tekstowego. Cały system znacząco zwolnił więc chcąc ratować sytuację usunąłem folder tmp i zrestartowałem komputer.

Od tej chwili nie działały mi dwa dyski, z moim Linuksem i drugi z Linux elementary os, który aktualnie jest na gwarancji, bo wykryłem w nim 300 badsectorów.

Jeden z dysków był wpięty przez USB, ktoś umie rozszyfrować te dane dysku?

Ps. jaka jest szansa że to wadliwy laptop uszkodził oba dyski?

CBuUMUe.jpg

TUcUXse.jpg

lB3U9OV.jpg

Opublikowano

Po ponad 3-4  latach ( dwa lata w stanie użycia tak wynika ze skanu ) dysk ma prawo sie psuć, jak widać zaczyna padać i lepiej zmienić. 

Inna możliwość masz  chyba  krzywą głowicę ( Seek Error Rate ) albo innego typu uszkodzenie dysku np nie cenotyczna oś dysku, itp ( dane z Hardware ECC Recovered )

Tak przy okazji ,kup dysk 7200 obrotów , 5400 mają szybszy czas zużywania się dysku. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Po ponad 3-4  latach ( dwa lata w stanie użycia tak wynika ze skanu ) dysk ma prawo sie psuć, jak widać zaczyna padać i lepiej zmienić. 

Inna możliwość masz  chyba  krzywą głowicę ( Seek Error Rate ) albo innego typu uszkodzenie dysku np nie cenotyczna oś dysku, itp ( dane z Hardware ECC Recovered )

Tak przy okazji ,kup dysk 7200 obrotów , 5400 mają szybszy czas zużywania się dysku. 

Dzięki, możesz w przybliżeniu wyczarować jak bardzo dane są uszkodzone? Jak poczekam wystarczająco długo to system się odpala, jednak nie przepuszcza mnie przez okno logowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...