Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Informacje o scinkach

alti2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Mam taki problem, że momentami występują ścinki we wszystkich grach wygląda to tak, że gram sb normalnie i raz za jakis czas zetnie delikatnie po czym znowu wraca all do normy. Czy sa jakies programy ktore beda to monitorac i po tych scinkach wykaza sie bledy przez co te scinki zostaly spowodowane?

Opublikowano

Nie, nie ma takiego programu.

Komputer może trzymać część danych gry w pliku stronnicowania na dysku twardym, który jak wiadomo jest nieporównywalnie wolniejszy od RAM'u. Doczytywanie właśnie z tego pliku może sprawiać że masz "ścinki". 

aqcu39P.png
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz dodam specyfikacje: MSI GT72 6qe 980m 8gb i7 6700hq 32gb ram dd4 win 10 ssd 256 + hdd 1tb. Robilem juz formata i to nie pomoglo dodam ze od poczatku tak mialem. 

I wiem jbc co to plik stronicowania i probowalem dodac tam troszke ramu bo standardowo byl wylaczony plik ale ja go sb nawet probowalem wlaczac i dodawac w nim ramu i srednio to pomoglo. Chyba ze mam cos innego z tym p. stronicowania zrobic?

Opublikowano

Standardowo, pewnie najebałeś ile się da oprogramowania producenta do laptopa, dosłownie wszystko co jest tylko możliwe z programami i sterownikami,

albo nie masz zainstalowanych wszystkich sterowników.

Najlepsza by była czysta instalka windowsa ( bez żadnego oprogramowania producenta ) i sterowniki 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

tzn. Od producenta mam pobrane 2 aplikacje na 7 aplikacji. I robilem testy takie ze zainstalowalem tylko chipset, grafike ,audio i testowalem lecz scinki male wystepowaly wiec potym wzialem doinstalowalem reszte sterownikow i to samo. 

A czy to moglaby byc przykladowo wina internetu? chociaz nawet na kablu mam takie objawy wiec nwm internet zepsuty, lub router, czy jednak kierowac te objawy w strone sprzetu?. dodam ze robilem testy w occt, funmarku i wszystko wykazuje eq. sprawdzalem ramy narzedziem windowsowym 10 i tez ok. sprawdzalem hd tune i wszystko ok

Opublikowano

juz to robilem i same zielone prostokaciki. Mam 256 ssd oraz 1 tb hdd. i wszystko jest ok. Zaobserwowalem jednak cos:

ps.

Dodam jeszcze ze z moich zauwazonych obserwarcji ze te scinki sa najczesciej w takich miejscach gdzie np znajduje sie duzo ludzi w grach gdy wejde na jakies inne serwery gdzie tych ludzi jest duzo mniej to te scinki sa bardzo rzadko. A jesli zagram na single player to nawet nie wiem czy te scinki sie pojawiaja. Ale zauwazylem ze w procesorze i ramie nic nie skakalo zuzycia podczas scinek wiec pobralem sb gpu-z i zauwazylem ze jak jest dajmy na to uzycie po 17% po 20% 30 % itp. to jak wystepuje scinka to spada to uzycie do 0% na chwile jak i rowniez uzycie wifi sie podnosi. ( takie same objawy sa przy ethernet weic nie ma znaczenia czy na kablu gram czy nie ). Wiec mysle ze to cos w tych okolicach trzeba by patrzec. W sumie moj internet mam juz 4 lata z tej 1 firmy i router caly czas. download 5 a upload 0.90. ( na poczatku marca zmieniam internet na download 300 upload 50 lecz sam nwm czy to cos zmieni  ). Zatem czy te objawy czym konkretniej moglybybyc spowodowane?

Opublikowano

Może grasz na zbyt wysokich ustawieniach w stosunku do wydajności sprzętu ? Większość grających na laptopie zakłada że wydajność będzie taka sama jak na komputerze i ustawia podobne parametry.

Opublikowano

Może grasz na zbyt wysokich ustawieniach w stosunku do wydajności sprzętu ? Większość grających na laptopie zakłada że wydajność będzie taka sama jak na komputerze i ustawia podobne parametry.

Niestety problem nie tkwi w tym poniewaz na ustawieniach najnizszych jak i najwyzszych jest tak samo. W przypadku mojego laptopa jest wydajnosc taka sama jak na komputerze gdyz w kazdych grach po overwatch gdzie na ultra detalach + full hd fpsy oscyluja w granicach 100 po wieśka 3 gdzie na uber + ultra fpsy oscyluja na poziomie 45-70 czyli wydajnosc jest idealna.

Lecz tak jak wspomnialem na ustawieniach niskich lub wysokich jest identycznie

Opublikowano

Pozostaje że problemem są tylko nie zainstalowane sterowniki albo złe zainstalowane sterowniki. 

Opublikowano

Pozostaje że problemem są tylko nie zainstalowane sterowniki albo złe zainstalowane sterowniki. 

W takim razie byłbym dozgonnie wdzięczny jeśli mógłbyś mi napisać po reinstalacji systemu jakie sterowniki zainstalowac w jakiej kolejności i z jakich stron? Być może, że właśnie w tym tkwi problem i byś to ty mógł mi pomóc.

Opublikowano

Po co pisać , wystarczy te co są na stronie supportu laptopa, zwykle grafikę instaluje się na końcu.  

Jeśli są nie aktualne to będzie podane w informacji, niektóre system sam aktualizuje. 

Opublikowano

Zatem spróbuję oczywiscie ale jeszcze 1 problem jak to naprawic gdyz teraz nie dziala jak klikam " Fn + przykladowo strzalki w lewo lub w prawo w celu podglosnienia Albo np Fn+ przycisk odpowiedzialny za rozjasnienie i przyciemnienie klawiatury oraz Fn+ przycisk odpowiedzialny za rozjasnienie ekranu. Fn + inne przyciski dzialaja na 100% bo klikajac teraz fn + plusik ( + ) mi powieksza wszystko a wczesniej mialem na tym przycisku zmiane natezenia klawiatury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...