Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie łączę zapewni mi prowadzenie serwera bez lagów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się do przeniesienia swojego serwera z Hostingu na prywatne zasoby. Problem w tym, że staram się oszacować jakie łącze muszę zapewnić, aby mój serwer odpowiadał sprawnie.

Obecnie mam 40-50 graczy. Docelowo chce mieć 100 slotów.

Opublikowano

Zasięgnąłem wiedzy na innych forach angielskich i z tego co udało mi się pozyskać to 1Mbps/slot. Niestety są to informacje z przed 4 lat i też na poziomie gdybania a nie danych.

Jeżeli Mówisz jak jest to spokojnie mogę postawić serwer nawet u Siebie w domu. Jeżeli jednak ten 1MBps/slot jest prawidłowy to zaczyna być to problem bo koszt łącza 10x szybszego na warunki lokalne jest za drogi. Kolejna sprawa są zaprzyjaźnione serwerownie, które dysponują takim łączem ale nie mogę im całej komunikacji zawalić.

Może pomysły jak to zbadać/sprawdzić? Jeżeli uda się nawet zrobić jakieś badania to ten temat stanie się jedynym rzetelnym źródłem...

Opublikowano

Zasięgnąłem wiedzy na innych forach angielskich i z tego co udało mi się pozyskać to 1Mbps/slot. Niestety są to informacje z przed 4 lat i też na poziomie gdybania a nie danych.

Jeżeli Mówisz jak jest to spokojnie mogę postawić serwer nawet u Siebie w domu. Jeżeli jednak ten 1MBps/slot jest prawidłowy to zaczyna być to problem bo koszt łącza 10x szybszego na warunki lokalne jest za drogi. Kolejna sprawa są zaprzyjaźnione serwerownie, które dysponują takim łączem ale nie mogę im całej komunikacji zawalić.

Może pomysły jak to zbadać/sprawdzić? Jeżeli uda się nawet zrobić jakieś badania to ten temat stanie się jedynym rzetelnym źródłem...

Zahostuj serwer, niech ktoś wbije i w menedżerze(Menedżer zadań>Sieć) patrzysz na obciążenie. Raczej bardziej wiarygodnego źródła nie znam :P

@Edit

Z tego co widziałem to ludzie na 1mbps uploadu stawiali serwery na 10 osób i trzymało bez większych lagów, ale to było dawno :v (2k12). tak czy inaczej na 100 osób bez 9-10 mbps uploadu nawet się w to nie pchaj. 

Opublikowano

Do <100 graczy wystarczy ci symetryczne 35mbps

server-icon.png  EndiMC.pl - serwer minecraft 1.21.5 |Survival| |Gildie| |Slimefun| |Terralith|

Serwer aktywny od ponad 8 lat

Dołącz już dzisiaj do naszej społeczności!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...