Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Samo włączający się komputer (pc/laptop)

hugo-DO&SF-

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Spotkałem sie dziś z dość nietypową sytuacją. Mianowicie komputer oraz laptop podłączony do zasilania sam sie uruchamia ( jak chce raz po 20 minutach od wyłączenia raz po 7 godzinach). Miałem podobne przypadki lecz zazwyczaj pomagało przywrócenie ustawień bios lub odznaczenie paru opcji ( było to tak że po wyłączeniu komputery włączały sie w ciągu 5 sekund ). To mnie zdziwiło i to bardzo poza tym dzieje sie tak na PC ( typowy dell czy inny gotowiec ze sklepu więc części są sprawne i pewnie takie jakie mają być ) oraz na lapku. Próby naprawienia tego błędu poległy po zrobieniu tego co zawsze robie w takiej sytuacji ( czytaj wyżej ). 

W mieszkaniu jest stara instalacja TN-C generalnie stary blok to myśle pewnie idzie napięcie na przetwornice i tak się jakoś dzieje przy skoku napięcia no ale po zainstalowaniu "profesjonalnego" uziemienia, zmienieniu listwy etc. problem ten pozostał. Instalacja sprawna pomiary wyglądają zaskakująco jak na tak stare coś. Wszystkie gniazdka są pociągnięte w jeden ZUG a później przewodem idą bóg wie gdzie wiec nie jest to wina konkretnej linii. Urządzenia które są w mieszkaniu czy to elektronika czy silnik działają prawidłowo tylko te komputery mają jakieś dziwne trzaski.

Nie mam pomysłu co tu zrobić. Może komuś z Was udało się rozwiazac taki problem lub wie coś wiecej niż ja. To moja pierwsza taka sytuacja w życiu więc każda pomoc się przyda. Oczywiście w nagrode lajki a za odpowiedź z rozwiązaniem przez miesiac moge je wysyłać :D.

PS. Uprzedzając pytania. Komputery naprawiam znajomym za flaszke więc na tym nie zarabiam pieniędzy.

Opublikowano

Podłącz UPS pod jeden ze sprzętów i sprawdź czy nadaj jest problem. 

Filtrami nic raczej nie załatwisz bo to problem chyba po stronie zasilania z transformatora i raczej urządzeń 3 fazowych podpiętych do niego. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...