Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Średniowieczne Miasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co znajdowało się w średniowiecznym mieście?
Nie chodzi mi tu o ogólnikowe odpowiedzi "Mury, waga, ratusz i bla bla bla"

Tylko farmy, kuźnie, kowale typowo miasta z gier

Tworzę serwer do gry i mam już zrobione:

1. Coś do alchemii wieżę czarownika
  2. Kuźnie
  3. Kopalnie
  4. Szklarnię
  5. Farmę
  6. Tartak
  7. Stajnia
  8. Bank

Potrzebuję coś jeszcze

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Przesłanie 9 jakieś czy byleby była :D

10. Mi się podoba mogę po jej budowie dać prawo do wykonywania zadań

Dodałem jeszcze jakiś motel z możliwością chowania przedmiotów

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Nie grę, serwer do gry

Może jakiś kościół/świątynia?

Dodałem właśnie więżę katolicką, mały kościół

Lochy znaczy więzienia czy lochy z potworami

Tawernę mam, zamek także, niestety zamek na terenie daleko od morza brak opcji portu

Spichlerz dobry pomysł

Mój zestaw

Opublikowano

Stylistyczne to łatwo :D

Chodzi mi o coś użytkowego :p

Mój zestaw

Opublikowano

No wieży ,,czarownika'', szklarni i farm na pewno nie było w średniowiecznych miastach. Chyba, że w bajkach.

- przede wszystkim miasta średniowieczne zajmowały się handlem więc rynek/targowisko jakieś centrum miasta / punkt centralny

-różne szkoły / uniwersytety / politechniki

-wszelkiego rodzaju zakłady rzemieślnicze kowal / zbrojmistrz / ludwisarz / piekarz / garncarz / i wiele wiele innych

-jakieś miejsce do rozrywki? miejsce walk i potyczek rycerskich / teatry

-wszelkiego rodzaju kościoły

-prywatne pałacyki i rezydencje

-

Cyrk.png

Opublikowano

Zacznijmy od tego co to ma być za miasto. Jak duże? Kto ma w nim mieszkać? Na jakim terenie jest położone? Czy to ma być tylko "ozdoba" czy wrzucisz tam jakiś NPC'tów?

Odnośnie tego co już masz to możesz wywalić kopalnie, szklarnie, farmy jak i kuźnie. Średniowieczne kuźnie zazwyczaj były poza murami (czy po prostu poza obrębem) miasta, bo budownictwo opierało się na drewnie, a w kuźni łatwo o pożar, dlatego też jakby się kuźnia zapaliła to z racji odległości od miasta spłonęłaby tylko ona. Farmy, szklarnie czy jakiekolwiek sady też nie były nigdy w obrębach miasta. Mogły być co najwyżej w sąsiedztwie. No i kopalnie to już zupełnie nietrafiony pomysł. Chciałbyś mieć dom na terenie, który może się w każdej chwili zawalić? Poza tym do pracy w kopalniach w średniowieczu zsyłano wszelkiej maści przestępców, zabójców, albo po prostu niewolników. Ryzykowałbyś trzymanie takiego tałatajstwa w mieście? Nie sądzę... 

Cóż... nie wymagajmy za dużo po serwerze minecrafta...

106071453484304291456.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...