Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Formatowanie laptopa

xion9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Otoż formatowałem swojego laptopa Dell Latitude e5520 jakoż że nie posiadal recovery zainstalowalem system z płytki.

Wszystko było by ok tylko że po odpaleniu komputer wczytujac bios odpala czarny ekran z kursorem...

Gdy go zresetuje i wcisne f12 i wybiore windows  boot manager(jakos tak ;D) to system normalnie mi sie odpala ...

w biosie jest ustawiona opcja bootowania na legacy a wciskajac f12 widze boot menager w trybie uefi czy może być to przyczyną i musze tylko przstawic w biosie na tryb Uefi??

Jeżeli tak to mam problem w problemie ponieważ kiedys założylem haslo na bios lecz go nie apamietam i nie wiem co dalej; (

Pozdrawiam

1377531174-U173186.png

Opublikowano

To już twój problem dociec co jest w instalce, może masz za starą wersję. Systemem się nie pochwaliłeś jaki masz. :/ 

Jak chcesz mieć ufefi to i system musi być nagrany do obsługi UEFI i partycje na dysku  GPT i załączone UEFI w biosie, w przypadku legacy wystarczą stare partycje MBR i jakakolwiek instalka. 

Czasem wystarczy przełączyć kontroler dysków na IDE albo kompatybilny, zmieniając z opcji AHCI.  Wystarczy wejść do biosu i poszukać ustawień. 

Po instalacji sterowników do płyty można przełączyć na AHCI  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...