Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Smite] Amaterasu - poradnik oraz triki

Lukora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

​Witajcie użytkownicy forum dzisiaj jak to pisze mija 6 dni od wyjścia do gry Amaterasu pierwszego japońskiego boga. Z tej okazji przedstawiam wam poradnik od gracza, który grał nią tak naprawdę od kiedy staniała do 5500 favoru. Amaterasu była najbardziej pikowaną postacią na tegorocznych SWC więc nawet najlepsi gracze widzą w niej potencjał na królową solo i według mnie na to miejsce właśnie zasługuję. Skupie się na opisie skili gdzie i jak je dobrze wykorzystać napiszę o rzeczach, o których często się zapomina(zapraszam opis  drugiej umiejętności) napisze o jej historii oraz ciekawostki wygrzebane z czeluści internetu. Jeśli doczytałeś do tego momentu życzę miłego czytania.

​                     

3593314847395191356140.jpeg

Amaterasu jest japońską boginią słońca zrodzona została z lewego oka boga Izanagiego. Jego bratem jest obecny w grze bóg Susanoo, który włada oceanami oraz Tsukuyomi władający księżycem. Jej syn według mitologii japońskiej zapoczątkował dynastię cesarzy w kraju kwitnącej wiśni. 

W grze jest ona wojownikiem walczącym na linii solo ale śmiało nadaje się na jungle jak i support.

Teraz przyjrzyjmy się jej bazowym statą.

7611414847395191356140.png

Warte zauważenia jest fakt, że Amaterasu ma najmniej życia na start z wszystkich aktualnych wojowników może nie jest to jakaś kolosalna różnica bo w najgorszym przypadku jest to tylko 5 pkt hp.  

Teraz sprawa najważniejsza umiejętności.

7515614847409371356140.png​ 

Sprawą podstawową jest pasywka, którą gracze bardzo źle wykorzystują na linii. Większość ludzi uderza miniony aż do śmierci, a nie lepiej zostawić jednego miniona z małą ilością życia dla włączonej pasywki? Szczególnie mam tu na myśli pierwsze kilka poziomów bo lustro na początku nie wali za mocno, a jest to małą pomocą. Ogólnie pasyw pozwala uderzać o około 10 pkt obrażeń więcej niż normalnie  i można to skumulować do 3 razy czyli premia wynosi 30 pkt ale na linii jest to nieopłacalne z powodu że muszą pozostać dwa miniony przy życiu, które w tym czasie będą zadawać obrażenia+ jeszcze sam przeciwnik, a podczas teamfightu ciężko jest skumulować taki efekt. Po za tym warto powiedzieć że pasywka zwiększa obrażenia ze wszystkich źródeł czyli wliczając w to umiejętności swoje jak i współgraczy(patrz ops drugiej umiejętności).

​Pierwszą  umiejętność sprawia, że Amaterasu nadaje się na pozycje support ale nie tylko(patrz drugi i czwarty skill). Jest to jej zarówno skill leczący jak  pomagający w walce. Z itemami jakie buduje leczę się o 254 HP czyli dosyć sporo dodać do tego bonusy jakie z tego wychodzą wychodzi dość ciekawa umiejętność, którą warto opisać osobno.

​Zacznę od tej strony dla wszystkich bardziej lubiana czyli czerwona dodająca nam dodatkowej siły czyli pisząc krótko więcej bijemy ze skili jak i podstawowych ataków. Różnice w obrażeniach przedstawia poniższe screeny:

​                        3813314847420141356140.png

​                       6935514847420141356140.png

​Jak opisałem na zdjęciach nie jest to wielka różnica co innego jak do czerwonego stansa dołożymy pasyw:

​          3485114847421671356140.png

​Tu różnica odrobine bardziej widoczna lepiej 44 do przodu niż do tyłu. Jest to dość ogromne wsparcie gdyż sama Amaterasu ma dość słabe early każdy dodatkowe obrażenia są na wagę złota. W teamfight polecam zawsze mieć odpalony czerwony stans zawsze to jest pomoc nie tylko tobie ale innym członką drużyny. 

​Teraz przyjrzyjmy się żółtej stronie, której by pozazdrościłby sam Merkury dlaczego? Dodaje nam szybkości poruszania się dla nas jak  wszystkich sojuszników znajdujących się w pobliżu:

​               4636814847428671356140.png

​Ten stans daje nam dodatkowe 77 prędkości ruchu co sprawia, że jest jednym z najszybszych bogów w grze dobre przy ucieczkach jak i doganiania ledwo żyjących przeciwników( buduje Frosthammer i tak nam nie uciekną). Można również pomóc koledze z drużyny uciec przed wrogiem gdyż on dostanie również podobnego buffa.

​Teraz trochę o jej głównej sile bojowej czyli o lustrze drugiej umiejętności. W early pozwala na szybkie zabijanie minionów na linii w late jest dodatkową obroną i tu właśnie wspomnę o czymś o czym ludzie często zapominają zamiast uderzać w late za te 300 dmg lepiej poczekać do końca skilla i być trochę bardziej tanky. Ogólnie siłę tej umiejętności pokarzę poniższy screen:

​         5597414847435351356140.png

​No tak można powiedzieć ze lustro może osiągnąć obrażenia podobne do ultimate na pierwszym poziomie rozwinięcia. Umiejętność idealnie combi się z ultem( patrz czwarty skill).

​Rozpowiem się teraz o szarży:

​     5826714847437261356140.png​Większość napisałem na żółto na screnie jest to ucieczka jednej szansy gdyż przecinasz tylko miniony ale nie bogów więc trzeba dobrze wymierzyć aby uciec bo potem do ucieczki pozostaje tylko ult, którego szkoda stracić. Postace, które warto uderzać tą umiejętnością oprócz Guan Yu są Tyr, Bellona.

​Teraz o zabójcy magów pogromcy adc, którego pokona tylko dobrze użyty Aegis, skok mianowicie ult:

​        1184714847441551356140.png

​Ult nadaje się do ucieczki jak do robienia obrażeń przeciwnikowi. Idealnie combi się z drugą umiejętnością gdyż podczas gdy używasz ulta lustro ładuję się, a w late potrzebna jest zaledwie sekunda do naładowania go, a jeszcze po trafieniu przynajmniej dwoma uderzeniami z ulta mamy ładny stun to jest tylko formalność dobicia przeciwnika lustrem.

​Skupie się teraz nad buildem jaki ja stosuje może nie jest to typical warior jaki stosuje się obecnie ale ja jestem zadowolony z tego buildu nie zawiódł mnie ani razu.

​       Start:

​                     2646114847444681356140.png

​Start am tylko typowy dla wariora  startowy item dla lepszego pushu i dmg ze skili. Buty i potki, które zwiększają leczenie się bo na początku jedynka nie uzdrawia bardzo dużo HP.

​    Całość:

​     4486814847444681356140.png

​Tutaj opisze to trochę szerzej:

​Tabi wojownika- obowiązek na każdą postać

​Mroźny młot- bez tego itemu nie mogę nią grać doganiamy żółtym stansem uderzamy potem na czerwony i przeciwnik nam nie ucieknie 

​Szata ducha- daje nam większy CD na skilach i dużo obrony bore to głównie na ze względu na to  właśnie CD aby nasz jedynka szybciej się odradzała.

​Egzekutor- jest to tak naprawdę dodatkowe wzmocnienie pasywki, które działa tylko na jednego boga ale i tak według mnie opłacalny wybór

​Skóra Urchina- znowu dodatkowa obrana życia oraz many

​Tarcza zmiennokształtnych- łączy wszystko co lubię obrażenia z obroną

​Relikty: Teleporter w early przydaję się bardzo ale w late te 520 szybkości poruszania wystarczy tak naprawdę.

​Curse: Aby dogonić przeciwnika, który zużył swój skok ale nasz dash jest na CC+ healing reduction. 

​Na końcu obiecane ciekawostki:

​Amaterasu w skinie Foxy wypowiada kwestie "Why does everyone keep asking me what I say?''  jest to nawiązanie do piosenki The Fox śpiewaną przez Ylvisa.

​Ametarasu ma specjalne kwestie do bogów również związanych ze słońcem między innymi do Ra jak i Sol.

​Również ma kwestie, którą wypowiada do swojego brata Susanoo z , którym nie miała dobrych stosunków mówi dokładnie: "This time, I have truly bested you, brother." Amaterasu mówi, że w końcu pokona swojego brata. 

​Wypowiada również ciekawy żart, który ja nie rozumiem: "How many sun deities does it take to change a lightbulb? Apparently at least five."  . Czyli jak dużo słońc potrzeba do wymiany żarówki? Najwidoczniej pięć ( ma to prawdopodobnie jakiś sens w mitolog japońskiej).

​Dziękuję  za lekturę wiem, że wygląda to trochę chaotycznie ale postaram się to poprawić w przyszłych poradnikach powodzenia i życzę miłej gry.

​Niech światło was oświetli.

​                                              

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Amaterasu to bardzo mocny pick, jeden z lepszych, aż się dziwię, dlaczego nie dostała nerfa na patchu sezonowym. Czekam jeszcze na stabilizację niektórych itemów, ale wszystko wskazuje na to, że i tak dostaje buffa od wzmocnionych przedmiotów. I również zastanawia mnie fakt, dlaczego znajduje się gdzieś w połowie tierlisty, jak nie na końcu. Naprawdę mega dobra postać. 

Dobrze, że można się z tego poradnika dowiedzieć praktycznych rzeczy, o których wcześniej nawet nie wiedziałem. Doceniam Twoje doświadczenie i styl tworzenia tych tutoriali. Dobra robota. :) 

• Aive zmienił(a) tytuł na [Smite] Amaterasu - poradnik oraz triki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...