Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak trenować by stać się lepszym?

Luisito

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Jakie macie sposoby na trening w CS GO. Ja przed każdą grą staram się ćwiczyć 10 minut pamięć mięśniową, później 20 minut strzały na boty stojące i ruszające się oraz na koniec 2 DM. To wszystko jest w przybliżeniu, czasami trenuje 10 minut dłużej czasami krócej. Później już tylko MMy, osobnego treningu raczej nie robię wszystko to forma rozgrzewki. Czy jest to wystarczający czas aby stać się lepszym graczem?
Moja ranga to mg2, a czas w CS GO to 650 godzin. Mapki jakie gram: 
Fast Aim/reflex training, Trening - Bot aim, Aim Botz - Training.
Jakie wy macie formy treningu? może macie jakieś ciekawe serwery społeczności np DM w których nie ma podziału na drużyny albo jakieś areny tylko nie 1 vs 1 bo w nich dużo się czeka chociaż też je czasami gram. Pozdrawiam graczy!

Opublikowano

Graj zwyczajnie dużo DM na różnych mapach, a szczególnie staraj się myśleć, a żeby tego sie nauczyć pooglądaj mecze prosów, np. zbliża się major świetna okazja abyś oglądał na GOTV. "Wojna wymaga mózgu". btw. skill przyjdzie z czasem, musisz grać.

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Im dłużej grasz tym lepiej wiesz co w tej grze robić. W csie 100% sukcesu nie składa się z dobrego strzelania headów, lecz także z jak to napisał kolega powyżej "mózgu". Trzeba wiedzieć gdzie pójść, co zrobić, gdzie rzucić smoka czy flasha. Oglądaj dużo profesjonalnych rozgrywek z e-sportu czy nawet zwykłych meczy globali. Przecież nie dostali się tam przez przypadek ? ;)

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź. A znacie jakieś fajne serwery społecznościowe DM, bo już mam dosyć grania  Dusta i Mirage ;p 

co do oglądania prosów staram się oglądać ale często na twitchu, a tam wszystkiego nie widać może lepiej gotv czasami analizować i poruszanie się poszczególnych graczy?

Opublikowano

Masz kalaszka, to pewnie nie strzelasz jeszcze super, pograj DMy (10 min awp, 10 ak, 10 m4), potem to juz sensa nie masz, aim mapy itp nie ma raczej przesadnie co grac (oprocz rozgrzewki jak potrzebujesz), MADRE (analiza) ogladanie FPLa, profesjonalnych meczy. 

Ogolnie nie znajdz jakis ludzi do teamowej gry, graj faceity, nie koniecznie mmy, walic te rangi, no i wszystko przyjdzie z czasem.

tldr: wystarczy grac i grac, robic to madrze, bo nie dla kazdego jest ta gra, czerpac z tego przyjemnosc i tyle. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

jakbyś nie trenował i nie grał to i tak cię haxy wyruchają szkoda nawet ćwiczyć i się starać ;p

To, że ty od kilku miesięcy w tym dziale płaczesz, że jesteś c*****y to tylko twój problem.

Co do kolegi- jedyną formą nauki tej gry jest granie w nią. Osobiście jedyne co zrobiłem przed cały swój czas w CS:GO:

- grałem najzwyczajniej mecze, arenki, DMy by osiągnąć jakiegoś tam aima (ale akurat jestem jedną z tych osób, co naturalnie grają lepiej od innych)

- oglądałem filmiki na YT o granatach, spędziłem masę godzin na mapach wymyślając własne one-way'e itd.

- godziny spędziłem na mapach do ćwiczenia movementu

- oglądam prawie wszystkie turnieje, akurat nie skupiam się tak mocno na taktykach, bo gamesens mam naturalnie świetny, ale czasami można jakieś fajne tricki podejrzeć i jak się prosi poruszają po mapie

Opublikowano

Zależy od człowieka. Ja np. gram bez rozgrzewki. Cały czas MM lub faceit. Po rozgrzewce jestem tak zmęczony i rozkojarzony, że zdobycie 15 fragow graniczy z cudem. Ranga MG2/MGE. To samo się dzieje gdy zagram 3 MM'y pod rząd. Jestem zamyślony, znudzony, niby chce się grać, ale nie wychodzi.

Opublikowano

Faktycznie ja za dużo też nie mogę grać zwłaszcza mapek w warsztacie dlatego zmniejszyłem ich ilość i będę grał tylko od czasu do czasu chwile albo w formie rozgrzewki na samym początku, czas zaoszczędzony przeznaczę na DM i areny ( dzisiaj grało sie od razu lepiej). Na pewno też chcę się przerzucić na Faceity bo MMów mam dosyć. Jak gram z ekipą to jest ok, ale solo to mam za dużego pecha. Na faceicie czasami odstaje, a czasami daje radę (staty mam nie najgorsze a 65% wygranych spotkań wygląda spoko), ale na MMach losuje mi ludzi z którymi nie da się grać, albo maja 3 fragi na cały mecz albo tak jak dzisiaj trzy osoby z mojego teamu nie kupiły nic przez dwie pistoletówki i zostawiały sobie 800$, jeden z nich od drugiej rundy grał forcebuya do końca meczu, Rosjanie z którymi czasami nie da się wytrzymać, a u przeciwników smurfy, cheaterzy (wczoraj jeden z nich przez cały mecz zrobił 10 skanów przez ściany;) ), albo ludzie którzy skillem odstają znacznie. Co do oglądania prosów to robię to dosyć często, muszę jeszcze zacząć analizować swoja grę i może powiększyć bazę znanych granatów ;)

Ponawiam pytanie znacie jakieś areny w których może grac na raz więcej osób niż 1 vs 1? Czy może t właśnie areny 1 vs 1 są najlepsze do trenowania? (akurat je gram od jakiegoś czasu i widzę różnice w pestkowaniu, na plus)

Opublikowano

Mi dużo pomaga oglądanie meczy PRO graczy. Wiesz jak sie ustawić zachować w danej sytuacji.

Możesz też oglądać swoje demka i analizować to co zrobiłeś żle.

Budowniczy
Opublikowano

Nie zapominaj o regularnym graniu :D 

Bo przecież samo oglądanie sprawy nie załatwi ;) 

34239885046803378909.png

"Mówią, że tutaj miłość to paliwo

A ja mam w chuju czy mnie kochają czy nienawidzą."

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Spróboj kupic sobie myszke sluchawki i komputer jak pro gamerzy i jeszcze dokup do tego skiny +20 do skilla

i +40 do kolegów...

@topic Graj, ćwicz i oglądaj :)

Graj mm'y/faceit'y (tylko nie solo, bo jeśli zależy ci na randze wbijanie wyższych graniczy z cudem, chyba że trafisz na #DobryTeamKurde, co też bardzo rzadko się zdarza).

Ćwicz na mapach, w których można ćwiczyć refleks i recoil (tylko właśnie tego ćwicz najmniej, bo gra ci się przeżre), graj przede wszystkim areny/DM (community servers). Refleks faktycznie bardzo ważny, więc tego zalecam ćwiczyć bardziej intensywnie niż recoil (szczególnie jeśli lubisz grać z AWP), bo tego drugiego nigdy nie nauczysz się do perfekcji :) Areny/DM ćwiczą nam AIM, refleks, movement i wiele innych rzeczy, więc są bardzo pomocne. Prawie zapomniałem o tym, abyś pobrał jakieś mapy, do nauki flashów, molo, smoke'ów, bo one także dają nam naprawdę dużą przewagę w meczu nad przeciwnikami, jeśli umiemy się nimi posługiwać.

Oglądaj mecze pro playerów, ja najwięcej patrzę w ich grze na sposób poruszania się różne autorskie granaty, niektóre z nich okazały się tak dobre, że nie wyobrażam sobie wjeżdżać na BS bez nich :)

Ostatnią bardzo ważną uwagą z mojej strony jest to, abyś nie grał mm'ów/faceit'ów w ten sam dzień, w którym odbyłeś "trening", bo wtedy faktycznie tak jak pisałeś często jest się zmęczonym i rzadko się dobrze gra :)

Każdy napisze ci to samo, bo tak naprawdę w master'owaniu gry nie ma dużej filozofii tylko trzeba na to poświęcić wiele, wiele godzin.

Pozdrawiam i życzę sukcesów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...