Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najefektywniejsze rozdanie talentów w Wiedźminie 1

Big Fat Love

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w tytule. W co iść? Czytałem też, że najlepiej jest używać tylko stalowego miecza, ale nie wiem ile w tym jest prawdy. Wiem, że dzięki Aard jest bardzo łatwo przejść bossy (przynajmniej np. psa z początku), ale co dalej? W co się najbardziej opłaca rozdawać talenty, a w co najmniej?

"Forget the 72 virgins. If I blow myself up in a crowded restaurant, I think I’m asking for a plate of these babies."

Opublikowano

Z tym stalowym to mit. On jest dobry tylko w 1 rozdziale, ponieważ nie masz srebrnego miecza. Tak to gówno prawda. W 4/5 rozdziale tak i tak nie będziesz miał na co wydawać brązowe i srebrne talenty.

Ja sam ukończyłem Wiedźmina 1 z ~10 razy (nie było w co grać na starym PC). Zawsze robiłem tak, że w pierwszym akcie brałem dla Aard`a możliwość ogłuszenia, dla tego co napisałeś. Po prostu czasami wpadnie ogłuszenie i możesz zabić za jednym uderzeniem, ale to zależy od szczęścia na pierwszych levelach. Potem po prostu ulepszałem silny/szybki/grupowy styl walki dla stalowego miecza na ten drugi level. Po drodze również brałem kilka pierwszych talentów dla siły, te podstawowe, typu więcej obrażeń itp. Dla zręczności i wytrzymałości także, tylko te podstawowe. Z czasem powinieneś je ulepszać.

Wraz z zdobyciem Srebrnego miecza (początek drugiego aktu) również ulepszasz 2 podstawowe poziomy dla silnych/szybkich/grupowych stylów walki. Gdy zaciesz zdobywać srebrne talenty ulepszasz walkę, no chyba, że będziesz bardziej polegał znakach, wtedy dajesz w twój preferowany znak. Jeszcze wrócę do pierwszego aktu, wraz z fabułą będziesz musiał wejść do jeden krypty, tam znajdziesz znak Igni. Ja sam go zawsze preferowałem, pod koniec gry jest OP. Znak Aard jest dobry do tego co napisałeś. Dużo osób używa tego sposobu, że ulepszają go dla ogłuszeń, bo wtedy zabijasz na jedno uderzenie. Bardzo pomocne przy trudniejszych przeciwnikach. Względem tego co wolisz ulepszasz po drodze. Inne znaki polecam ignorować, w ich ulepszaniu. One są zbędne, nie są tak potrzebne jak w 2 i 3 Wiedźminie. Wybierz sobie Aard albo Igni. Pod koniec gry tak wszystkie znaki będziesz miał prawie na maxa ulepszone. W sumie to tyle. Gdy będziesz zdobywał srebrne talenty oraz złote dawaj najpierw w siłę, w style walki, których najbardziej używasz. Potem (i po drodze ulepszania stylów walki) twój preferowany znak. Nie zapomnij również o ulepszaniu Siły/Zręczności oraz Wytrzymałości, w inteligencji warto ulepszać tylko te talenty, które dają więcej staminy do znaków.

Ach, jeszcze taka jedna sprawa. Na początku gry, jeżeli tam jesteś to polecam ci wziąć podstawową wiedzę o potworach oraz ziołach (chyba są w inteligencji). Bardzo pomagają w zadaniach pobocznych, w 1 akcie.

I dzięki temu można zaoszczędzić trochę pieniędzy, a na początku są dość ważne. Pewnie sobie zadajesz pytanie skąd masz wziąć tyle talentów na początku xD Ja zawsze miałem ich dość dużo, bo robiłem grę na 100%. Udawało się.

I jeszcze takie podpowiedzi, polecam ci zbierać wszystkie zioła jakie napotkasz oraz szczątki z potworów i sprzedawaj je tylko, kiedy będziesz miał ich pełen i np zrobi się z nich drugi stack (czyli zabierze ci ten sam przedmiot, powiedzmy- biały mirt dwa okienka na raz, wtedy sobie sprzedaj jeden stack). Zbieranie jest bardzo potrzebne w tej grze. Kupuj również książki od kupców, jeżeli tylko możesz, dają wiedzę o nowych ziołach i potworach.

A co do mieczy do zajrzyj do mojego poradnika na Steam, opisałem tam jak mieć najlepsze miecz w danych aktach.

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=547949488

Jakbyś miał jakieś pytania to pisz.

Opublikowano

Na początku gry, jeżeli tam jesteś to polecam ci wziąć podstawową wiedzę o potworach oraz ziołach (chyba są w inteligencji). Bardzo pomagają w zadaniach pobocznych, w 1 akcie.

I dzięki temu można zaoszczędzić trochę pieniędzy, a na początku są dość ważne.

Pamiętam, że kiedyś jak grałem i wziąłem tę podstawową wiedzę, to nie mogłem zrobić jakichś misji ze zbieraniem itemów z jakichś bagiennych potworów, ponieważ wiedzy o nich nie było w tym talencie, a po przeczytaniu odpowiedniej książki nie dodawała się ta odpowiednia "umiejętność" (zbierania składników z danego potwora)

"Forget the 72 virgins. If I blow myself up in a crowded restaurant, I think I’m asking for a plate of these babies."

Opublikowano

Na początku gry, jeżeli tam jesteś to polecam ci wziąć podstawową wiedzę o potworach oraz ziołach (chyba są w inteligencji). Bardzo pomagają w zadaniach pobocznych, w 1 akcie.

I dzięki temu można zaoszczędzić trochę pieniędzy, a na początku są dość ważne.

Pamiętam, że kiedyś jak grałem i wziąłem tę podstawową wiedzę, to nie mogłem zrobić jakichś misji ze zbieraniem itemów z jakichś bagiennych potworów, ponieważ wiedzy o nich nie było w tym talencie, a po przeczytaniu odpowiedniej książki nie dodawała się ta odpowiednia "umiejętność" (zbierania składników z danego potwora)

Właśnie dlatego polecam wziąć podstawową wiedzę o potworach i ziołach nawet na pierwszym miejscu. Bez tego możesz nie zrobić 1 lub 2 zadań w pierwszym rozdziale. Kiedyś też właśnie tak zrąbałem sobie 100% :D

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie:

Opłaca się kupować ekwipunek? Najbardziej chodzi mi o tę zbroję za 5000 orenów w 2 akcie (po tym jak się już dostanie srebrny miecz, itd.)

Opublikowano

Ta, warto.

Znaczy, taką samą zbroję co 2 akcie możesz kupić też w 3, czyli to po prostu kiedy będziesz miał kasę, ale tak. Warto. Ogólnie zawsze kiedy możesz kupić zbroje i jest ona lepsza to przeważnie kupuj.

Ja tą zbroję prawię zawsze miałem w 3 akcie, bo lubię sobie wcześnie pokupować książki. Wolę mieć dość szybko wyuczone o różnych potworach, żeby zdobywać od nich szczątki, albo nowe zioła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...