Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA IV Włącza się na karcie zintegrowanej zamiast na AMD

Fewan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zainstalowałem sobie GTA IV, na laptopie na którym już kiedyś był instalowany z tym że na systemie Windows 10.

A model laptopa to: NP350V5C-S09PL - Samsung

Problem polega na tym, że gra uruchamia się cały czas na zintegrowanej karcie Intel® HD Graphics 4000

zamiast na AMD Radeon HD 7600M Series. A gdy się uruchamia mam pamię karty graficznej tylko 50mb (coś koło tego), więc kiedy chcę zwiększyć ustawienia po prostu gra nie wyrabia na tej karcie graficznej, dlatego chcę zmienić, aby gra chodziła na dedykowanej karcie graficznej.

A więc co robiłem? 

- ustawiałem w sterownikach aby działa tylko karta amd

- ustawiałem aby ta konkretna gra uruchamiała się z procesorem graficznym amd

- stworzyłem plik commandline.txt w folderze z grą faktycznie ustawienia się zmieniły ale karta graficzna dalej była nie ta co trzeba

- zaktualizowałem wszystkie sterowniki do karty graficznej i nie tylko

- robiłem wszystko co pokazywali w internecie

- a także wchodziłem do biosu żeby ustawić kartę graficzną, ale tutaj był problem bo nie miałem takiej zakładki.

Macie jakiś pomysł? Co można z tym zrobić?

Opublikowano

Witam

Zainstalowałem sobie GTA IV, na laptopie na którym już kiedyś był instalowany z tym że na systemie Windows 10.

A model laptopa to: NP350V5C-S09PL - Samsung

Problem polega na tym, że gra uruchamia się cały czas na zintegrowanej karcie Intel® HD Graphics 4000

zamiast na AMD Radeon HD 7600M Series. A gdy się uruchamia mam pamię karty graficznej tylko 50mb (coś koło tego), więc kiedy chcę zwiększyć ustawienia po prostu gra nie wyrabia na tej karcie graficznej, dlatego chcę zmienić, aby gra chodziła na dedykowanej karcie graficznej.

A więc co robiłem? 

- ustawiałem w sterownikach aby działa tylko karta amd

- ustawiałem aby ta konkretna gra uruchamiała się z procesorem graficznym amd

- stworzyłem plik commandline.txt w folderze z grą faktycznie ustawienia się zmieniły ale karta graficzna dalej była nie ta co trzeba

- zaktualizowałem wszystkie sterowniki do karty graficznej i nie tylko

- robiłem wszystko co pokazywali w internecie

- a także wchodziłem do biosu żeby ustawić kartę graficzną, ale tutaj był problem bo nie miałem takiej zakładki.

Macie jakiś pomysł? Co można z tym zrobić?

Dzieje się tak tylko z GTA IV czy także z innymi grami?

Gra oryginalna?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

No przyznam że GTA nie oryginalne, własnie w innych grach także pobrałem System Monitor i sprawdzałem w innych grach i także użycie karty graficznej było 0% :/

Opublikowano

No przyznam że GTA nie oryginalne, własnie w innych grach także pobrałem System Monitor i sprawdzałem w innych grach i także użycie karty graficznej było 0% :/

To w takim razie przeniosę ten temat do elektroniki, bo widać, że jest to problem ogólnie z komputerem, a nie jedną grą.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Tutaj masz poradnik, jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=4oB2oDO-IFk

Znalazłem ten filmik po przed stronę zagraniczną stronę, gdzie koleś miał ten sam problem z takim samym laptopem, dla pewności ;)

Ja na moim starym G500 miałem taki problem, że musiałem zainstalować sterowniki w wersji Crimson (tak zalecali ludzie) i działało ;) 

Jeżeli samo zmienienie ustawień nie pomoże, to w ustawieniach zasilania wyłącz oszczędzanie energii.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Tutaj masz poradnik, jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=4oB2oDO-IFk

Znalazłem ten filmik po przed stronę zagraniczną stronę, gdzie koleś miał ten sam problem z takim samym laptopem, dla pewności ;)

Ja na moim starym G500 miałem taki problem, że musiałem zainstalować sterowniki w wersji Crimson (tak zalecali ludzie) i działało ;)

Jeżeli samo zmienienie ustawień nie pomoże, to w ustawieniach zasilania wyłącz oszczędzanie energii.

@JacoH No niestety to nic nie dało, mam tylko max. 30fps. a w ustawieniach dalej to samo: http://imgur.com/a/QVXki. I nie wiem co już mam robić.

//JacoH

Kolor pomarańczowy należy do moderatora i nie piszemy tym kolorem postów ;)

Opublikowano

@JacoH

Tego tylko nie zrobiłem. Ale czy ja wiem czy to coś da. Jak można link do tych sterowników.

Tutaj masz jeszcze ss: http://imgur.com/a/wZICc

Opublikowano

Jaki masz system? 32/64BIT?

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

• 4 lata później...
Opublikowano

Ja mam pomysł.

W Menu start wyszukaj "Menedżer urządzeń".

Rozwiń sekcję "karty graficzne".

Kliknij PPM na kartę Intel i wybierz "Wyłącz urządzenie".

Zobaczysz okienko takie, jak poniżej:

image.png

Zaznacz "Tak" i będzie działać tylko twoja karta.

Jeśli chcesz, zawsze możesz ją z powrotem włączyć w ten sam sposób.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...