Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ i dalsza nauka <3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was programiści.

Uczę się pisania w C++ hobbistycznie, przerabiam sobie powoli Symfonię C++, po tej książcę pragnę zagłębić się w WinApi.

Tutaj się rodzi pytanie do Was forumowicze co dalej:

- moją pasją jest pisanie jakichś prostych haków do gier wyłącznie na własny użytek, i w tym kierunku chciałbym porozmawiać z jakąś osobą, która mogłaby powiedzieć mi więcej na ten temat w jakim iść kierunku,

- kolejną rzeczą jest to, że nie chcę pod tym postem nabijania spamu typu odpuść sobie programowanie to nie dla Cb, skoro wiesz czego chcesz to szukaj na forach itp. nie chcę nabijać postów, więc proszę o umożliwienie mi rozmowy z kimś doświadczonym w programowaniu C++.

- sukcesywnie uczę się angielskiego, bo moim drugim językiem jest niemiecki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zanim zaczniesz pisać haki polecam zrobić min 100 zadań ze pl.spoj.pl. 
Nauczysz się podstaw języka wraz z myśleniem jak rozwiązać dany problem.

Niby tematyka tej strony jest inna od Twoich preferencji jednak to pozwoli Ci na opanowanie samego myślenia (co wbrew pozorom jest najważniejsze).

Opublikowano

Właśnie słuchałem trochę wypowiedzi programistów, żeby szukać błędów w programach również początkujących na forach i rozwiazywać to, dziękuję za podesłanie strony.

Proszę, o więcej wypowiedzi forumowiczów.

Opublikowano

Opowiem ci mój przykład:

Jakies 3-4 lata temu zacząłem się uczyć programowania, po szybkim przeszukaniu internetu każdy mi polecił c++. Pomyślałem sobie no dobra jak mus to mus i tak z miesiąc uczyłem się c++. Po tym miesiącu stwierdziłem ze c++ nie jest dla mnie i przeszukałem internet jakie są języki. Natrafiłem na c# i platformę net od Microsoftu, spodobała mi sie na tyle ze od tamtego czasu, aż do teraz własnie tego się uczę. i teraz podsumowanie:

Jeżeli chcesz bawić się w edycje ramu i odczyt np WH+AIM do cs:go to c++ jest zdecydowanie lepszym wyborem. Jeżeli chcesz tworzyć aplikacje typu: SentryMba, L# to polecam C#

Dodam ze to tylko moja opinia

Opublikowano

Witam Was programiści.

Uczę się pisania w C++ hobbistycznie, przerabiam sobie powoli Symfonię C++, po tej książcę pragnę zagłębić się w WinApi.

Tutaj się rodzi pytanie do Was forumowicze co dalej:

- moją pasją jest pisanie jakichś prostych haków do gier wyłącznie na własny użytek, i w tym kierunku chciałbym porozmawiać z jakąś osobą, która mogłaby powiedzieć mi więcej na ten temat w jakim iść kierunku,

- kolejną rzeczą jest to, że nie chcę pod tym postem nabijania spamu typu odpuść sobie programowanie to nie dla Cb, skoro wiesz czego chcesz to szukaj na forach itp. nie chcę nabijać postów, więc proszę o umożliwienie mi rozmowy z kimś doświadczonym w programowaniu C++.

- sukcesywnie uczę się angielskiego, bo moim drugim językiem jest niemiecki.

Pozdrawiam.

Język programowania to jedynie narzędzie umiejąc c++ w pełni dalej nie będziesz potrafił pisać hacków jeśli nie zrozumiesz w jaki sposób działają programy nisko poziomowo w zasadzie to tutaj może się nadać każdy język natywny (mam tu na myśli bez żadnych maszyn wirtualnych jak c#). 

Game hacking to połączenie umiejętności reverse engineeringu, programowania, także jeszcze musisz znać przynajmniej podstawy assemblera (tak wiem, że prawidłowo to język assembly :P).

Rozumienie takich pojęć jak stos, heap, rva, va, offset w jaki sposób w pamięci przechowywane są struktury, zmienne globalne, funkcje, funkcje wirtualne, vtable, dobrze wiedzieć jak wygląda PE header w jaki sposób są wywoływane funkcje czyli calling convention... ogólnie asm i re. Dużo czasu będziesz się patrzył w liczby w zapisie szesnastkowym także też musisz ogarniać ocb.

IDA, ollydbg, cheatengine i jakieś inne debuggery, skanery pamięci to na pewno będziesz musiał poznać.

Ogolnie od zera to jesteś w stanie w 2-3 miesiące ogarnąc wiedze żeby napisać internal cheata do csgo który będzie bił inne nawet płatne na głowe.

Opowiem ci mój przykład:

Jakies 3-4 lata temu zacząłem się uczyć programowania, po szybkim przeszukaniu internetu każdy mi polecił c++. Pomyślałem sobie no dobra jak mus to mus i tak z miesiąc uczyłem się c++. Po tym miesiącu stwierdziłem ze c++ nie jest dla mnie i przeszukałem internet jakie są języki. Natrafiłem na c# i platformę net od Microsoftu, spodobała mi sie na tyle ze od tamtego czasu, aż do teraz własnie tego się uczę. i teraz podsumowanie:

Jeżeli chcesz bawić się w edycje ramu i odczyt np WH+AIM do cs:go to c++ jest zdecydowanie lepszym wyborem. Jeżeli chcesz tworzyć aplikacje typu: SentryMba, L# to polecam C#

Dodam ze to tylko moja opinia

Nie ma czegoś takiego jak edycja ramu jest coś takiego jak Hardware Abstraction Layer itd. .Z poziomu user mode programista ma dostęp tylko do pamięci logicznej procesu ale i tak tylko do 7FFFFFFF potem się zaczyna kernel itd. :)

L# też ma core napisane w c++, jedynie interfejs i sdk napisane w c#.

W c# jedyne w jaki sposób można edytować pamięc innych procesów jest poprzez api ReadProcessMemory i WriteProcessMemory a boty cheaty to nie tylko edycja pojedyńczych wartości w pamięci :) to wywoływanie funkcji w grze, function hooking itd.

EDIT: Ja ogólnie ucząc się pisałem sobie proste programy potem je reversowałem patrzyłem co jak wygląda w asm i jak działa. Napisałem sobie potem prostą grę na której eksperymentowałem, to jest najlepsza metoda nauki. https://www.youtube.com/watch?v=E255twPGr-w

Opublikowano

Zależy mi bardziej na pisaniu własnych botów, do przegląderk, gier. Skrypty w pewnym stopniu to już działających, że tak powiem wspomagaczy mam obcykane dosyć dobrze :)

To nie język wybiera programistę, tylko programista język.

Wybiera się ten język, w którym najłatwiej będzie wykonać zadanie.

Im więcej będziesz ich umiał tym większy wachlarz możliwości będziesz miał.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Łał Sparq zaimponowałeś mi tą odpowiedzią, jest to to co chciałem usłyszeć :) no spoko więc długa droga przedemną. Przynajmniej będę miał co robić wieczorami. Sparq czy istenieje możliwość, nawiązania z Tobą jakiejś relacji, w kwesti jakichś podpowiedzi lub nakierowania??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...