Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana pasty na CPU i GPU

ReFaza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używam tego samego CPU i GPU od 7 lat (Core 2 Duo i 9800GT 512Mb), pc był składany w serwisie, a ja nigdy nie zmieniałem pasty. Chcę ją teraz wymienić, ale nigdy tego nie robiłem i mam kilka pytań:

1. Poleci mi ktoś jakąś tanią, w miarę dobrą pastę której starczyłoby na CPU i GPU?

2. Do usunięcia starej pasty mogę użyć zmywacza do paznokci, czy muszę kupić jakiś specjalny preparat albo spirytus rektyfikowany?

3. Do pasty jest dołączana jakaś szpatułka do rozsmarowania?

4. Na GPU daje się tyle samo pasty co na CPU czy więcej? (Widziałem film na którym koleś daje na CPU pastę wielkości ziarenka ryżu, a na GPU z x5 więcej)

5. Trochę z innej beczki - kupiłem sprężony propan-butan w puszcze 400ml do czyszczenia elektroniki i ma on bardzo małe ciśnienie, na innym forum ktoś napisał że mogę włożyć go na chwilę do gorącej wody. To bezpieczne? Puszka nie wybuchnie?

Opublikowano

Używam tego samego CPU i GPU od 7 lat (Core 2 Duo i 9800GT 512Mb), pc był składany w serwisie, a ja nigdy nie zmieniałem pasty. Chcę ją teraz wymienić, ale nigdy tego nie robiłem i mam kilka pytań:

1. Poleci mi ktoś jakąś tanią, w miarę dobrą pastę której starczyłoby na CPU i GPU?

2. Do usunięcia starej pasty mogę użyć zmywacza do paznokci, czy muszę kupić jakiś specjalny preparat albo spirytus rektyfikowany?

3. Do pasty jest dołączana jakaś szpatułka do rozsmarowania?

4. Na GPU daje się tyle samo pasty co na CPU czy więcej? (Widziałem film na którym koleś daje na CPU pastę wielkości ziarenka ryżu, a na GPU z x5 więcej)

5. Trochę z innej beczki - kupiłem sprężony propan-butan w puszcze 400ml do czyszczenia elektroniki i ma on bardzo małe ciśnienie, na innym forum ktoś napisał że mogę włożyć go na chwilę do gorącej wody. To bezpieczne? Puszka nie wybuchnie?

1. MX-2 lub Pactum PT-1/2

2. Musisz użyć czegoś z dużym stężeniem alkoholu. Jak będziesz zamawiał pastę to możesz zakupić alkohol izopropylowy (około 99% alkoholu). Koszt - około 3-5 złotych za 50ml.

3. Nie zawsze

4. Zależy od wielkości rdzenia, ale tak - daje się mniej. Jak byś nawalił na GPU tyle co na CPU to pasta się rozleje poza rdzeń. Jeśli nie przewodzi prądu to ok, ale jest to później ciężko wymyć, jak wejdzie w ciężko dostępne miejsca. Gorzej jak pasta przewodzi prąd. Wtedy już trzeba dokładnie wytrzeć i modlić się, by nic nie walnęło.

5. Nie wiem.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Co do trzeciego punktu to możesz także używać zwykłego zmywacza do paznokci. Sam używam zmywacza z lewiatana. Jest on wystarczalny, lecz jeżeli nic ci to nie robi o możesz kupić ten alkohol izopropylowy.

Opublikowano

Zamówiłem izopropanol AAB Cooling IPA 50ml i pastę Titan Nano 1,5g w komputroniku.

Na overclock w wielkim teście past, dostała 5/5 za jakość i cenę, ponoć ma przewodność 4.5W/mK, więc nie jest źle.

Zastanawiam się czy ta pasta przewodzi prąd, szukałem i nie znalazłem o tym ani słowa.

Jest szansa że te 1,5g starczy mi na zarówno CPU jak i GPU? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Rozebrałem pc na części, porządnie wszystko wyczyściłem, wymieniłem pasty na CPU i GPU (po 7 latach pasta na CPU była zaschnięta jedynie po bokach, a na GPU twarda jak kamień), naoliwiłem wentylatory.

Wszystko działa, temperatury spadły, a wentylatory działają ciszej  :yay:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, temat rozwiązany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...