Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gwałtowny wzrost użycia procesora CPU

Husoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W menadżerze zadań zauważyłem(na wykresach) że wykres użycia procesora wygląda jak EKG człowieka z palpitacją albo migotaniem komór. Co chwile użycie procka wzrasta z 5% do 100%, kiedy mam odpaloną grę. Wszystko zaczęło się dzisiaj, jeszcze wczoraj nie było żadnego problemu.

Poniżej przedstawiam 2 screeny, jeden jest przed odpaleniem gry, drugi po.

IVEsTRV.jpg

1JpD5jz.jpg

Jakie mogą być przyczyny takich skoków? 

A tutaj mój sprzęt:

Zasilacz Smart SE Modular 630W

Płyta główna Z87 EXTREME3

Karta graficzna GeForce GTX 760 OC, 2GB DDR5

8GB ramu

maybenow.png

Opublikowano

Problemem ( ? )  jest uruchomiona  działająca gra, najlepiej ją usuń to nie będziesz miał ponownie takich problemów. Widocznie liczyłeś że działająca gra nie obciąża wcale komputera. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Problemem ( ? )  jest uruchomiona  działająca gra, najlepiej ją usuń to nie będziesz miał ponownie takich problemów. Widocznie liczyłeś że działająca gra nie obciąża wcale komputera.

Jeszcze wczoraj spokojnie grałem sobie w League of Legends, nie pisz mi proszę, że mam za słabego kompa na taką grę. xD

#Edit

Zapomniałem wspomnieć... Tu nie chodzi o sam wzrost CPU, jest jeszcze jedna rzecz. Po odpaleniu gry, tak muli mi kompa, że nic nie mogę robić. Myszka tnie się jak cholera.

maybenow.png

Opublikowano

Skoro do ciebie nie dociera że działająca gra obciąża komputer, bez względu na to  na jakimkolwiek komputerze jej nie uruchomisz to już twój problem. 

Jak według ciebie ma się zachowywać obciążenie komputera w czasie gry ? 

Opublikowano

Skoro do ciebie nie dociera że działająca gra obciąża komputer, bez względu na to  na jakimkolwiek komputerze jej nie uruchomisz to już twój problem. 

Jak według ciebie ma się zachowywać obciążenie komputera w czasie gry ? 

Chłopie, ale Ty nie rozumiesz, że zamula mi cały komputer? Właśnie przed chwilą wyskoczył mi 3 bluescreen w ciągu godziny.

maybenow.png

Opublikowano

No i gdzie problem po stronie gry ? Pewnie zainstalowałeś jakieś syfy z netu co działają w tle i upierdoliłeś sobie że to przez grę masz problemy. 

Zresztą gdzie napisałeś wcześniej o reszcie problemów, nagle się znalazły i zaczęły ? Rób skany komputera antywirusem i inne wymagane w dziale, może ktoś znajdzie czas by je przeglądnąć. 

Opublikowano

No i gdzie problem po stronie gry ? Pewnie zainstalowałeś jakieś syfy z netu co działają w tle i upierdoliłeś sobie że to przez grę masz problemy. 

Zresztą gdzie napisałeś wcześniej o reszcie problemów, nagle się znalazły i zaczęły ? Rób skany komputera antywirusem i inne wymagane w dziale, może ktoś znajdzie czas by je przeglądnąć. 

Już wszystko jest okej. Przeczyściłem komputer z kurzu i jest tak jak powinno być, dziwne, bo czyszczę go raz na miesiąc/dwa, a kurz wykluczałem jako ostatni możliwy powód. 

maybenow.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...