Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Proszę o pomoc w złożeniu komputera

sobentique

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym Was prosić o pomoc. Nie spieszy mi się z kupnem więc na spokojnie mogę sobie dobierać podzespoly. Będę wdzięczny za doradzanie czy wymieniać all i dawać np kartę graf z ddr5 ramy ddr4 itp liczę na Was poniżej szablon:

Jaki posiadasz budżet na kupno? To zależy co mi polecić ie czy sprzedaż dotychczasowych podzespołów i złożenie nowszego kompa np karta ddr5 ram ddr4 itp.

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) mogę się wstrzymać nawet 3 miesiace. Słyszałem że AMD ma wypusisc nowe prockor i karty w pierwszy kwartale 2017.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

Monitor 144 Hz rozdzialka full HD

Procek:- i3-4170, 3.7GHz, 3MB, BOX (BX80646I34170)

Karta:XFX R9 280X - 1000M DD Boost Edition - 3072 MB DDR5 R9-280X-TDFD

RAM:Pamięć Crucial Ballistix Sport DDR3 8GB/1600 CL9 (BLS8G3D1609DS1S00) X2 mam 16gb ramu

Płyta główna -ASRock B85 Anniversary, B85, DualDDR3-1600, GBLAN, D-SUB, DVI, HDMI, ATX

Do czego ma służyć komputer? Gry /stresem ale bardziej zależy mi na wydajności w grach i plyynej rozgrywce bez spadków FPS.

Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? NIE:)

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Ależ oczywiście wycisne ile się da tylko nie znam się na chlodzeniach w przypadku jakiegoś większego OC.

Z Góry dziękuję za pomoc.

PS. Jeżeli chodzi o budzet.

W przypadku sprzedaży obecnych części prócz monitora (nie wiem ile to warte z 1.5-2k? Jeżeli tak to z 2-3k mogę dorzucic.

Jeżeli modernizacja to dorzucę mniej bo pewnie i tak niedługo będzie trzeba wymieniać. Chodzi mi o grę typu h1z1 kotka na tym sprzęcie mega muli. Wiem ze słabą optymalizacja ale jednak dużo ludzi jest zadowolonych z płynności :p

Opublikowano

Do OC jest potrzebny niereferencyjny coller. Nawet przy mniejszym OC. Lepiej podaj całkowity budżet, bez dokładania z sprzedaży obecnego sprzętu. Jeżeli będzie to potrzebne i będzie to opłacalne to się napiszę.

Druga sprawa to przyjdź gdzieś tydzień przed kupnem, a nie, że możesz się wstrzymać do 3 miesięcy :) Mają wyjść nowe procesory, Intel już nawet wydał, a od AMD pewnie tak będą gorszę w porównaniu do Intelów (ale oczywiście tego nie wiadomo), plus będzie taki, że będą mogły spaść ceny dotychczasowych procesorów, ale tak naprawdę nie muszą.

Jak na razie, jak pozwoli budżet możesz zmienić procesor na I5-4590(nie do OC) i do tego znowu, jak pozwoli budżet- GTX 1050Ti albo jeszcze lepiej GTX 1060 6GB. Resztę zostawiasz swoją.

Jak na razie wszystko ci pójdzie.

Opublikowano

Generacja, którą masz jest dalej niezła i nie czekałbym na AMD, bo szkoda sprzedawać wszystko i brać nową generację, której flagowiec niszczy w jednym teście i7-6700 a w drugim przegrywa z i5-4570... Testy ustawione, albo AMD będzie na równi z 4 generacją intela(tą, którą teraz masz), a gdzie do 7-generacji...

Za aktualny procesor dostaniesz z 300-350 zł i za te 300 zł bym go sprzedał, żeby szybciej poszedł.

Następnie wziął i5/i7 (zależy ile chcesz przeznaczyć na kompa bez sprzedaży aktualnego). Ile masz kasy swojej (nie licząc kasy za sprzedaż grafiki i procesora, bo te dwie rzeczy tylko zmienimy w sumie).

Procesor: http://allegro.pl/intel-core-i5-4590-3-30ghz-3-70ghz-turbo-box-i6670221655.html - 720zł za procesor, który wyżej był za 950zł. Procesory mają długą żywotność, więc 2 letni procesor to praktycznie świeży i dobrze działający sprzęt. Ludzie na i3-2100 (4-5 letnie i3) grają w najnowsze gry w średnio-wysokich. Więc ta i5 będzie dobra.

Ewentualnie i7: http://allegro.pl/intel-core-i7-4770-250-i6669567608.html - droższy i nie wiem ile ci na grafikę zostanie, ale procesor dobry (pytanie też czy w grach go będziesz potrzebować, bo do niego to minimum GTX1060 bym brał). Szkoda, żeby i7 się marnowała ;) Chyba, że za miesiąc dołożysz, sprzedaż R9 280 i weźmiesz GTX1060.

Co do grafiki, to możesz aktualną sprzedać za mniej-więcej 600-650 zł (i tutaj też kwestia jak szybko chcesz sprzedać).

Tutaj zależy ile kasy masz, bo np.
-http://allegro.pl/palit-gtx-1060-6gb-jetstream-i6675112932.html - za 1200zł masz świetnego JetStreama w wersji 6GB

-http://allegro.pl/asus-gtx1060-6gb-100-sprawna-i6674417638.html - tutaj wersja 6GB, ale referencyjna (słabsze chłodzenie, nie podkręcisz grafiki za dużo, ale ta generacja i tak nie kręci się jakoś mocno)

-http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx-1060-windforce-oc-3gb-gddr5-i6665708163.html - 3GB, ale lepsze chłodzenie.

Musiałbym oglądnąć porównanie, ale raczej już bym brał wersję 6GB referencyjną, niż 3GB ;)

Powiedz tylko jaki masz zasilacz ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Nie warto brać GTX 1060 w wersji 3GB, jest ona mocna podcięta w porównaniu do tych co mają więcej Vram. Jeżeli brać wersje 3GB to już lepiej brać RX 480, ale dość drogo chodzi.

Mój błąd- zapomniałem zapytać o zasilacz. Jest on bardzo ważny.

Opublikowano

Załóżmy że bralbym gtx 1060 jak wielką róż ica jest pomiędzy i7 4770k a 6700k i czemu 4770k jest droższy jak niby jest słabszy?

PS. Zasilacz też będę musiał kupić.

Najlepiej jakbym wszystko miał na fakturę :)

Opublikowano

Tutaj masz dobry zasilacz.

https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l1-500w-80plus-vl1-500-622218/ 

Poradzi sobie spokojnie z PC.

Te procesory różnią się ogólnie socket`em, poborem prądu i inne. Ogólnie z tych dwóch wejdzie ci tylko ten i7 4770k, ale jeżeli masz zamiar robić OC to musiałbyś też zakupić jakiś niereferencyjne chłodzenie, chyba, że jakieś już masz. Poleciłbym Fortisa 3 HE1425 za 150zł, na morele. Jeżeli chcesz taniej to Fera 3 HE1224 za 115zł starczy. Lecz również też tak z innej beczki- OC na płycie B85 to tak nie za bardzo dobre.

Jeżeli będziesz zamawiał nowe, nieużywane części przez Morele to Fakturę będziesz miał. Fakturę elektroniczną zawsze możesz wziąć z poziomu zamówienia na ich stronie.

Opublikowano

Te procesory różnią się ogólnie socket`em, poborem prądu i inne. Ogólnie z tych dwóch wejdzie ci tylko ten i7 4770k, ale jeżeli masz zamiar robić OC to musiałbyś też zakupić jakiś niereferencyjne chłodzenie, chyba, że jakieś już masz. Poleciłbym Fortisa 3 HE1425 za 150zł, na morele. Jeżeli chcesz taniej to Fera 3 HE1224 za 115zł starczy. Lecz również też tak z innej beczki- OC na płycie B85 to tak nie za bardzo dobre.

Jeżeli będziesz zamawiał nowe, nieużywane części przez Morele to Fakturę będziesz miał. Fakturę elektroniczną zawsze możesz wziąć z poziomu zamówienia na ich stronie.

Vero L1 500W nie opłaca się brać, bo jest to całkowicie inna, a zarazem gorsza jednostka niż wersja 600W. Jak już to właśnie wersję 600W lub Antec VP500.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Vero L1 500W nie opłaca się brać, bo jest to całkowicie inna, a zarazem gorsza jednostka niż wersja 600W. Jak już to właśnie wersję 600W lub Antec VP500.

Poradzić sobie poradzi, ale, że jest to gorsza jednostka, niż wersja 600W to na pewno wiadomo, ale jest on też trochę droższy. Jak pamiętam 230zł. Lecz jest opłacalny, bo jest modularny i jest tą lepszą wersją.

W sumie mi się wydawało, że Antec VP 500W jest na równi z tym Vero L1 500W, też dlatego go podałem, bo w sumie tak tylko różnica 4zł.

Opublikowano

Rozumiem posiadam zasilacz 500w ocz ale jest stary tzn. Ma chyba ponad 5 lat xD...

Tak z ciekawości dopytuje ten 4770 jest o wiele mniej wydajny? Opłaca się kupować nowy skoro jest droższy od 6700? Czy lepiej dołożyć do płyty głównej i wziąć 6700?

Jeżeli dopłata nie jest jakaś kosmiczna to jaka płyta do OC dla 6700k?

Jeżeli chodzi o kartę to lepszy jetstream który został wymieniony powyżej czy MSI GTX 1060 gaming x?

Pozdr

Opublikowano

Rozumiem posiadam zasilacz 500w ocz ale jest stary tzn. Ma chyba ponad 5 lat xD...

Tak z ciekawości dopytuje ten 4770 jest o wiele mniej wydajny? Opłaca się kupować nowy skoro jest droższy od 6700? Czy lepiej dołożyć do płyty głównej i wziąć 6700?

Jeżeli dopłata nie jest jakaś kosmiczna to jaka płyta do OC dla 6700k?

Jeżeli chodzi o kartę to lepszy jetstream który został wymieniony powyżej czy MSI GTX 1060 gaming x?

Pozdr

Tylko, że jak bierzesz i7-6700 to musisz zmienić płytę główną i RAM, co jest nieopłacalne, jeśli możesz kupić i7-4770/90.

MSI, ale jest nieopłacalny, bo jest drogi. JetStream jest jedną z lepszy GTX 1060.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Że wstrzymanie się chodziło mi raczej o to że AMD ma wypuścić nową serię prockow i kart ale jednym zdaniem zostało to zabite przez "Asesorka" :p

Trochę poczytałem o tym MSI porozmawialem wychodzi na to że ta karta jest najbardziej awaryjna ze wszystkich 1060 ktoś mógłby się wypowiedzieć?

Byłbym skłonny kupić i7-4790k devil canton z tego co widzę 4790 jest szybszy i tańszy? może a jak będę chciał podkręcić to jeden gwizdek.

Pytanie tylko czy chcąc podkręcać nie przydałoby się wymienić płyty głównej. A skoro już by ją wymieniać to czy brać za nowsza generację? Czy zostawać przy DDR3 itd.

Pytanie mam czy w przyszłości wymieniając płytę główną na ddr4 będę mógł do niej wpiąć gtx1060 i7 4790? Czy to działa w obie strony?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...