Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewne pytanie.

Czy Jest możliwe uzyskanie 4,7 Ghz na Procesorze Intel Pentium G3258 .

Płyta Główna Msi H81M-p33.

Zamówiłem nowe chłodzenie (Aktualnie Box) , i jestem ciekaw czy na Chłodzeniu

SilentiumPC Spartan 3 LT jest możliwe uzyskanie takiego taktowania , oczywiście przy akceptowalnej temperaturze.

Aktualnie na Boxie jest 4 Ghz i temperatury nie dochodzą nawet do 70 (Napięcie aktualnie mam odrobinę zbyt duże, ale na kombinowanie odpowiednie przyjdzie czas).

Z tego co wiem Płyta główna Obsługuje maksymalnie napięcie 1,4V.

Ktoś może ma pentiuma i podkręcał go do Takiego taktowania ?

Jeżeli tak to prosiłbym o odpowiedź jak z temperaturami , i jakie ma ustawione napięcie.

Opublikowano

Wiesz, każdy procesor kręci się inaczej. Jeżeli np ja bym podkręcił do 5GHz, nie znaczy, że ty możesz tak samo, nawet jakbyś miał taki sam zestaw jak ja. Będziesz miał nowe chłodzenie to powoli mocniej zwiększaj taktowanie i aż będzie dobrze. Napięcia lepiej już nie podnosić.

Opublikowano

Ja bym się nie szykował na więcej niż te 4 GHz, bo:

1. Masz podstawową płytę z podstawową sekcją zasilania, która może nie wytrzymać takiego obciążenia (prędzej, czy później), bo nie jest do tego stworzona.

2. Haswell każdy inaczej się kręci, ale na youtube widziałem filmik, jak koleś wyciągnął z niego 3.7/3.8GHz na tej płycie.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Zacznijmy od tego że na chipsecie H81 w ogóle nie ma opcji podkręcenia procesora, jak już po wrzuceniu napięcia na 1,3 może rzucać Ci Bsodami (jeśli jest w ogóle możliwość podbicia napięcia - w końcu według intela H81 to zablokowany chipset) 

aqcu39P.png
Opublikowano

Po 1. Skąd wiesz , że katuje napięciem jak nawet go nie podałem poza tym jest ono zawyżone Ja napisałem tylko ile ta płyta obsługuje i napięcie podniosę bo z tego co pamiętam to ono wynosi w okolicach 1,2V (jutro dam dokładnie)

Po 2. To jest dwurdzeniowiec więc sekcja zasilania wytrzyma na spokojnie .

Pp 3. 3,7/3,8 ??? To ty chyba pomyliłeś procesory 80% owych pentiumów wyciąga 4 GHz na fabrycznym chłodzeniu bez 70 stopni + w tym mój

Co ciekawe ja widziałem natomiast przy tej samej płycie OC do 4,7 temp około 80 stopni a chłodzenie od lc Power za 50zł . Matisz ty to chyba jakiś niedoinformowany jesteś co do h81 skoro nie ma OC to czemu mam 4 GHz zamiast 3,2 ? Czemu obsługuje napięcie do 1,4 v o czym pisałem a ty wyskakujesz z tekstem , że nie ma możliwości podniesienia napięcia? Czemu ma coś takiego jak OC Genie 4 i czemu przy tej płycie ludzie uzyskują 4,5-4,7 GHz ??? ( Na pentiumie) Spodziewałem się większego doświadczenia , a nie przyszli a nawet nie wiedzą o co chodzi. Jedyne o co prosilem to nie o waszą ograniczona wiedzę , czy poradnik OC dla ubogich... Tylko o podzielenie się informacjami przez osoby które mają /miały ten procesor i go podkrecały o tym jakie traktowanie uzyskały przy jakim napięcie i jak z temperaturami. A wam z kolei polecam nauczyć się czytać ze zrozumieniem...

Opublikowano

Akurat faktycznie nie przeczytalem dokladnie, przyznaje sie do napiecia, myslalem ze juz masz takie ustawione, ale z tego co widze wiesz wszystko w sumie, wiec w czym rzecz? :D 

PS mam spartana (patrz sygnatura zreszta) i krecilem na nim athlona x4 635, radzil sobie swietnie

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Właśnie w tym , że chcę poznać czyjeś doświadczenia co do tego chłodzenia / procesora czy płyty a jak ktos ma i płytę i procek to wtedy najlepiej.

A co do spartana obsluguje max TDP 125 W Pentium standardowo ma chyba 54 nawet OC do 5 GHz jest na nim możliwe o ile mamy dobrą sztukę i wentylowaną obudowę. Masz LT czy Pro ?

Opublikowano

Bez PRO, w opisie mam dokladny model, zeby uzyskac na g3258 5ghz, w dodatku stabilne napiecie musialoby byc naprawde duze (im dalej tym ciezej to idzie), chlodzonko niby sobie poradzi, ale bedzie musialo odprowadzac bardzo duzo ciepla, to ze tyle napisane jest tzn 125W, to nie znaczy ze zrobi to, a procesor pod obciazeniem (@5ghz) bedzie mial 50 stopni. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

4,4 GHz ;/ przy 1.378 Vcore ( w HWMonitor) 0,03 więcej niż w biosie temperatury przy LinX max 80 stopni . Liczyłem na więcej , ale no cóż ;( słaba sztuka mi się trafiła niestety.VCCIN ustawiłem przy okazji na 1,8 V

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...