ShastaMan Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Stephen prata C++ wydanie VI z 2012 roku czy Bjorjne Stroustrup Jezyk C++ Kompendium wiedzy z 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MXVOL Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Wydaje mi się, że kompendium wiedzy byłoby lepsze. Stworzyła tą książkę osoba, która stworzyła sam język. Po za tym, więcej stron, więc prawdopodobnie albo więcej rzeczy jest tam omówione, albo są rzeczy te same, acz omówione dokładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toksaM Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Polecam serdecznie książkę Stephana Prata, sam posiadam jestem niewyobrażalnie zadowolony. Jest tam wszystko czego potrzeba, kompedium nie czytałem ale nie chcę nawet patrzeć co to jest. Książka ma pozwolić rozwinąć podstawy, dalej ty musisz już znaleźć sobie kierunek, bo w książce nie napiszą Ci jak zrobić np OS-a, bo to by już było ściąganie a nie nauka. W książce Stephana Prata, jest dużo ćwiczeń które pozwalają Ci zdobytą wiedzę przyswoić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VereX. Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Stworzyła tą książkę osoba, która stworzyła sam język. To żaden argument, nie znaczy to, że jest on genialnym dydaktykiem. Ja ze swojej strony mogę nadmienić, że najlepiej jest czytać wersję angielskie, oryginalne, książek. Masz wtedy pewność, że dostajesz to co autor chciał ci przekazać, a nie interpretacje tłumacza. (Na internecie w pdf'ie znajdziesz każdą, broń Boże nie namawiam do czytania z pirackich źródeł, tylko informuje). Jeśli twoją mocną stroną nie jest język angielski to te polskie też dadzą radę, lepiej coś robić niż nic, chociaż ja bym się zastanowił czy nie lepiej zacząć od języka angielskiego. Na koniec pewna zasada, im nowsza książka o danym języku tym lepiej. Nie zawsze jest ona prawidłowa, ale w wielu przypadkach się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MXVOL Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Stworzyła tą książkę osoba, która stworzyła sam język. To żaden argument, nie znaczy to, że jest on genialnym dydaktykiem. Acz znaczy, że zna język, gdyż jest jego twórcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BustyAsian Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Stworzyła tą książkę osoba, która stworzyła sam język. To żaden argument, nie znaczy to, że jest on genialnym dydaktykiem. Acz znaczy, że zna język, gdyż jest jego twórcą. Ale sugerowanie że Prata nie zna wystarczająco dobrze tego języka. Osobiście zacząłem od Prata w wersji angielskiej w PDF z internetu, w pewnym momencie było dla mnie zbyt dużo niejasności i zakupiłem polskie tłumaczenie które z moich obserwacji nie odbiega aż nadto od oryginału i przyjemnie się z niej korzysta (kupowałem na helionie przy promocji 2 za 1 więc jakbyś trafił na taką promocję to nawet obie możesz kupić). Co do kompendium Stroustrupa miałem je w ręku kilka razy tylko przekartkowując poszczególne rozdziały na szybko i wydaje się bardziej jakby to ująć technicznie pisana. Aczkolwiek obie książki jak najbardziej spełnią swoją rolę i nauczą C++, w moim przekonaniu Prata zrobił to lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.