Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak podkręcić Intela Core 2 Duo E4600?

PatryGG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przybywam z prośbą o pomoc jak podkręcić procesor Intel Core 2 Duo E4600. Specyfikacji komputera nie podam bo to nieistotne w tym momencie gdyż proszę tylko i wyłącznie o pomoc w podkręceniu. Dodam tylko, że mój PC spokojnie spełanie wymagania aby mógł zostać podkręcony a nawet jeśli nie to robię to na własną odpowiedzialność. Jedyne o co proszę to o pomoc jak podkręcić procka. Jest on dwu rdzeniowy 2x2.40Ghz i chciałbym osiągnąć minimum 3Ghz. Mam pobrany program dzięki którem kontroluję temperaturę procesora i nie przekracza ona jak narazie 30 stopni. Proszę tylko i wyłącznie o pomoc w biosie. Czyli co tam trzeba zrobić itp znalazłem już odpowiednią zakładkęw biosie której screeny dołączam również w poście. Z góry dzięki wielkie za pomoc :) post-1519341-0-20763500-1483445891_thumb.jpgpost-1519341-0-08766500-1483445892_thumb.jpg

Edit: Chciałem jeszcze dodać, że procek nie był nigdy podkręcany a jego spec łapcie tutaj 

post-1519341-0-82128500-1483446339.png

Opublikowano

Ogolnie nic nie powinno byc na auto, krecisz glownie przez "cpu frequency".

Glupi chyba nie jestes, wiec napisz z czym dokladnie masz problem, trothling cpu np wedlug mnie powinienes wylaczyc, ale kontrolowac jego temperature (to przy testach stabilnosci), bo nie podales chlodzenia nawet.

PS pamietaj tez o pamieciach (ram) 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Mnożnik x12 więc CPU Frequency musisz ustawić na 250 wtedy będziesz mieć 3.00 GHz.

W przypadku nie uruchomienia się komputera wyciągnij baterię z płyty głównej i odczekaj 5 minut i włóż ją ponownie. (Zrestartują się ustawienia w biosie do wartości fabrycznych).

Opublikowano

Okej udało mi się podkręcić ale tylko jeden rdzeń a chciałbym dwa :/
I co powinienem zaznaczyć przy overclockmode (auto, sync czy async) synchroniczne i asynchroniczne cos takiego
I pytanie mam czy jak zrobie formata to procek bedzie podkrecony czy od nowa bede musiał???

Dobra troszke dałem dupy że tak to ujmę bo poczytałem na forach i tego procesora nie da sie podkrecic jednego rdzenia kręcą sie obydwa na raz xD tylko zmyliło mnie to że we właściwościach komputera jest 2.40Ghz a obok 2.64Ghz bo wczesniej bylo obydwa 2.40 i myslalem ze to pokazuje osobno rdzenie ale na forach piszą że to pierwsza pokazuje oryginalne taktowanie procesora a ta obok po podkręceniu. Czy to prawda? I mam pytanie jeśli temperatura jest dobra i nie stanowi zagrożenia dla komputera to moge kręcić na maxa? Oczywiście podkręcam o 10mhz i sprawdzam co chwile stabilnosc systemu i jest git temperatura nadal nie przekracza 30 stopni wiec? Tylko nie wiem czy procesor mi nie wybuchnie jak odpale csa albo inna gre bo wtedy temperatura znacznie wzrośnie czyż nie?

Podkręciłem do 3Ghz (250x12). Właśnie przed chwilą grałem w csa pół godziny było całkiem spoko widać lepszą płynność tylko że blue screen mi wywalił xD i komp sie zresetował i śmiga dalej tylko dlaczego? Czy tak bedzie cały czas teraz?

Opublikowano

Przeczytaj chociaz jeden poradnik o podkrecaniu i wroc, zadajesz glupie pytania, nikt nie bedzie Ci za raczke ciagnal, nie wiemy co zrobiles, jest duzo mozliwosci. 

Opublikowano

Aha okej. "nikt nie bedzie Ci za raczke ciagnal" a wydawało mi się że od tego właśnie są fora takie jak to żeby ludzie ZIELONI tacy jak ja mogli coś konkretnego zrobić ze swoim sprzętem ale raczej sie myliłem.... Większość ogarnąłem sam niż wasza pomoc ale mimo wszystko dzięki za rady :) Jak nie masz ochoty pomóc to nie komentuj posta bo nie pomagasz a wręcz przeciwnie. Dziękuje to by było na tyle z mojej wizyty na tym forum. P.S. nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi xD 

Opublikowano

Dobra troszke dałem dupy że tak to ujmę bo poczytałem na forach i tego procesora nie da sie podkrecic jednego rdzenia kręcą sie obydwa na raz xD tylko zmyliło mnie to że we właściwościach komputera jest 2.40Ghz a obok 2.64Ghz bo wczesniej bylo obydwa 2.40 i myslalem ze to pokazuje osobno rdzenie ale na forach piszą że to pierwsza pokazuje oryginalne taktowanie procesora a ta obok po podkręceniu. Czy to prawda? I mam pytanie jeśli temperatura jest dobra i nie stanowi zagrożenia dla komputera to moge kręcić na maxa? Oczywiście podkręcam o 10mhz i sprawdzam co chwile stabilnosc systemu i jest git temperatura nadal nie przekracza 30 stopni wiec? Tylko nie wiem czy procesor mi nie wybuchnie jak odpale csa albo inna gre bo wtedy temperatura znacznie wzrośnie czyż nie? 

Tak pierwsza wartość jest domyślna, druga jest po podkręceniu.

Jeżeli chodzi o bluescreen to być może za dużo go podkręciłeś i komputer jest niestabilny.

Jakie masz pamięci RAM? 

Opublikowano

@ michal9892 podkrecilem z 2.4 do 3.0 temperatura jest pokojowa więc nie wiem czemu wyskakuje blue screen. Raz wyskoczy po pół godzinie od włączenia kompa a raz po 2 godzinach różnie bywa :/ A ramy mam 1x1GB DDR2 1x2GB DDR2

Opublikowano

Oczywiscie dalej nie zrobiles co napisalem, brawo, pewnie trzeba podniesc napiecie, a jesli tego nie mozesz zrobic to zjechac z taktowaniem, tyle. (o ile o ramki nie chodzi)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...