Zethik Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Witam mam ciekawe pytanie. Ponieważ chce zrobić serwer ChestPvP i mapa będzie około 250x250 lub 200x200 to zastanawiam sie czy trzeba dużo ramu. Jezeli gracze są w jednym miejscu to trzeba więcej procka / ramu czy własnie mniej procka /ramu tutaj wchodzi działanie minecrafta i zapewne co dam na spawnie (hologramy itp) ale załóżmy ze jest prosta mapa bez niczego 200x200 . Chunków powinno być mniej i zastanawiam sie bo wiem ze bukkit ma cos w stylu Bukkit.refreschunk czy coś takiego jak pamiętam. Czekam na wypowiedź CzarnaWoda Here Trwa pościg za kasą, pozycją, dupami, gdzie ludzie rozminęli się z wartościami.Tego nie wiem, ale spróbuj dać im palec, kto jest kto przekonasz się doskonale.Hipokryci dla mnie daremnie ukryci, Ich dewizy, szydercze oczka, uśmiech Mona Lisy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Etaku Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Procesor to mozg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon. Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Generalnie, im więcej ramu, tym mniejsze lagi na serwerze. Podobnie sprawa się ma z procesorem. Im jest on lepszy, tym wiecej uciagnie serwer, a gracze będą mieli mniejsze ścinki. Więc jeżeli jest taka możliwość, to celuje w najlepszy zarówno procesor jak i ilość ramu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati . Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zużycie ramu przy pustych ustawieniach serwera (plugins etc itd) jest około 60mb/1 gracza. Dodając do tego pluginy, które większość źle konfiguruje oraz dodaje Skript na serwer obciąża go do 3x więcej. Więc już to już twój wybór ile go zakupisz. Serwer dobrze skonfigurowany - 8GB RAMU - około 100 graczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zethik Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zużycie ramu przy pustych ustawieniach serwera (plugins etc itd) jest około 60mb/1 gracza. Dodając do tego pluginy, które większość źle konfiguruje oraz dodaje Skript na serwer obciąża go do 3x więcej. Więc już to już twój wybór ile go zakupisz. Serwer dobrze skonfigurowany - 8GB RAMU - około 100 graczy skryptów nie używam jeżeli chodzi o pluginy są dobrze napisane (wszystkie moje) timingi sprawdzałem bo jest ten timingspatch na 1.7.X a serwer bedzie z ovh mc-32 wiec luzik mi chodzi tylko o to czy czym mniejsza mapa i mniej chunków tym mniej bierze ramu /procka CzarnaWoda Here Trwa pościg za kasą, pozycją, dupami, gdzie ludzie rozminęli się z wartościami.Tego nie wiem, ale spróbuj dać im palec, kto jest kto przekonasz się doskonale.Hipokryci dla mnie daremnie ukryci, Ich dewizy, szydercze oczka, uśmiech Mona Lisy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati . Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Nie, to nie ma różnicy zbyt wielkiej. Najbardziej chodzi o to, ilu graczy jest na serwerze, bo czynniki jak klocki, których nie można rozwalić i zwierzęta nie wpływają odczuwalnie na wydajność. Jedynie możesz zrobić test przy np 30 osobach lub botach na speed 10 polatać po świecie na odległość 1000 kratek i ładować nowe chunki, bo wtedy mogą wystąpić lagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zethik Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Nie, to nie ma różnicy zbyt wielkiej. Najbardziej chodzi o to, ilu graczy jest na serwerze, bo czynniki jak klocki, których nie można rozwalić i zwierzęta nie wpływają odczuwalnie na wydajność. Jedynie możesz zrobić test przy np 30 osobach lub botach na speed 10 polatać po świecie na odległość 1000 kratek i ładować nowe chunki, bo wtedy mogą wystąpić lagi. wlasnie moby dużo biorą nie zależnie od silnika jak jest np mapa 3000x3000 i jest 850 mobów to tps potrafią spaść A tu wgl nie będzie mobów zwierząt wiec w sumie ram powinien byc prawie że nie naruszany .. CzarnaWoda Here Trwa pościg za kasą, pozycją, dupami, gdzie ludzie rozminęli się z wartościami.Tego nie wiem, ale spróbuj dać im palec, kto jest kto przekonasz się doskonale.Hipokryci dla mnie daremnie ukryci, Ich dewizy, szydercze oczka, uśmiech Mona Lisy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.